ugrás a tartalomhoz

Dolt betuk

zoliky · 2015. Május. 6. (Sze), 14.07
Mi a különbség a kettő között?

1.
<p>Text <span class="special">text2</span> text3</p>

.special {
  font-style: italic;
}
2.
<p>Text <i>text2</i> text3</p>
A HTML-t ne használjuk formázáshoz, igen ám de az <i> tag visszakerült a HTML 5-be.
 
3

Kiemelés

Endyl · 2015. Május. 6. (Sze), 14.26
Element <i>
The HTML <i> Element represents a range of text that is set off from the normal text for some reason, for example, technical terms, foreign language phrases, or fictional character thoughts. It is typically displayed in italic type.


Tehát azért használod az <i>-t, hogy egy szövegrészt kiemelj/megkülönböztess a többitől, nem pedig azért, hogy dőlt betűs legyen.

A <h*> tageknek is van egy alapértelmezett formázása például, mégsem azért használod mondjuk a <h1>-et, mert nagyobb rajta a betűméret alapból.

És ha mondjuk dőlt betűs címeket szeretnél, akkor a <h1> stílusát módosítod, nem pedig egy <i>-be csomagolod a tartalmát.
1

A HTML dokumentumok

Joó Ádám · 2015. Május. 6. (Sze), 14.23
A HTML dokumentumok szerkezetének leírására való, és ezt a szerkezetet stílusok nélkül is kell tudja közvetíteni. Vannak esetek, amikor a hagyományosan kurzív szedéssel történő megkülönböztetést érdemes a szöveghez, és nem csak a stílushoz kötni. Ilyen lehet például idegen szavak elkülönítése, elkerülendő az olvasó megzavarását (de nem a hangsúly, ami ugyancsak hagyományosan kurzívval van jelölve, de önálló elem áll hozzá rendelkezésre az <em> képében).

De a választás meglehtősen szubjektív, a szabványba pedig sokkal inkább politikai megfontolásból került vissza. Ha kétséged van, inkább használj stílusokat.
2

az <i> tag visszakerült a

kuka · 2015. Május. 6. (Sze), 14.26
az <i> tag visszakerült a HTML 5-be.
Visszakerült? Miért, valaha is kikerült?

A másodikat a szöveges üzemmódú böngészők illetve a vakok felolvasó programjai is ki fogják valamilyen módon hangsúlyozni. Az elsőt kevésbé valószínű.
5

Tervezetben

Poetro · 2015. Május. 6. (Sze), 14.35
Tervezetben volt az eltávolítása, sok másik elemmel egyetemben. De végül nem került ki a specifikációból.
4

Classitis

Udi · 2015. Május. 6. (Sze), 14.27
Az első megoldás semmiképp nem jó, classitis. Az i tag visszakerült, de igyekeztek megváltoztatni a jelentését, már nem italic, hanem a környezetétől eltérő hangvétel, jelentés. Bootstrap 2 például a Glyphicon ikonokra használta (3-as már nem). Ha nem elég meggyőző az i tag új szemantikus jelentése, még mindig ott van az em tag.
6

Szemantikus tagek

vbence · 2015. Május. 6. (Sze), 15.33
Kihagytad a kérdésből az <em> taget.