ugrás a tartalomhoz

Szövegkijelölés blokkolása

mind1 valami név · 2021. Nov. 25. (Cs), 10.32
Belefutottam valami furcsába.
Van egy szerintem igencsak dilettáns módon összetákolt lap (épp ezért nem is linkelem), ahol le van tiltva a szövegek kijelölése/másolása, a megjelenő képek mentése stb.
Eddig úgy tudtam, hogy ez csak javascripttel oldható meg.
Ma futottam bele, hogy mobilról már akkor sem tudok szöveget kijelölni, egyes képeket új lapon, nagyobb méretben megnyitni, ha tiltom a javascriptet.
Na ezt hogy/mivel lehet megcsinálni?
CSS feature? HTML5? Valami egyéb?
 
1

Van sok eszköz :(

Endyl · 2021. Nov. 25. (Cs), 12.07
Képek esetében szoktak többek között azzal trükközni, hogy feléjük pozícionálnak egy átlátszó elemet.

Szövegkijelölést CSS-ből meg lehet akadályozni pointer-events: none;-nal. Vagy itt is lehet próbálkozni átlátszó fedőelemmel, bár itt talán kevésbé hatékony, mint képeknél.

Ha valaki erre jár, és ezeket szeretné alkalmazni, akkor légyszi ne! Aki tényleg el akarja lopni a tartalmad, az ezeket könnyűszerrel megkerüli (és jobbára bármi más technikát), így csak a tisztességes felhasználók életét nehezíted meg, akiknek emiatt könnyen elegük lesz az oldaladból és elmennek annak az oldalára, aki ennek ellenére simán lenyúlta a tartalmaidat :)
2

+1

Pepita · 2021. Nov. 25. (Cs), 12.16
A légyszi ne résszel maximálisan egyetértek.
3

Igen, a "légyszí ne"-vel

mind1 valami név · 2021. Nov. 26. (P), 18.00
Igen, a "légyszí ne"-vel maximálisan egyetértek én is(a jelek szerint ezt a kedves fejlesztők/üzemeltetők nekem nem hiszik el)
Én találtam még egy módszert:
-moz-user-select: none
-webkit-user-select: none

Egyébként amíg nem JS alapú a védelem, addig egy wget + szövegszerkesztő és problem solved, ha nagyon lopni akarok.
(és ha jól vettem ki a szavaikból, automatizált lopkodás ellen próbálnak védekezni ezzel)
Legalább ezt is tudom.
Mobilon elég macerás kikerülni a megszokott böngészőkkel, de azt hiszem, ott sem lehetetlen. PC-n meg egy mozdulat kb. (CTRL-U - firefoxban)
4

Kimaxolható...

ydsMo9gx · 2022. Jan. 4. (K), 00.10
...a tiltás a teljes weblap szerveroldali képpé alakításával.

A kimásolást megengedő, de a másolatok felderítését segítő módszer: Unicode (jellemzően UTF-8-as) kódkiosztás esetén a karakterek jelentős része lecserélhető azonos megjelenésű, de más kódú megfelelőjére, és a szöveg nem látható szóközökkel tarkítható. A lecserélt karakterek egyedivé és Google vagy más kereső révén kereshetővé teszik a másolatokat webszerte.

A kimásoló bűnös JavaScriptből büntethető hibás szövegmásolással (karaktereket törölve, lecserélve stb.). Ha nem viszik túlzásba, akkor nehéz ezt észrevenni.

Képeknél ugyancsak JavaScriptből lerontható a kép minősége, erősebb tömörítéssel, enyhe homályosítással, a felbontás csökkentésével (ezeket szerintem CSS-ből is meg lehet oldani). Hazai példa erre a portfolio.hu. Könnyű észrevenni és megkerülni, ostobaság időt szánni erre a védelemre.

Teljes weblap mentésébe még könnyebb belerondítani. A Quora egy időben csak az éppen látható szöveget jelenítette meg, minden mást elhomályosított a mentésekben. Akkor szoktam le a Quoráról, amikor ezt bevezették, azt megelőzően sok értékes hozzászólást lementettem a történelmi témákról, könyvekben olvasott leírások kiegészítésére. Kösz, Quora, rengeteg fölöslegesen elpocsékolt időt megtakarítottál nekem! ;)

Amit megjelenít a böngésző, azt le is lehet menteni. Ha tényleg értékes a tartalom (film, zene, könyv), akkor vagy már készítettek az adott site-ról való lementésre képes site-o(ka)t vagy programo(ka)t, vagy pedig a megjelenítés adatforgalmát feldolgozva írható ilyen program. A Hogyan lehet letölteni topicra azért nem kapott választ a kérdező, mert az ilyen lementések jogsértőek, mindenki maga oldja meg, ha már annyira fontos neki, hogy nincs tekintettel erre.

A védekezés mégsem értelmetlen, HA a cél a kimásolások, lementések megakadályozása akár a látogatók elvesztése árán is. A JavaScript kikapcsolása például letiltható a tartalom egészének vagy fontos részeinek JavaScript-alapú megjelenítésével.

HA viszont fontos az is, hogy a látogatók visszatérjenek, akkor érdemes elkerülni a bosszantásukat. Előfizetéshez vagy egyszeri belépti díjhoz köthető például a film jobb minőségű megjelenítése, egyes cikkek elérhetősége stb.

Automatizált lementések ellen jó módszer, ha a lementéseket korlátozzák, például 3 weblapot simán engednek, utána csak egyre növekvő időközönként egy-egy újabbat. De ez és bármilyen más védelem is megkerülhető, feltörhető.
5

JS... egyik "kedvenc"... hát

mind1 valami név · 2022. Jan. 4. (K), 01.04
JS... egyik "kedvenc"... hát nevezzük szakmai oldalnak... szóval egy ilyen "szakmai" oldal nem nyitható meg JS nélkül. Többnyire. Azért az látszik, hogy a tartalom megjelenítéshez nincs szükség JS-re, de akkor miért követelőzik? (hm... talán browser fingerprinting miatt? :D - 99%, hogy az :) )


Egyébként a nyitóban vázolt dolgokat nem igazán tartom jó ötletnek, mert kb. olyan, mintha a néhai napiszar.com védekezett volna így: szerintem nincs olyan tartalom az oldalon, ami valódi, pénzben kifejezhető értékkel bír. Akkor meg minek?