ugrás a tartalomhoz

Használt autós portál - mibe?

flatter7 · 2013. Jún. 12. (Sze), 21.02
Sziasztok,

Egy használt autós hirdetési portált kellene csinálnom.
Milyen cms-t vagy framework-öt javasolnátok ehhez a feladathoz?

Várhatóan napi ~50,000 látogató lesz az oldalon és rengeteg hirdetés, képek, részletes adatlapok, és egy profi kereső.

Várom véleményeteket.

Előre is köszönöm.

P.
 
1

Drupal + Solr pp

pp · 2013. Jún. 12. (Sze), 21.45
Drupal + Solr

pp
2

Én azt is figyelembe venném,

bamegakapa · 2013. Jún. 12. (Sze), 21.55
Én azt is figyelembe venném, hogy melyikben mozogsz a legotthonosabban. Határidős projektnél főleg sokat számít.
3

Várhatóan napi ~50,000

Poetro · 2013. Jún. 12. (Sze), 21.59
Várhatóan napi ~50,000 látogató lesz az oldalon és rengeteg hirdetés, képek, részletes adatlapok, és egy profi kereső.

Azért ez elég szép álomnak tűnik, mivel az havi 1.5M látogató, amivel már vetekedhetsz a magyar oldalak első 200 helyezetével. Már csak az a kérdés, hogy ezt dedikált szerveren vagy a felhőben akarod megvalósítani. Ha mindenképpen PHP-ban akarod megvalósítani, akkor legyen mondjuk Drupal 7 vagy WordPress, főleg mivel nem túl sok PHP-s CMS van, főleg abból nincs sok, amit tényleg testre lehet szabni. És az, hogy CMS, nem jelenti azt, hogy neked semmit nem kell csinálni csak Install > Next > Next > Finish. Valószínűleg neked is jó adagot hozzá kell majd fejleszteni, akár melyik CMS-t választod.
4

ha valóban ilyen nagy

atamaster · 2013. Jún. 12. (Sze), 22.28
ha valóban ilyen nagy oldalról van szó, akkor mélykód, mivel mindig lesznek javítgatni valók és egy cms-be nem olyan könnyű mindent működésre bírni. a cms inkább kis startupoknál jó, ahol nincsenek ilyen nagy célok.
6

Szerintem ha PP

Pepita · 2013. Jún. 13. (Cs), 02.02
Szerintem ha PP a Drupalt javasolja, azt érdemes megfontolni. Poetro véleményét szintúgy. Mindketten igen profik Drupal terén, és az eredeti kérdés is az, hogy melyik, nem pedig az, hogy cms-e.
7

jogos, bár azért

atamaster · 2013. Jún. 13. (Cs), 12.28
jogos, bár azért megjegyezném, hogy a hasonló látogatottságú magyar oldalak túlnyomó többsége egyedi fejlesztés.
8

Én egyetértek atamasterrel.

Hidvégi Gábor · 2013. Jún. 13. (Cs), 13.15
Én egyetértek atamasterrel.
9

Én sem használok

Pepita · 2013. Jún. 13. (Cs), 14.39
Drupal-t (és más "gyári" CMS-t), de a kérdés erre vonatkozott, és hozzáértők válaszolták meg. Én saját "modulokat" fejlesztek, átírom, stb., ez kicsiben is nagyban is jó. Több munka jóval, mint "összekattintgatni", de 100%-ban ismerem. (Itt nem akartam a CMS-eket leszólni, de a kattintgatást szokták rájuk mondani.)

De szoktam is mondogatni, hogy a Drupal megoldásaiból (főleg Poetro néhány régebbi linkje-kommentje alapján) nagyon sokat szinte teljesen átvettem, némiképp egyszerűbben. Amit én építek, az csak azt tudja, amit kell, a Drupal (pl) sokkal többet, amit az adott oldalon nem is használsz ki. Ez csak állapot, nem pro-contra.
5

Én inkább arra lennék

BlaZe · 2013. Jún. 12. (Sze), 23.40
Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy ahol ilyen komoly piackutatás előz meg egy projectet, ott hogy merül fel a melyik CMS-t kérdés?
10

Több kérdés

Schmidi · 2013. Jún. 13. (Cs), 16.13
Szia,

bár részletes hátteret nem írtál, így lehet hogy nem relevánsak a kérdéseim, de hátha...

1. CMS, framework?
Biztosan van olyan kész alap rendszer, ami ezt jól ki tudja szolgálni, de ekkora rendszerek tipikusan inkább egyedi kódra épülnek. Nemrég futtattam végig egy hasonló gondolatmenetet egy e-commerce projekt kapcsán, az egyedi kód nyert.

2. Egyedül szeretnél nekiállni ennek a feladatnak?
Felmérted pontosan mekkora munkáról van szó (és mi az "elvárt" határidő)?
Mennyire van pontosan specifikálva és előkészítve az oldal?

Ha egy valóban jó autós hirdetési oldalt szeretnél csinálni, az nem egy emberes és nem néhány hetes feladat - és nem kezdő vagy épp azon túllépett fejlesztőre van méretezve.

Csináltam/tunk konkrétan ilyet pár éve, ma már látom mikbe tudtunk akkor szépen belebukni (több hónapnyi beleölt munka után).

3. Milyen hátteret tervezel ennek a rendszernek?
Az egy dolog, hogy kiválasztasz egy framework-ot vagy CMS-t, de ekkora látogatottsághoz jól átgondolt és felépített rendszer kell, ami elbírja ezt a terhelést. Ha rengeteg kép, hirdetés, stb. lesz akkor a statikus tartalmak kiszolgálásával is érdemes külön foglalkozni.

Ilyennel volt már dolgod?

A havi 50.000 látogatáshoz amúgy azért elég szép marketing munka is kell - ez nyilván nem a te feladatod lesz, de nincs ez egy kicsit túlbecsülve?

Félre ne érts, nem kötekedni akarok, csak annyi infóból amit megadtál, nekem úgy tűnik, hogy ez nem egy megalapozott projekt - és tanulva a saját tapasztalatomból, szeretném felhívni a figyelmet a lehetséges veszélyekre.
11

Zend Framework

phpWalter · 2013. Jún. 13. (Cs), 22.11
Javaslat: Zend Framework.
Rengeteg kész könyvtár

Lassabb mintha Drupal-ban kattintgatnád össze, de később behozza a hasznát a befektetett munkának.
12

framework

szabo.b.gabor · 2013. Jún. 14. (P), 08.31
Yii. kevésbé bloated, mint a Zend (1.x 2.x-et nem ismerem), de sok eszközt ad a kezedbe. a tanulási görbéje sem nagyon vészes talán.
13

Off

janoszen · 2013. Jún. 14. (P), 12.59
Bocsanat, en itt most masszivan offolni fogok egyet, de szerintem erdemes nagyon komolyan elgondolkozni azon, hogy uzletileg megeri-e ilyesmibe belefogni. Anno benne voltam egy autos portal fejleszteseben es tenyleg kifinomitottuk az utolso pillanatig a keresojet es minden kicsiszoltunk rajta, vegul pedig azon bukott el, hogy a kereskedok nem ereztek erdemesnek arra hogy feltoltsek az autoikat.

Ha ez megint egy ilyen zsenialis vilagmegvalto uzleti otlet, akkor azert erdemes elgondlkozni hogy mekkora marketing-koltsegvetessel akar indulni a cucc.
14

ezzel egyetértek, csak nem

atamaster · 2013. Jún. 14. (P), 13.49
ezzel egyetértek, csak nem akartam írni... volt nekem is hasonló tapasztalatom :-)
15

Minden tulajdonos és megbízó

atropus · 2013. Aug. 9. (P), 09.18
Minden tulajdonos és megbízó álma, hogy vezető pozíciót töltsön be az adott piacon, használt autó piacon. Valóban ez a cél?

Azonban számos probléma merülhet fel, amit érdemes az elején tisztázni. A fő funkciókat, elvárásokat! Ez legyen akár az üzleti modellre, működésre, működtetésre vonatkozó vagy technikai, üzemeletetéssel, fejlesztéssel kapcsolatos.

Fontos, hogy mindenki tisztában legyen vele, hogy mit kér és mit fog kapni, még a legelején és ez mennyibe fog kerülni várhatóan /időben, összegben/ !

Kritikus pontok az adatcserére vonatkozó részek, más rendszerrel való együttműködés, folyamatos, zavarmentes működés biztosítása, fejlesztési folyamat kialakítása, tesztelés! és még sorolhatnám ...

A framework és a tényleges megvalósítás úgy gondolom "csak" részletkérdés. Egy eszköz, ami segít megvalósítani az elképzeléseket. Persze jó, ha alaposan ismered és minden nehézség nélkül tisztában vagy a lehetőségeivel, gyengeségeivel.

Dióhéjban ennyi, amit gondolok ...