ugrás a tartalomhoz

CSS állományokat darabolni mikor érdemes?

ballor · 2006. Júl. 11. (K), 11.40
Talán nektek nagyobb tapasztalatotok van abban, hogyan érdemes a CSS állományokat darabolni, és egyáltalán érdemes-e és mikor! Egy-két jó tanácsot szívesen vennék! Előre is köszönöm.
 
1

ahogy gondolod

Anonymous · 2006. Júl. 11. (K), 14.48
Nem szokták, de én pl külön fileba teszem a fő diveket, body tulajdonságokat, fejléceket, és külön az egyéb dolgokat. Így jobban átlátom... igazából sebesség szempontjából semmilyen jelentősége nincs.
2

Szerintem...

pint3r · 2006. Júl. 12. (Sze), 09.48
...ha nagyon nagy a CSS fájl akkor azért valamilyen sebességbeli hatása biztosan van. Legfeljebb szélessávon nem érezhető és e mellett a böngészőnek is nagy CSS-t kell feldolgozni.

Ha pedig szét van bontva és az egyes részekhez csak azok vannak betöltve amik tényleg szükségesek, akkor logikusan gyorsabbnak kell lennie. Bár itt is át lehet esni a ló túloldalára, mert ha a különböző CSS-ekre állandóan szükség van akkor azokat mind külön-külön lekéri állandóan, ahelyett, hogy egyet kérne le.

Legalábbis logikusan így kellene lennie. Viszont ettől független nem valószínű, hogy a sebességkülönbség érezhető.

Ha rosszul látom, javítsatok ki.
3

cache

Hodicska Gergely · 2006. Júl. 12. (Sze), 09.58
Ha rosszul látom, javítsatok ki.

Azt ne felejtsd el, hogy a böngésző cache-eli a CSS fájlt, így csak egyszer kell letölteni a nagyobb fájlt. Ezt figyelembe véve viszont gondolom, hogy kezelhetőség szempontjából egyszerűbb lehet egyben (de legalábbis nagy logikai egységekben) tartani a stílus definíciókat.


Felhő
4

Nagy logikai egységek

Bártházi András · 2006. Júl. 12. (Sze), 10.39
Ez a kulcsszó, azaz a nagy egységek. Kis darabokra nem érdemes felvágni, de ha mondjuk a címlapot 90% nézi, a fórumot pedig 5%, és a fórumnak a kódja valamiért szignifikánsan nagy, és általában a címlap CSS is nagy (mondjuk 40-50k felett), akkor el lehet gondolkodni a daraboláson. Az esetek többségét illetően (magyar web 99%-a) szerintem tök felesleges.
5

Logikai egységek

yaanno · 2006. Júl. 12. (Sze), 10.46
Nos igen, ezzel egyetértek, érdemes külön válogatni (ahol mód van rá) pl. a tipográfiai, oldalelrendezést stb. szabályozó stíluslapokat. Ez nagy könnyebbség, főként ha nem vagy ultraprecíz ember :)
6

Re: cache

pint3r · 2006. Júl. 12. (Sze), 14.31
Így gondoltam én is, ahogy András írta a darabolást. Persze teljes mértékben igazad van a cache-el kapcsolatban, erre hirtelen nem is gondoltam, mivel jobb esetben a CSS fájl nem sűrűn változik.

Egyébként én magam sem darabolom. Általában két css fájlt használok, egyet a böngészőben való megjelenéshez és egyet a nyomtatható verzióhoz.

Az áttekinthetőséget pedig behúzásokkal próbálom magam számára könnyíteni. Pl.: van egy konténer div és azon belül vannak további div-ek, stb. azokat behúzom alá.
A nagyobb egységeket pedig jól látható kommentekkel választom el egymástól.