ugrás a tartalomhoz

Domain jog - cég vs magánszeméy

janoszen · 2006. Már. 22. (Sze), 23.51
Kedves mindenki!

Egy elég problémás üggyel fordulok hozzátok. Egy magánszemély megvette már évekkel ezelőtt a cégünk nevével megegyező .hu domainnevet. Miután most nyitunk az internet felé, szükségessé vált a domain név.

Sajnos a mostani tulajdonosa - annak ellenére, hogy csak e-mail-ezésre használja a domaint, nem hajlandó eladni. Pedig igértünk neki minden szépet és jót, azt is beleértve, hogy az e-mail címét megtarthatja.

Lehet, hogy jogi vitára kerül a sor. Mit tehetek? Mennyi az esélye, hogy elnyerjük tőle a domaint? Mik a költségek? Elolvastam a www.domain.hu-n szereplő mindenféle írást, de egyértelmű nyilatkozatot ilyen helyzetről nem találtam. Azt tudom, hogy precedencia eset volt a cég győzelmével.

Köszönöm a segítségeteket

János
 
1

mit lehet tenni

Fekete Ferenc GDA · 2006. Már. 23. (Cs), 00.00
Legrosszabb esetben nem lehet tietek a domain. Ez ugye attól is függ, h éppen mi a név. Mert ha egy általános kifejezés, akkor nem hivatkozhattok rosszhiszeműségre. (nemtom,h van egy iylen, de pl én bejegyezném és üzemeltetném a fagyi.hu nevű oldalt és ott a fagylaltok készítéséről, fajtáiról írnék, akkor a Fagyi Kft. (ha lenne ilyen) nem vehetné el tőlem a domain-t, arra hivatkozva,h rosszhiszeműen regeltem)

Az is fontos,h évekkel ezelőtt, amikor a domain regelése megtörtént, akkor már létezett-e a cégetek.

igazából egy internet-jogász kelene megkérdezned szerintem
2

Halott ügy...

-zsolti- · 2006. Már. 23. (Cs), 00.05
...nem érdemes energiát/pénzt pazarolni rá, ha jogi útra is viszitek, csak veszthettek. Ő volt a gyorsabb, az övé, ennyi. Ha eladni nem akarja, akkor próbáljátok meg bérelni. Így neki is megmarad a "tulajdonjog érzete", nektek pedig van jó domainetek. Ha ez sem megy, akkor válasszatok más végződést, pl. a .eu-ra most még jó esélyetek van.
3

szóbeli érdeklődés, ügyvéd?

Hodicska Gergely · 2006. Már. 23. (Cs), 00.10
Ha felhívod őket, akkor erre nem tudnak egy egyértelmű választ adni, vagy legalább a lehetőségéeket vázolni?

Workaround: ha .hu-t szerettetek volna, akkor felmerülhet esetleg .com domain regisztrálása is, ráadásul így profibbnak is tűnik a cég sokak szemében.


Felhő
4

Esélytelen szvsz

NetBandita · 2006. Már. 23. (Cs), 09.18
Proclub, esélytelennek érzem, hogy jogi útra terelve az ügyet, esélyetek lenne elkobozni tőle a domaint. Ahogy az már elhangzott, ő volt a gyorsabb. Egy természetes személynek (~ember) nincsenek kisebb jogai, mint egy jogi személynek (~cég), feltéve ha a cégetek jogi személynek számít, de mint mondtam, irreleváns.
5

Összegezve

janoszen · 2006. Már. 23. (Cs), 09.56
Na, összegezve:

- nem általános kifejezés, teljesen speciális és halálpontosan ugyanaz, mint a cégünk rövid neve.

- A .com, .net, .org, .eu domainek már foglaltak

- A domaint 2001-ben regisztrálták.

- A céget azt hiszem, előbb regisztráltuk, de ebben nem vagyok biztos.

Másik kérdés: ha nem lehet megszerezni a domaint szerintetek érdemes cégnevet változtatni? Ugyanis az internet fele szeretnénk nyitni és ahhoz ugye, elég fontos/ajánlott lenne a saját cégnéven a domain.
6

Mindenképp jogászt kérdezzetek!

Dualon · 2006. Már. 23. (Cs), 10.13
Mindenképp jogászt kérdezzetek! Tudtommal az itt felszólalók egyike sem az.

Körülbelül egy éve utánanéztem ezzel kapcsolatban pár dolognak, és akkor az derült ki, hogy reális esélyed akkor támad, ha a bejegyzett domain egy, a birtokodban lévő szabadalomhoz szorosan kapcsolható, illetve ha a domain jelentése már a köztudatba bevonult cégtevékenységedre utal (pl. coca-cola.com... mondtam valamit; utóbbiban biztos sem vagyok).

Semmiképp nem tartom szerencsésnek a domain bérlését, az esetleg megromló kapcsolat magával ránthatja az egész netes megjelenéseteket.

Szerintem nem döntő, hogy ennyire pontos a cégnév-domain egyezés, mivel - gondolom - kapcsolódó szabadalmatok nincs.
Hozzá nem értőként látok egy kicsi esélyt arra, hogy megszerezzétek a domaint, de az is hosszas alkudozással, inkább pereskedéssel járna, költségekkel, húzódó összecsapásokkal...

Úgy gondolom, egyértelműen szerencsésebb egy másik domain (helyzetetektől függően másik cégnév) választása.
7

Köszi...

janoszen · 2006. Már. 23. (Cs), 10.41
Kár, hogy az ember nem hajlandó megegyezésre. Egy átlag domain árának többszörösét kínáltuk vagy azt, hogy veszünk neki domaint, tárhelyet két évre, megcsináljuk a honlapját szerkesztőfelülettel, mindennel és még egy évig használhatja az e-mail címét... :(

Lehet, hogy marad a cégnév változtatás. Szeptemberre mindenféleképpen kellene céges domain, mert akkor már indulni akarunk az info ággal... Szomorú vagyok...