ugrás a tartalomhoz

Táblázatom szétcsúszik, ha több a tartalom benne

Anonymous · 2006. Ápr. 15. (Szo), 03.21
Sziasztok!

Már 3 napja próbálom a következő problémát megoldani, de mind hiába:

Ezen a honlapon a grafikus által készített layout-ot feldaraboltam Photoshop-pal. A gond az, hogy ha a középső tartalmi rész mérete nagyobb, a tőle jobbra található információs oszlopnál (mint pl. itt), akkor a jobb oldali oszlop széthullik, vagyis az egyes háttér képek eltávolodnak egymástól, és így közöttük a háttér szín jelenik meg. Fontos, hogy ez a probléma csak Internet Explorer esetén van, Firefox-ban nem volt vele gond. Valamint azt is hozzáteszem, hogy a honlap valid a w3.org szerint.

Már szinte mindent kipróbáltam CSS segítségével, de sajnos nem sikerült megoldanom, hogy ne csússzon szét a táblázat. Ha tudnátok ötleteket adni, hogy mi lehet a gond, azt igazán megköszönném.


Péter
 
1

IE hacks

winston · 2006. Ápr. 15. (Szo), 10.51
az IE hajlamos máshogy kezelni egyes dolgokat, pláne a div-eknél a margint és paddingot. ezt többek között úgy tudod megoldani, hogy u.n. "I.E. hackeket" teszel a css-be. Pl.:
* html #doboz
  {
  padding-left: 10px;
  }
2

ötlet?

Anonymous · 2006. Ápr. 15. (Szo), 15.26
Szia Winston!

Köszönöm a javaslatot. Arra kérlek szépen, írd meg, hogy konkrétan ezt mire is kellene alkalmaznom? A cellákban lévő tartalomra? Vagy az egész honlapot css-ben kellene pozicionálnom <table> helyett?

Egyébként nvu-ban nézve a honlapot, ezen a képen látni lehet, hogy milyen táblázat struktúrát használok.



Itt pedig azt lehet látni, hogy miként csúszik szét a honlap jobb oldali oszlopa Explorerben.



Sajnos teljesen tanácstalan vagyok, hogyan tudnám megoldani a problémat.

Köszönöm szépen előre is az ötleteket, és Winstonnak pedig a pontosítást.

Péter
3

hmm

erenon · 2006. Ápr. 15. (Szo), 15.45
Amikor egyszer régen használtam táblázatos szerkezetet, akkor fordult elő ilyen. Próbálkozz a kacsacsőrök közötti white spacek eltávolításával, ha vannak ilyenek, azokat nem szereti az explorer.
4

kacsacsőr

Anonymous · 2006. Ápr. 15. (Szo), 15.54
Köszönöm az öletet, meg is nézem rögtön, van-e whitespace.

Egyébként most már teljes egészében css-t használsz a táblázatokra?
5

a megoldás

winston · 2006. Ápr. 15. (Szo), 16.10
szóval: újabb tanácsom, hogy legközelebb ne table-ekkel oldjad meg a designt, hanem div elemekkel. a table nem arra való, lassabban tölt be és macerásabb.

konkrét megoldást nem fogok neked adni, arra -már megbocsáss- de se időm se kedvem. abból egyébként se tanulnál sokat. amit tudok mondani, hogy igen, whitespace, meg a margin, border és padding elemek beállításaival próbálkozz. nyugodtan ess neki úgy szemmel, és variálgasd, hogy melyik beállítás a nyerő.
6

nem

erenon · 2006. Ápr. 15. (Szo), 16.22
Ha ráérzel egyszer a divekre, meglátod, az okosok nem hiába javasolják. A táblázatok több okból is elavultak, a divek nagyon jók, a vonatkozó prezentáció szerint 100 esetból 99 jobb divekkel.
7

igen

winston · 2006. Ápr. 15. (Szo), 16.27
ugyan ezt írtam, csak tömören, de mind1 ;) ajánlom megtekintésre a weblabor css lépésről lépésre cikkeit, és a csszengardent
8

hát

Anonymous · 2006. Ápr. 15. (Szo), 17.43
Köszönöm a tanácsokat. Eddig azért volt kézenfekvőbb a táblázat használata, mert a Photoshop megoldotta helyettem a kódírást, amikor egy layout-ot daraboltam fel. Még egy kicsit játszom a marginokkal, paddingokkal, de valószínűleg az lesz belőle, hogy kénytelen leszek átírni div-ekre. És persze így divekkel sokkal nagyobb szabadságom van a lehetőségek szempontjából, ezt elismerem. A ciki az lenne, ha még diveknél is előjönne ez a hiba, de inkább optimistán fogok nekiállni a dolognak.

Köszönöm még egyszer az ötleteket.

Szép Húsvétot!

Péter
9

div

winston · 2006. Ápr. 15. (Szo), 17.58
pedig készülj fel rá, mert az IE a diveknek is hajlamos a padding és margin tulajdonságát máshogy kezelni. ;)

neked is Szép Nyulat!
10

nem pont ugyanaz

mammuth · 2006. Ápr. 16. (V), 08.39
nem pont ugyanaz a "feldarabolas" a css layoutos oldalaknal mint a table-saknal. a css layout filozofiaja teljesen mas, jellemzoen nem kell annyi kis dirib-darab kepecske, hanem nagyobb elemekkel lehet dolgozni, es sok effektet nem is kell pixelbe fektetni, hanem css modszerekkel megoldani. pl. keretek, alahuzasok, hatterszinek... ha meg nem csinaltal css oldalt az elso nem lesz egyszeru (sot a masodik sem) explorerrel sokat kell majd kuzdeni, de mind az itteni weblaboros cikkek, mind a szamtalan ezzel foglalkozo angol nyelvu site (pl. www.cssvault.com, www.cssbeauty.com, www.css.maxdesign.com.au, stb) sok segitseget tud nyujtani
11

gyakorlat teszi...

Anonymous · 2006. Ápr. 17. (H), 14.56
Köszönöm Mammuth a javaslatokat, és a linkeket. Egyébként mindenképp ki fogom próbálni, nem csak azért, mert most ez a trend, hanem css-sel szeretek dolgozni.
14

strict doctype

Anonymous · 2006. Ápr. 18. (K), 15.23
az IE hajlamos máshogy kezelni egyes dolgokat, pláne a div-eknél a margint és paddingot.


hozzátenném, hogy erre egy elég egyszerű gyógymód van, használj strict doctype-ot, és akkor diveknél egyetlen pixelnyi eltérés sem lesz.

gex
15

strict

winston · 2006. Ápr. 20. (Cs), 09.48
nem feltétlenül. én spec. mindig strict-el dolgozok, és bizony ha a html-ben a legapróbb hiba van (nem feltétlenül hiba, csak mondjuk az IE-nek nem tetszik), akkor rögtön máshogy kezeli le, és szétcsúszik. de mondjuk fogdult már elő minden hiba nélkül is.
16

szerintem másról beszélünk

Anonymous · 2006. Ápr. 20. (Cs), 12.12
ha a html-ben a legapróbb hiba van (nem feltétlenül hiba, csak mondjuk az IE-nek nem tetszik), akkor rögtön máshogy kezeli le, és szétcsúszik


nem a szétcsúszás ellen jó a strict doctype, hanem a dobozmodell eltérésekre megoldás. te azt írtad, hogy máshogy kezeli a margint és a paddingot. strict doctype-pal ez nem igaz, szabványosan kezeli ie is, azaz a doboz tényleges szélessége a width, padding és margin értékek összege.

gex
12

Font size min. 16 látkép

Dualon · 2006. Ápr. 17. (H), 15.11
http://e-arc.hu/temp/vanago.jpg

Kérlek jelezz vissza, ha megnézted, a képet szeretném majd leszedni.
13

hmm

Anonymous · 2006. Ápr. 18. (K), 14.55
Szia Dualon!

Megnéztem, és igen csúnya látvány fogadott. Elképzelhető, hogy amikor a screenshot-ot készítetted, épp hegesztettem a honlapon, ezért láthattad ezt. Kérlek nézd meg még egyszer, hogy most is hasonló-e a látvány. Ha igen, akkor még ma délután átállok div-es megoldásra.

Köszönöm!

Péter
17

Most is "szétesik" még

Dualon · 2006. Ápr. 22. (Szo), 10.08
Nem lőttem új képet, ugyanaz a helyzet.