ugrás a tartalomhoz

Visszalépés az előző oldalra

Vilmos · 2014. Feb. 10. (H), 16.55
Sziasztok!

Egy ügyviteli programhoz írok beviteli képernyőt, akarom mondani form-ot.

A probléma ott kezdődött, hogy egymástól függő input mezők vannak rajta. Az űrlap alapértelmezett választásokkal indul, a hozzájuk tartozó függő lehetőségek engedélyezve vannak. A többi letiltva, láthatóak, de nem választhatóak. A menet közbeni váltásokat a disabled jellemző ki és bekapcsolása oldja meg. Szóval látható minden, menet közben nem bővül vagy szűkül az űrlap.
Van egy trükk az oldalon. A többszörös elküldést a submit gomb eltüntetésével érem el. Helyette egy addig nem látható animált gif jelenik meg. Erre azért is szükség van, mert a szerverre várni kell.


Remélem látszik a lényeg a mellékelt forrásban:
- "érték"-nek nincs kapcsolata
- "darab"-nak lehet kísérője az "egyéb"

form.css

#egyeb { margin: 0 0 0 50px;}

input[type="submit"]{
  display:inline;}

#karika {
  display:none;
  padding: 0 0 0 200px;}
form.html

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
<html lang="hu">

<head>
  <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
  <meta name="language" content="hu">
  <title> Form teszt </title>

  <link rel="stylesheet" href="form.css">

  <script type="text/javascript" src="form.js"> </script>
  <script type="text/javascript" src="onload.js"> </script>
</head>

<body>
  <form onSubmit="return submit_once()" name="adatok" method="post" action="index.php">

   <fieldset>
     <legend> Adatok </legend>

     <input type="radio" name="tabla[]" value="FT" id="ertek" onClick="egyeb_off()" checked>
     <label for="ertek"> értékben </label>
     </br>

     <input type="radio" name="tabla[]" value="DB" id="darab" onClick="egyeb_on()">
     <label for="darab"> mennyiségben </label>

     <input type="checkbox" name="egyeb" id="egyeb" disabled>
     <label for="egyeb"> egyéb adatok </label>
   </fieldset>

   <p>
     <input type="submit" name="elkuld" value=" Számítás ... " id="elkuld">
   </p>
   <p>
     <img src="working.gif" id="karika">
   </p>
  </form>
</body>
</html>
form.js

/* 'Ertek' tablazat, nincs 'Egyeb' kerdes */
/* 'Darab' tablazat, lehet 'Egyeb' kerdes */

function egyeb_off(){
  document.getElementById('egyeb').checked = false
  document.getElementById('egyeb').disabled = true
}
function egyeb_on(){
  document.getElementById('egyeb').disabled = false
}

/* Submit gomb letiltas, helyette animalt GIF */

function submit_once(){
  /* hiba kezeles:   */
  /*  alert('Error') */
  /*  return false  */

  document.getElementById('elkuld').style.display = 'none'
  document.getElementById('karika').style.display = 'block'

  return true
}
Ha kész a kimutatás, akkor elvileg vissza lehetne lépni az előző oldalra, ami maga az űrlap. Azt várnám, úgy jelenik meg ahogy otthagytam. Ehelyett valami más történik. Összekeveredik rajta a kattintás eredménye és a forrásból származó beállítás. Vagy valami ilyesmi.
Konkrétan, ha a "darab" mezőt választom, és kipipálom az "egyeb"-et, akkor megmarad a pipa visszalépés után is, de a mező ezzel együtt disabled is lesz, ami az eredeti forrásban így volt, de a javascript átváltotta menet közben.

Ez még úgy-ahogy védhető. Beszúrtam egy onload eseményre lefutó scriptet. Pótlólag kapcsolgatja a disabled jellemzőket.

onload.js

/* visszalepo gomb eseten */
window.onload=function()
{
  var idc = document.getElementById('ertek').checked
  if ( idc ){
   egyeb_off()
  }

  var idc = document.getElementById('darab').checked
  if ( idc ){
   egyeb_on()
  }

  document.getElementById('elkuld').style.display = 'inline'
  document.getElementById('karika').style.display = 'none'
}
1. Nem lehet ezt jobban?
Tudom, elavult a javascript használatom. Ha ez okozza a gondokat, nem bánom, csak jól lenne tudni.

2. A submit/working.gif cserén nem segít a függvény. Az böngésző függő dolog. Chrome, IE esetén visszalépéskor nincs animált kép, a submit-gomb látszik, vagyis nincs teendő. FF esetén marad a kép, vissza sem tudom cserélni gombra.

3. Végül, ha valaki elolvasta eddig. A submit_once visszatérési értéke tulajdonképpen mindegy. Ha hibát találok ellenőrzéskor, az alert hívása elegendő. Amúgy return true/false után egyformán meghívódik a feldolgozó.

Nem tudom hogyan tudnék javítani még a kódon, vagy mit csináljak másképp. Várom az ötleteket és tippeket.

Köszönöm
 
1

Szerintem azért kavarodhatnak

Hidvégi Gábor · 2014. Feb. 10. (H), 17.08
Szerintem azért kavarodhatnak össze az adatok a visszalépéskor, mert egymástól függenek. Az Elküld gombra való kattintáskor el kéne menteni (mondjuk süteménybe) a beállított értékeket, és amikor visszalépnek, megnézni, hogy vannak-e ilyen mentett értékek, és ha igen, akkor ezek alapján kell legenerálni az űrlapot.
2

"Új oldal a jó oldal"

Vilmos · 2014. Feb. 11. (K), 00.23
(Henry Ford után szabadon) Értem. Építsek minden esetben teljes oldalt, és nincs gond. A visszalépés még gyerek betegségekkel küzd 20 év fejlesztés után. Köszönöm, hasznos tapasztalat a böngészőkről.
3

A böngészők és a web rengeteg

Hidvégi Gábor · 2014. Feb. 11. (K), 09.06
A böngészők és a web rengeteg problémával küzdenek, de ha jobban belegondolsz, jelen esetben teljesen logikusan viselkednek, hisz nem gondolatolvasók: te vagy a hunyó.
4

Helyes gondolkodás

Vilmos · 2014. Feb. 11. (K), 09.47
Arról írtam, van egy egyszerű oldal, módosítok rajta javascripttel. Mármint néhány attribútumot beállítok és ennyi. Úgy látom az oldalt ahogy módosítottam. OK.
Átmegyek egy másik oldalra, majd visszalépek. Nem úgy látom az oldalt mint lépkedés előtt. A módosított html ugyanaz maradt? Igen, csak a megjelenített kimenet enyhén eltér attól ami a tartalomból következne. (Az előző nézettől)

Úgy tudom, a böngészés alapvető módja az előre-hátra lépkedés. Elvileg mindegy lenne, a "forrást" piszkáltam-e lépés előtt vagy sem. Gyakorlatban nem mindegy, a böngésző rigolyáit ki kell tapasztalni.

Ha ebben a gondolatmenetben hiba van, kérlek írd meg! (vagy valaki)
5

A böngésző a szervertől

Endyl · 2014. Feb. 11. (K), 10.33
A böngésző a szervertől kapott forrást gyorstárazza. Ha utána te a DOM-on módosítasz (ami ugyebár nem ugyanaz, mint a szervertől kapott kód), akkor az alkalmazásod felelőssége, hogy ha szükséges, akkor következő oldalbetöltéskor ugyanazt a felállást előállítsa. Tehát ha van ilyen igény, akkor valamilyen formában mentened kell az állapotot.

A másik dolog, ami megkavar téged, hogy a böngészők kényelmi szempontból ideiglenesen elmentik az űrlapelemek értékeit, hogy visszalépéskor, vagy esetleg váratlan leállás után ne kelljen ugyanazokat a dolgokat esetleg hosszadalmasan kitöltened újra. Az űrlapelemek letiltottsága viszont normál esetben nem változtatható meg a felhasználó által, így ez nem is kerül mentésre, hanem a gyorstárban található vagy szervertől kapott kódot jeleníti meg (amiben mint korábban írtam, nyilván nincsenek benne a DOM-on végrehajtott módosítások), majd ezután feltölti az űrlapokat a mentett értékekkel (value, checked, stb). Ha erre a funkcióra akarod alapozni az állapot visszaállítását, akkor ahogy írtad korábban, célszerű minden oldalbetöltésnél inicializálni az űrlapot a mezők értékének függvényében. (De persze mentheted más formában is az adatokat, ha ez nem tetszik.)
6

Lassan világosodok

Vilmos · 2014. Feb. 11. (K), 14.37
Remek! Ez hiányzik egy hozzám hasonló kezdőnek. Nézhetem a szép betűrendbe szedett HTML+CSS+JS szabványokat akármeddig, a böngészőbeli megvalósításról ez nem sokat mond.

Szóval a DOM módosítások elvesznek. Gondolom a JS változói is ugyanígy járnak lépegetéskor.

Még egy dologra vagyok kíváncsi. Ha visszalépéssel jutok el a tárolt oldalra, az a böngésző illetve a JS szempontjából onload típusú esemény, vagy valami más? Annak tűnik, de a különböző böngészők ezt mintha másképp kezelnék.
7

onClick

Akron · 2014. Feb. 12. (Sze), 17.35
Lényegében már megválaszolták a kérdésedet.
Továbbá ha a visszalépsz egy oldalra, akkor a kérdéses radio gomb ki lehet ugyan jelölve, de az onclick esemény nem következik be, így aztán az eseményhez rendelt disabled/enabled függvények sem futnak le. Erről neked kell gondoskodni, ahogyan javasolták is.
8

Epilógus

Vilmos · 2014. Feb. 12. (Sze), 23.17
- Azt már értem, a böngésző az eredeti forrással dolgozik + erre vetíti rá a FORM kitöltött/kiválasztott elemeit. Utóbbi ténykedés nem következik a szabványból, egyszerűen praktikus. Ez így együtt félrevezetett.

A helyes beállításokra van megoldásom. Meghívok egy ONLOAD.JS-t - onload eseményre indul - ami engedélyezi vagy letiltja a függő mezőket, a FORM állapota szerint. A beépített kényelmi funkció miatt lehet rá támaszkodni, a FORM adatai nem vesznek el! Jól dolgozott eddig is csak nem volt világos, mi ez a kavarodás. (és igen, átjött, a süti például egy bevált megoldás)

- Volt még egy érthetetlen jelenség. Feldolgozó hívás előtt eltüntetem a submit gombit (display:none) és megjelenítek egy animált GIF-et (display:none => display:block csere). Nos, elsőre ez működik. Visszalépésnél azonban - igaz csak Firefox esetén - ott karikázott a GIF, gomb pedig sehol. Amennyiben az eredeti forrást használja a böngésző akkor ez nem lehetséges.

Mindenesetre köszönöm a hozzászólásokat.