ugrás a tartalomhoz

Biztonsági házirend hozzászólások kezeléséhez

vbence · 2006. Okt. 8. (V), 13.25
Üdv!

Úgy adódott, hogy kiegészítek egy oldalt olyan népszerű "hozzászólás funkcióval". Vannak cikkek, termékek események, userek, és a terv szerint mindenhez hozzá lehet szólni.

Éppen egy normális biztonsági házirenden gondolkodom. Milyen korlátok legyenek a hozzászólások szabályozására? Elsősorban az automatikus postok ellen zseretném felvértezni az oldalt.

Érdekelne milyen görbét ír le a hozzászólások között eltelt idő. Mi az a gyakoriság, aminél már enyhe korlátozásokat kell alkalmazni. Mi az, ami biztosan rosszindulatra utal.
Célszerű-e esetleg az átlagtól való eltérést vizsgálni? (Pl. Senki sem térhet el 200%nál jobban az átlagtól...)

Érdemes-e kitiltani MX-el vagy reverse dns-el nem rendelkező email címeket (az én szerveremnek sincs reverse-e, úgyhogy erre NEMet feltételezek)?

Feketelistás szavak, amikre röktön értesítést kap a moderátor? Érdemes? Esetleg csillagozáskor is működhet ugyanez a funkció? Hogyan?

Üzenetek bejelentése: egy gombal bárki jelezhetné, hogy az üzenet szerinte nem megfeleő. Erről ugyebár a moderátor értesítést kap, de sok szavazatnál a rendszer is megelőlegezhetné az üzenet elrejtését.

Valami spamszűrőkre emlékeztető heurisztika? Pl szavak, amik gyakran fordulnak elő spamben valószínűsítik, hogy szemétről van szó. Az oldal napi 2-3 ezer látogatást szenved el. A közösség főleg fiatalok, én úgy számolok, 15-25 százalékuk használná a hozzászólás funkciót. Összegyűlik akkora minta, aminél működhet ilyen heurisztika?

Ilyen dolgokon agyalok éppen. Ha bármilyen kérdésre van ötletetek vagy ide vágó tapasztalat, szívesen várom. Mindazonáltal olyan javaslattal, hogy "használd az XY nuke-ot" nem tudok sokat kezdeni.
 
1

cenzúrát ne

Joó Ádám · 2006. Okt. 8. (V), 14.13
Amit ezzel kapcsolatban tanácsolni tudok: semmiképp se használj automata cenzúrát pl. a trágár kifejezésekre, mert csúnya mellékhatásai vannak (****vasagancs).
2

nem.. nem

vbence · 2006. Okt. 8. (V), 14.21
Köszi. Nem is gondoltam ilyesmire. Csupán csak a moderátornak jelezne. A csillagozást arra értettem, hogy ha a user csillagoz "sz*rvasagancs" a rendszer azt is megértse... Ami ebben az esetben persze téves risztás lenne.
3

attól függ

rrd · 2006. Okt. 8. (V), 14.27
a dolog attól függ, hogy mennyi hozzászólásra számítasz. Nekem van olyan weblap ahol a hozzászólás emilben kiküldésre kerül az adminhoz, és ha akarja törli. Ez a legegszerűbb. Aztán ha feljebb megy a hozzászólások száma akkor érdemes valami előszűrőt betenni. Pl lekorlátozhatod, hogy csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Ha van valaki aki meg hülyeségéket írkál akkor egyszerűen csak kitiltod a usert.
4

Házirend.

Anonymous · 2006. Okt. 8. (V), 20.14
A spambotok ellen mindenféle képpen védekezni kell. Meg a magukat reklámozó userek ellen is. Javaslom, hogy akkor küldj moderálásra a postot, ha van benne x-nél több link. Nálam ez a limit 0 volt és eddig nem volt nagy gond belőle.

Minden féle egyéb korlátozást csak akkor érdemes bevezetni, ha van rá precedens eset. Viszont fel kell rá készülni, hogy be tudd építeni.