ugrás a tartalomhoz

PDF olvasó kütyü

inf · 2014. Nov. 26. (Sze), 14.42
Sziasztok!

Érdekelne, hogy használtok e ebook reader-t vagy tabletet PDF olvasásra, és ha igen, akkor milyen eredménnyel jelenítik meg ezek a képeket, grafikonokat? Nézelődtem a piacon, de nekem az jött le, hogy a 150PPI, amit egy ebook reader eink-es kijelzője tud, nem feltétlen elég 10" körüli méretben ahhoz, hogy tökéletesen olvasható legyen egy nagyítatlan oldal. A jobb 10"-os tabletek 250PPI körüli pixelsűrűsége már egy fokkal használhatóbbnak tűnik ebből a szempontból, viszont ők meg nagyon hamar lemerülnek, és napsütésben rosszul használhatóak. Összességében nekem az jött le, hogy nem igazán van olyan eszköz a piacon, ami jó PDF olvasásra, hacsak a 13"-os sony PDF reader-t nem számoljuk bele, ami horror áron van. Ettől függetlenül kíváncsi vagyok mások véleményére is, hátha én tévedek.

Ha esetleg van reader-etek, és tesztelni szeretnétek ezen a téren, akkor itt van néhány olyan típusú PDF, amit nézni szeretnék rajta:

 
1

Tablet

Poetro · 2014. Nov. 26. (Sze), 14.53
PDF-re inkább valamilyen tabletet használnék. Azoknak elég erős a processzoruk, kényelmesen lehet bennük nagyítani és hasonlóan hordozhatók. Ha jó minőségű a kijelzője, akkor a napsütéssel sincs akkora gond.
2

Nem utolsó sorban árban is

inf · 2014. Nov. 26. (Sze), 15.26
Nem utolsó sorban árban is jobbak (kb egy huszassal), mint a reader-ek. A tabletekkel egyébként a 4-6 órás üzemidő, ami elég zavarónak tűnik. Vannak jobbak is, de azok drágábbak. A 13"-osak helyett már inkább veszek laptopot (nem csak olvasni), mert 150-200k körül vannak. A 10" olyan 70-110k, aminek normális kijelzője van (200PPI feletti), a 8" meg valamivel olcsóbb. A kérdések nálam most a következők:
- a 8" vagy a 10", ami legyen,
- kell e hozzá feltétlen 200PPI feletti kijelző,
- alkalmasak e egyáltalán ezek néhány oldalnál több olvasására (30-300 oldal), vagy kigúvad tőlük a szemem?
Azt mondják, hogy a 8"-al is olvasható PDF, csak néha kell belenagyítani, viszont nekem a sosem kell belenagyítani ami elfogadható lenne, mert abból indulok ki, hogy sok a képlet/kód/diagram...
3

Az ebook olvasó natív

Vilmos · 2014. Nov. 26. (Sze), 16.59
Az ebook olvasó natív formátumra lett tervezve. A PDF-et ugyan megmutatja, de képként nagyítja/kicsinyíti. Az olvasás 6-8 hüvelyken sasszemet igényel, mert az A4-es nyomtatási lapméret a norma.

Az ebook formátum olyan mint a html a böngészőben. Szövegként viselkedik a szöveg. Betű mérettől függően tördelődnek a sorok, bekezdések.

Használj inkább konvertálót, PDF 2 epub/prc/mobi. Van belőle telepíthető és online. Az ingyenesek nem túl jók, vagy sokat kell keresni a megfelelőt. Ha Kindle -t használsz, ahhoz jár konvertáló szolgáltatás.
4

Néztem ma 8"-os és 10"-os

inf · 2014. Nov. 27. (Cs), 19.36
Néztem ma 8"-os és 10"-os tableteket. Mondjuk bekapcsolni nem lehetett, mert nem adtak demo példányt a boltnak (ez van vidéken). Ránézésre méretben sokkal nagyobbak, mint amire számítottam, szóval már kevésbé vagyok megijedve attól, hogy nem lesz olvasható rajta a PDF. Annyi, hogy FHD vagy UHD felbontás kell nekik, hogy jó nagy legyen a pixelsűrűsége. Holnap lesz fekete péntek emag-nál, lehet, hogy veszek egyet. Még megnézem, hogy milyen náluk a kínálat, meg mennyit engednek az árakból...