ugrás a tartalomhoz

Web-, mail-, apache-, phpszerver létrehozása lépésről lépésre

PetyaKmet · 2006. Jún. 5. (H), 22.08
Sziasztok!

Szeretnék létrehozni otthon egy szervert, amit bevinnék egy szerverhotelbe és amin cégek weblapjait tárolnám.
Tudtok olyan magyar nyelvű leírást, ami szájbarágósan elmagyarázza, hogy ezt hogyan kell elkészíteni?
Sajnos kezdő vagyok benne.
Tudom, hogy nagy falat, de kitartó vagyok!

Előre is köszi, ha tudtok segíteni:

Péter
 
1

Kezdő...

Anonymous · 2006. Jún. 5. (H), 22.14
És szerinted melyik cég fogja egy olyan szerverre bízni a weboldala hostingját, amit otthon csak úgy összedobott egy kezdő valaki?
Ezt komolyan gondoltad?
2

Help please!

PetyaKmet · 2006. Jún. 5. (H), 22.46
Igen, komolyan!
Gondolom Te is voltál kezdő. Van már egy ilyen szerverem, amin van néhány statikus weboldal. Csak a srác, aki ezt létrehozta és akinek az lenne a dolga, hogy mappákat, meg céges e-mailokat beállitsa nem hajlandó tovább csinálni. Én meg meg vagyok lőve.
Tehát, aki tud ebben segíteni valami leírással, beállításokkal, kérem jelentkezzen! Esetleg ha van valaki Kecskemétről vagy környékéről aki ilyet tud készíteni annak jelentkezését is szívesen várom! (e-mail, msn : a.p##kukac##freemail.hu )

Üdv: Péter
3

Nem baj, csak...

janoszen · 2006. Jún. 5. (H), 23.13
Figyelj, azzal semmi baj nincs, hogy szervert szerenél üzemeltetni, csak pillanatok alatt úgy szana szét fogják törni, hogy öröm lesz nézni.

Tudod, egy rendszergazda nem hiába keres annyit, amennyit.

Egyáltalán, milyen platformon szeretnéd futtatni? Windows? Linux? BSD? Vagy mi? Tehát ennyit tudni kellene minimum ahhoz, hogy lehessen kezdeni valamit a dologgal.

Igazából szerintem, az a legtisztább koncepció, hogy ha fogsz egy linuxot, felkonfigurálod úgy, ahogy kell és utána sütsz belőle egy live CD-t, hogy legalább az alaprendszert ne lehessen buzerálni.

Igazából a linux feltelepítése ma már nem gond, vannak grafikus eszközök is rá (SuSE YAST pl.) viszont a webszerver telepítés az már húzósabb. Ha jól láttam, a 9.3-as SuSE linuxban még 4-es PHP van. Ha csak annyik kell, akkor séta el a legközelebbi boltba és vedd meg a dobozost vagy húzd le netről, ha nagyon ráérsz. A dobozosnak az az előnye, hogy van terméktámogatás is hozzá. Tekintve, hogy a webszerver üzemeltetési költségei messze felülmúlják, esetleg érdemes befektetni annyi pénzt.

Összességében mégis csak az marad, hogy vagy keresel egy helyi szakembert, aki megcsinálja a szerver konfigurációját - pénzért - vagy megveszed a Linuxhoz a supportot - pénzért - vagy megpróbálod saját magad megoldani, de akkor abban nagy valószínűséggel szekuriti kráterek lesznek.

Igazából azt mondom neked, hogy én már nem vagyok kezdő, nem ma kezdtem. Mégsem mernék arra vállalkozni, hogy egyedül felkonfigoljak egy szervert. Nincs elég tudásom hozzá. Nem a kezdőséggel van a baj, hanem azzal, hogy nem mérted föl, meddig ér a tudásod. Én tudom, hogy az enyém nem elég rá.

Tekintve, hogy cégek weblapjapjai lesznek fent, szerintem, ne próbáld meg egymagad megcsinálni.
4

Szerverhelp please!

PetyaKmet · 2006. Jún. 5. (H), 23.36
A platform linux lenne. Bár nem tudom, hogy azon lehet-e futtatni asp file-okat... Okés: megértem, hogy próbálsz lebeszélni róla mert hogy nem nagyon értek hozzá, de ennek ellenére szeretném megtanulni az alapokat!
Ehhez tudtok valami szájbarágos leírást? Mondjuk a személyes (Kecskemét vagy környéki) segítség is jól jönne.
5

PHP / ASP / HTML

krey · 2006. Jún. 5. (H), 23.51
Azért érdemes lenne eldönteni, hogy milyen oldalakat is szeretnél hostolni, PHP-val dobtad fel a témát, aztán statikus oldalakról írtál, aztán jött a kegyelemdöfés, az ASP...
Egyébként teljesen egyetértek proclub-bal.

krey
6

re

Anonymous · 2006. Jún. 5. (H), 23.58
linux-on asp nem fog menni, ha azt akarsz, akkor valamilyen m$ megoldásra lesz szükséged.
azért néhány (magyar nyelvű) linux link, amin érdemes elindulni:
magyar how to-k
szabilinux
angolul több infót találsz, és frissebeket.
de én is azt mondom, keress inkább egy hozzáértőt...
8

Nincs...

janoszen · 2006. Jún. 6. (K), 06.55
Hát figyelj. A linux nem a szájbarágós leírásokról híres. Fogsz egy linux disztribet, amelyik tetszik. A legszájbarágósabb talán a SuSE és utána ezerrel bújod a manpageket.

Egyébként azért sincs szájbarágós leírás, mert minden disztrib (Fedora, SuSE, Debian, stb) másképp néz ki.

A man parancs általában szokott segíteni. Beírod, hogy man és utána a parancs/modul nevét.

Például:

man httpd

például a webszerver helpjét dobja ki.

Ennél többet bajosan fogunk tudni segíteni, ez magadon múluk. A Windows buherátortól a linux rendszergazdáig nagyon hosszú az út. Én sem mentem még végig rajta, csak addig, hogy itthoni használatra feltegyem.

A szerver hotelt meg vagy még egy évig felejtsd el. Akkor talán.
7

na igen...

mudlee · 2006. Jún. 6. (K), 00.32
hehe, vicces:)
én elöször gyakorolnék kicsit localhoston vagy szerzel kis p1-es gépet fel ra egy debian, config, and read read read, majd testing testing testing, aztán esetleg... tudod te mennyi egy szerverhotelben egy hely? Azért egy kis felkészültség nem árt.
Bocs ha valami bántot mondtam volt.
9

nem adom fel!

PetyaKmet · 2006. Jún. 6. (K), 07.38
Magyarul, akkor nem létezik olyan leírás, ami végigvezetne ezeken a lépéseken? Nem akarok én annyira belemélyedni, csak annyi kellene hogy működjön! És kész.
Senki nem csinált még ilyen, vagy hasonló leírást? Tényleg ennyire hülye kérdés?
10

Miért lenne?

Bártházi András · 2006. Jún. 6. (K), 08.26
Olyan leírás készült, hogy egy adott dolgot, például Apache szervert, Linux kernelt hogyan lehet beállítani. Erre kaptál linket is. A hogyan építsünk szervert leírás több okból sem létezhet. Egyrészt aki ért hozzá, "hülye" lesz leírni, hogy gyarapítsa a konkurenciáját, inkább eladja a tudását pénzért (persze van ilyan "hülye", ahogy én is írom itt a cikkeket a Weblaboron... ;). Egy sokkal fontosabb érv: egy szerver beállítása, összerakása nem feltétlenül arról szól, hogy Linux fel, Apache fel, boldogok vagyunk, ennél sokkal összetettebb. De ha neked ennyi is elég, íme a lista:

  • Vegyél egy hardvert. Mindegy milyet.
  • Telepíts rá Linuxot. Mindegy milyet.
  • Telepíts rá Apache-ot, majd PHP értelmezőt. A legújabbakat.
  • Telepíts rá MySQL adatbázist. A legújabbat.
  • Csodálkozz, ha leáll, és nem tudod, miért van.


Linkek például a szabilinux oldalon, lásd fentebb.

Ezeket megcsinálhatod, ha van egy kis mázlid még menni is fog, végülis nem ördöngösség. A múltkor találtam is egy olyan oldalt, ahol már 400 Ft-ért lehetett hosztoltatni weblapot, valószínűleg a megbízhatósága az oldalnak ezzel a listáéval vetekszik.

Az, hogy ASP oldalakat is szeretnél futtatni rajta, azt meg nem is kommentálnám. Ahhoz mint mások is írták, nem árt egy Windows szerver. És egy teljesen más architektúra, teljesen más tudás. Persze lehet PHP-t kiszolgálni Windows szerveren is, csak...

A kérdésed: "fel szeretnék építeni egy házat, nincsen erről egy lista?". A házépítést - nem véletlenül - engedélyhez szokták kötni. Valószínűleg a téglák egymásra rakásával, meg sok magazin elolvasásával én is fel tudnék építeni egy házat. De hogy nem költöznék bele, mert bármikor összedőlhet, az tuti. Nem véletlenül egy külön szakma az építészet...

De építs fel egy házat, adj ki szobákat benne, aztán ha összedől, és túléli a vendég, akkor majd örömmel megy át oda, ahol valódi szolgáltatást kap.

El lehet kezdeni tanulni a rendszergazdaságot, de nem egy éles szerverrel kell kezdeni, hanem otthon, egy helyi saját szerver beüzemelésével, először egy Linux felrakásával, mélyebb megismerésével, majd egy Apache, PHP, MySQL doksi idevágó részeinek elolvasásával, megértésével, begyakorlásával. El lehet menni egy Windows szerver tanfolyamra is, vagy meg lehet próbálni összeszedni a tudást másképp.

Válaszolva kérdésedre: igen, hülye kérdés, és az itteni fórumozók nagy részének vissza kell fognia magát, hogy ne mondjon rá csúnyákat. :)
11

Driver...

janoszen · 2006. Jún. 6. (K), 09.19
Rám gondoltál? :D

Egyébként még annyit hozzátennék, hogy azért Linux alatt a hardvert üzembe helyezni sem egy egyszerű feladat néha. Nekem pont a videókártyámmal voltak olyan szívások, hogy jaj. Igaz, az a szerverhez nem kell, de előfordulhat ez akár a hálókártyával is.

Vegyél egy olyan gépet, amelyiket Linux-szal adjákés konfiguráld át. Ez a legegyszerűbb megoldás.
13

igen

mudlee · 2006. Jún. 6. (K), 10.31
ilyet nemfogok tudni, korrekten, ennyire érthető nem bántó magyarázatot adni:)
amúgy ha élesen akarsz foglalkozni vele, mindenképp a debiant ajánlom, mivel az a legelterjedtem, leszeded a 2dvd-s verziot, és localhoston próbálkozol. Elöször is ismerkednék magával a linuxal a helyedben. Aztán magával az apachal. majd php, sql, és utána kedzeném nézegetni a biztonsági kérdéseket. Majd azt mivel hol lehet nyerni. Ez szerintem egy ésszerű, logikus építkezés.
12

Angol

attlad · 2006. Jún. 6. (K), 09.21
Ez nem magyar nyelvű, de leírás, kezdésnek:
http://www.howtoforge.com/book/print/1332
14

Nézzd meg ezt...

Anonymous · 2006. Jún. 6. (K), 13.05
15

-

breakline · 2006. Jún. 9. (P), 23.19
Van egy nagyon jó könyv, csak ajánlani tudom, igaz, ez csak az Apache szerverrel foglalkozik, de tényleg jó arra is , h megértsd, hogyan is üzemel egy webszerver élesben.
http://pcforum.hu/konyvek/63/Apache.html

Egyébként nem értem a negatív hozzászólásokat. Mondja már meg valaki, egy "igazi" hacker miért törne fel egy olyan szervert, amivel semmi "munka" sincs, vagyis lényegében "könnyű" feltörni? Vagy akár egy kezdő? Szerintem tanulás céljából, és egy minimális ismeret elsajátítása mellett nem tudsz olyat csinálni, amitvel nagy károkat okozhatnál saját magadnak (a te gépeden). Vagy nincs igazam?
16

Azért, mert...

janoszen · 2006. Jún. 9. (P), 23.40
Azért, mert egy zombi gép elég sokat ér. Sok zombi sokra meg és elég egy DDOS támadáshoz vagy FTP szerverként tudja üzemeltetni vagy ilyesmi és nem fenyegeti közvetlenül a lebukás veszélye. Ez már rég nem a dicsőségről szól.
17

-

breakline · 2006. Jún. 10. (Szo), 10.12
Ebben igazad van, de minimális ismeret elsajátítása már jelentősen megnehezítheti a bejutást. Igazából szerintem ma annyi infot találsz a té máról, hogy nincs időd elolvasni sem. Lényegében bárki megtanulhatja a téma lényegét, én az előbbi könyvet pl. könyvtárból szereztem meg, és gondolom a neten sem lenne nehéz információt találni arról, hogyan kéne elkezdeni. Egyébként a hibákból tanul az ember, ha már itt tartunk:)
18

Known exploits...

janoszen · 2006. Jún. 10. (Szo), 10.52
De ahhoz minimum az tartozik, hogy el tudja olvasni a "known exploits" adatlapokat és azok ellen tudjon védekezni. Egy szerver köztudomásulag sokkal többet ér, mint egy Windows otthoni számítógép, mert nagyobb sávszélen lóg. És ezért minimum egy jó angoltudás és egy közepes szintű hozzáértés, mielőtt valaki belevág egy ilyesmibe.

Lehet, hogy pont nem törik fel, de akkor is - ki ugrik ki a tizedikről, ha a lépcsőn is lemehet? Lehet, hogy fennakad az első emeleten és az ijedtségen kívül semmi baja nem esik, na de ezért mondjuk azt, hogy mindenki közlekedjen a 10-ről az ablakon kiugorva?