ugrás a tartalomhoz

Tényleg nem tudnak a cégek hirdetni?

Max Logan · 2015. Dec. 9. (Sze), 10.05
Aki az álláspiacra kilép, sok-sok hirdetéssel találkozik, és vannak olyanok, melyek kapcsán azonnal elmorzsol egy „WTF?!”-ot.

Nemrég megjelent itt egy hirdetés, amiben PHP fejlesztőt keresnek a hirdetés címe alapján. A szövegéből pedig kiderül, hogy egy profi SQL-es ember kell, aki e mellett profi JavaScript fejlesztő, és elég, ha van 1 év releváns PHP-s tapasztalat.

Csak nekem tűnik úgy, hogy nagyon mellélőttek a pozíció körülírásával, a hirdetés megnevezésével?

Most nem a konkrét hirdetés, és a hirdető a lényeg. Arra vagyok kíváncsi, hogy csak itthon ennyire bénák a cégek, ha fejlesztőt keresnek, vagy ez világszintű jelenség?

Sírnak sokan, hogy nem találnak megfelelő kollégát. Őszintén szólva, az ilyen hirdetések láttán nem is csodálom…

Vélemény? Tapasztalat akár munkaadói, akár munkavállalói oldalról? Megoldási javaslat? Van-e értelme a kérdéssel foglalkozni? Egyéb felvetés?
 
1

Szűrő

Hidvégi Gábor · 2015. Dec. 9. (Sze), 11.33
Ezek egy része szűrő, aki kevésbé biztos magában, nem fog jelentkezni. A cég nagy valószínűséggel egyébként sem tudna megfizetni egy ilyen tudással és tapasztalattal rendelkező alkalmazottat.
2

20%

Max Logan · 2015. Dec. 9. (Sze), 11.47
Legyünk jóindulatúak, és mondjuk, hogy az ilyen hirdetések 20%-a tudatosan megírt, valóban szűrő szándékkal kreált anyag. De mi van a maradék 80%-kal, aminél nagyjából biztosra vehető, hogy fogalmuk sincsen, hogy miért így hirdettek?

Ha cégek 5-10 éves távlatban is ilyen eszement módon akarnak munkatársakat találni, akkor azt hiszem komoly gondok vannak. 10 év alatt a piac tényleg nem képes kitermelni magának egy életképesebb hozzáállást? Ennyire lassan adaptálódik a magyar vállalkozói szféra?

Mondjuk zárójelben megjegyzendő, hogy tapasztalatból mondhatom, a munkaerőkölcsönző cégek sincsenek a helyzet magaslatán, ami még vészjóslóbb jel.
3

Ne szóljuk már le

tisch.david · 2015. Dec. 9. (Sze), 12.40
Szia Norbert!

Számomra elég bántó, amikor - mondjuk egy béna álláshirdetés kapcsán - sommásan elküldjük a "magyar vállalkozói szférát" a náthásba. Ne sz@rjunk már mindig a saját fészkünkbe! A mi cégünk például egy nemzetközi piacon sikeres, 100%-osan magyar fejlesztő cég, tele magasan kvalifikált munkaerővel, csomó jó ötlettel, na meg kreatívan megírt álláshirdetésekkel.

Ha valaki meg béna, akkor meg valószínűleg ki fog halni, mint a dinoszauruszok, és ez a munkaerő kölcsönző cégekre is igaz, akivel nekem is volt már rossz tapasztalatom. Vagy rájönnek, hogy legközelebb ne a Gizikére bízzák a hirdetés megfogalmazását...

Üdv:

Dávid
4

Szokták volt mondani: akinek

Max Logan · 2015. Dec. 9. (Sze), 14.01
Szokták volt mondani: akinek nem inge… :-)

(A kommunikációm az élet minden területén provokatív, nem véletlenül. Azt tapasztalom, hogy ez a stílus némiképp kihozza az emberekből a gondolatokat (de még így is sok marad bent), egyébként csak magukban bólintanak, akár pro, akár kontra.)

Látom a feltörekvő, okos, ügyes vállalkozásokat. 2009 óta keresgetek neten marketing témában, így hát sok nagyon jó irányba tartó vállalkozással találkozom, még ha csak online, és csak távolról. De ők csak az elenyésző hányad, így sajnos vagy sem, a magyar vállalkozói szféra kifejezés ilyen kontextusban szükségszerűen alkalmazandó.

Ha valaki meg béna, akkor meg valószínűleg ki fog halni, mint a dinoszauruszok, és ez a munkaerő kölcsönző cégekre is igaz, akivel nekem is volt már rossz tapasztalatom. Vagy rájönnek, hogy legközelebb ne a Gizikére bízzák a hirdetés megfogalmazását...
A helyzet ennél sajnos tragikusabb, nem véletlen tehát a témafelvetés.

Amíg nem mondjuk egyre többször, hogy „sz@rul csinláod”, bele az arcukba, addig nem nagyon látszik, hogy lenne változás.

Én minden alkalommal, amikor rendszerszintű hibát találok (e miatt pedig szívok a mindennapi helyzetekben), megmondom a legutolsó kollégának is. Az infó szinte 100%, hogy még csak a közvetlen felettesig sem fog eljutni, de legalább a probléma felvetése, kimondása elindítja az energiák áramlását, és talán, egyszer, valamikor, ennek határása eljő, ami már most is lehetne…
5

hirdetés

Há.Zé. · 2015. Dec. 9. (Sze), 15.33
http://hup.hu/node/143822
Sajnos már levették a hirdetést, de a topikból is lehet következtetni a színvonalára.
Egyébként nekem nagyon rossz tapasztalataim voltak 6-8 éve, mikor kerestem... és nem egyedi esetekről volt szó.
Végül elegem lett a sok hülyéből és feladtam. :(

Offtopik, de vajon én is hülye vagyok, ha tudtam, hogy nagyon kicsi esélyem van munkát találni, mégis elutasítottam egy ismerősöm ajánlatát, aki szívességet akart tenni azzal, hogy munkát ad? (Munkám azóta sincs)
6

Vagy két éven át minden

Joó Ádám · 2015. Dec. 9. (Sze), 15.57
Vagy két éven át minden megjelenő álláshirdetést szerkesztettem. Helyesírás, nyelvtan, formázás, technológiák neve, szerkezeti felépítés.

Egy-egy üdítő kivétellel katasztrófa. Egyik nap a „pixelpontos HTML programozás” szavakkal találkoztam, és akkor feladtam.
7

Nem tudom ki hogy van vele,

Tanul0 · 2015. Dec. 9. (Sze), 21.23
Nem tudom ki hogy van vele, de én utálom a mézes mázas hirdetéseket, legyen benne a lényeg és kész, akinek meg kell érteni az megérti aki nem, az nem. Rengeteget interjúztattam és a tapasztalataim azt mutatják, hogy többnyire nem a hirdetéssel van gond, hanem a jelentkezővel. Tegyük fel, kiírok egy olyan témát elvárásnak, amiről tudom, hogy nagyon kevesen ismerik, beküldenek mindenféle önéletrajzot és motivációs levelet (utóbbit jó esetben), 1-2 nap mire kiválasztom az első 10-et majd behívom őket személyes találkozóra. Amikor megtörtént a bemutatkozás stb... első kérdésem az szokott lenni, hogy a kiírásból mi az amit ténylegesen ismer és mi az amit nem. Amit nem ismer arra rákérdezek, hogy annak ellenére hogy nem használta, tudja-e mi az, utána nézett-e az interjú előtt. 10-ből 9 alkalommal NEM a válasz. Szerintem semmi baj nincs azzal, ha beleteszel olyan dolgokat egy hirdetésbe, amik nem feltétlenül triviálisak, sok időt meg lehet vele spórolni, és jó szűrő lehet.
8

Nem akarok személyeskedni, de

Há.Zé. · 2015. Dec. 9. (Sze), 21.51
Nem akarok személyeskedni, de ha szerinted a motivációs levél egy értelmes, szükséges dolog, akkor egyike lehetsz a topik ihletőinek.
Sohasem fogom megérteni, hogy egy olyan világban, ahol több a munkanélküli (a valódi, a statisztikák hazugságait hagyjuk!), mint a munka, mégis mi a f...t akarnak a motivációs levéllel? Dolgozni akarok B+, hogy ne legyek hajléktalan, ne dögöljek éhen. És akkor a sok gyökér helyből kukázza azokat a jelentkezéseket, amikben a jelentkező nem sorolja fel, mennyire imádná a hirdetett munkát.
9

Ha nem tudod leírni néhány

Tanul0 · 2015. Dec. 9. (Sze), 22.11
Ha nem tudod leírni néhány mondatban azt, hogy kivagy, mik a céljaid és mit vársz a munkától, akkor sajnállak. A programozás nem egy utcaseprő munka, mi van ha prezentálnod kell a munkát, vagy demózni az ügyfélnek, dokumentációt írni stb... A motivációs levélnek igen is nagyon fontos szerepe van a szűrésnél. Nem mondom, hogy feltétlenül kizáró ok, de azért nem árt ha van.
10

Nem tudom vs. fölösleges

Há.Zé. · 2015. Dec. 9. (Sze), 22.15
Nem tudom vs. fölösleges időpocsékolás.
Ha te elhiszed, hogy egy ilyen firkálmányban egyetlen komoly, őszinte mondat is van...
11

Nem erről szól szerintem,

Tanul0 · 2015. Dec. 9. (Sze), 22.17
Nem erről szól szerintem, hanem arról, hogy veszed-e a fáradtságot arra, hogy megírd. De igazából mindegy teljesen, kinek a pap kinek a papné. :)
12

No ez az. Az én időm is

Há.Zé. · 2015. Dec. 9. (Sze), 22.43
No ez az. Az én időm is értékes. Miért várja el a t. hirdető, hogy teljesen felesleges, értelmetlen dologra pazaroljam?
Mi derül ki belőle? Hogy nem vagyok diszlexiás?
Más nem nagyon.
13

Ha valamit nem akarok látni

BlaZe · 2015. Dec. 9. (Sze), 23.47
Ha valamit nem akarok látni egy CV-ben, az a rizsa. Kicsoda, milyen irányban mozog szakmailag, milyen technológiákat ismer nagyjából, pár tömör mondat a pozíció szempontjából releváns projectekről, slussz. 2-3 oldal, strukturáltan. Ha már ügyfelezés, prezentálás szóba került, akkor az jöjjön le az anyagából, hogy képes a hatékony és strukturált információátadásra. A motivációs levél SEMMIT nem ad hozzá ahhoz, amit egy jó CV tud. Időpocsékolás megírni, elolvasni is. A jelölt motivációja csak és kizárólag az interjún fog kijönni. Leírni bármit le lehet (és bárki írhatta).

Vannak olyan kollégák is, akik a CV-t se olvassák el (technikai) interjú előtt. Nagyobb rutin kell hozzá, de ebben is van ráció. A jelölt ad minden témát a beszélgetés közben, és nulla előzetes ismerettel is abszolút felmérhető.
14

Igazából mi a gondod ezzel?

BlaZe · 2015. Dec. 10. (Cs), 00.10
Igazából mi a gondod ezzel? Vannak komoly cégek, akik komoly munkaerőt keresnek, és a hirdetés is ennek megfelelően profi. Meg vannak a pistike cégek, akik pistikéket keresnek. Persze nem ezt gondolják, de valójában így van. Ez amúgy szerintem a világon mindenhol így megy, nem itthoni specialitás. A hirdetésből a jelöltnek sokminden kiderül. Ha az, hogy a cég azt se tudja kit keres, akkor a munka is ennyire lesz szervezett kb. És fordítva.
15

Sajnos ez nem teljesen igaz.

Há.Zé. · 2015. Dec. 10. (Cs), 00.59
Sajnos ez nem teljesen igaz. Pl. egykori munkahelyem, mióta a két leghülyébb vezetőtől megszabadultak, egy relative normális hely. Pár hete láttam, hogy gyakorlatilag ugyanarra a pozícióra keresnek embert amit anno otthagytam. Csak azért nem állt égnek a hajam, mert épp nem volt ;)
(Ebben persze az is benne volt, hogy kb. tudom, mire kerestek embert és ehhez képest milyen elvárások voltak a hirdetésben :( )
Szóval szerintem egy elcseszett hirdetésből nem lehet igazán következtetni a munkahelyre...
16

Az álláshirdetés (és az

BlaZe · 2015. Dec. 10. (Cs), 01.26
Az álláshirdetés (és az interjú) egy nagyon fontos marketing felülete a cégnek. Az a cég, aki megengedi magának, hogy elcseszett hirdetéssel keressen kollégát, az másban is meg fogja engedni, hogy elcseszett módon viselkedjen. Pl a vezetői képességeiben, általánosságban a kollégák felkészültségében stb. Felteszem nem azért jöttél el onnan, mert már túl jó volt :)
17

Nem. Részben azért, mert a

Há.Zé. · 2015. Dec. 10. (Cs), 03.12
Nem. Részben azért, mert a korábbi főosztályvezetőt egy olyan katasztrofális hiba miatt rúgták ki, amiről ő tehetett a legkevésbé és nem mellesleg a kedves igazgatónk lazán lehülyézte az adott rendszert üzemeltető srácokat. Nem szó szerint, de a lényeg ez volt. Ennek egyenes következménye volt, hogy a kirúgott főnök helyére ültettek egy primitív hülyét. Na ezt már nem tudtam tolerálni. Azóta a dirit kirúgták, a másik hülyét áthelyezték, ettől kezdve egy viszonylag normálisnak mondható hely lett újra, amennyire tudom.
Persze a normális egy elég relatív jelző, de összességében nekem pozitív emlékeim maradtak róla. Állást hirdetni sose tudtak. :)
Így, hogy ezek ketten nincsenek ott, tképp szívesen visszamennék, de mostanában túlságosan ragaszkodnak bizonyos papírokhoz. No meg az sem jellemző, hogy önszántából távozó embert visszavennének.
18

Visszavenni

Poetro · 2015. Dec. 10. (Cs), 09.28
Az utolsó 3 helyre, ahol felmondtam, szívesen visszavennének engem. A lényeg, hogy milyen volt a viszony köztetek, amikor elmentél. Nem mintha vissza szeretnék menni, de nem érdemes felégetni magad után a hidakat, akár mit is gondoltál egyese emberekről a cégnél.
19

Hogy most mi a helyzet, azt

Há.Zé. · 2015. Dec. 10. (Cs), 09.39
Hogy most mi a helyzet, azt nem tudom. Olyanra volt példa, hogy valaki családi okok miatt elment máshova és később visszavették. De ez kivételes eset volt. Állítólag volt/van egy belső szabály, miszerint a kilépett dolgozókat nem veszik vissza.
Mondjuk a saját esetem egyébként is elég egyedi volt, hogy egyáltalán bekerültem, nem kellett semmit felégetni ahhoz, hogy ne legyen visszaút.
És kicsit hülyén hangzik a korábban írtak mellett, hogy tképp nem igazán bántam meg, hogy leléptem. De ez már teljesen off...