ugrás a tartalomhoz

De mi is az az AJAX?

Anonymous · 2006. Feb. 2. (Cs), 00.55
Egy csomót kerestem itt és ott, de sehol sem írják le, hogy mi is az az AJAX. Persze, tudom "Asynchronous JavaScript and XML", de ha valaki egy kicsit bővebben kifejtené, hogy mi is ez?
Láma kezdő vagyok még, bocsássátok meg tudatlanságom, de mindenhol azt olvasom, hogy ilyen jó, meg ez van vele, meg az, de hogy mi is valójában azt sehol sem írják le (magyarul! :) ).
Elég nekem 7 mondat. :)
 
1

ajax

Anonymous · 2006. Feb. 2. (Cs), 02.13
Például itt olvasható: http://www.fn.hu/index.php?id=8&cid=116086
Vagy innen ( http://prototype.conio.net/ ) letöltöd a prototype.js-t, keresel hozzá egy leírást magyarul ( http://prototype.rajmi.hu/prototype.js.hu.html ), és elkezdesz játszani vele.

Gyulus
2

ajax röviden

inti · 2006. Feb. 2. (Cs), 11.44
Az oldalon a javascript kapcsolatba lép a szerverrel, utasítja szerver oldali script futtatására, vagy valami más adat letöltésére (böngésző a böngészőben), a visszakapott adatot pedig egy visszatérési stringben a rendelkezésedre bocsátja, így akár billentyűleütésre változhat az oldalad olyan tartalommal, amit előzőleg nem töltöttél bele fixen.
3

köszönet

Anonymous · 2006. Feb. 2. (Cs), 12.04
Ezer hála és köszönet!
4

AJAX elsajátítása help...

Anonymous · 2006. Május. 12. (P), 13.37
Kedves közösség!

Szeretnék egy új, komplex weboldalt létrehozni, melynek témáját egyenlőre nem közölném. Mielőtt azonban nekikezdenék, fontosnak tartom, hogy a megfelelő technológiát alkalmazzam ehhez, és néhány heti "kutogatás" után úgy döntöttem, hogy szeretném elsajátítani néhány hónap alatt, az AJAX technológiát, hogy azt alkalmazhassam.

Abban szeretném segítségeteket kérni, hogy melyek azok a nyelvek, amik ehhez kellenek, és hogy milyen könyvekből tudom ezt elsajátítani.
Eddigi ismeretek:
html, css, (némi)js, php.

Segítségeteket előre is köszönöm.
5

js upgrade

Anonymous · 2006. Május. 12. (P), 13.45
A némi js-t növeled, sok js hozzáértésre és mehet :-)
Egyik fontos elem lehet a JSON. json.org-on utananezhetsz...
6

js++

Anonymous · 2006. Május. 12. (P), 13.48
Köszönöm a választ.
Még annyi kérdésem lenne, hogy mivel a jst saját kútfőből tanultam forráskódokból, van e valami kiemelkedően jó js könyv, amit ajánlani tudnátok?

Köszi
8

Nincs jó könyv

vbence · 2006. Május. 12. (P), 20.51
Az utolsó jó könyvet a világon valamikor a 90es évek elején adták ki. Amit ma könyvnek hívnak, azok szines szagos vackok. Csak akkor adjál ki pénzt ilyesmire, ha nem szeretsz a monitorról olvasni.
9

na ja

Anonymous · 2006. Május. 12. (P), 21.10
emulerol toltsd le chmben vagy pdfben, aztan ha teccik VEDD MEG!
7

Maning: Ajax in Action

Jano · 2006. Május. 12. (P), 15.17
Maning: Ajax in Action elég jó könyv ha könyvet kell ajánlani.

Az Ajax alapjai nagyon egyszerűek azt akár pár óra alatt megtanulhatod bármelyik xHttpRequestről szoló tutorialból. Ami a bonyolultabb része a dolognak, hogy pontosan hogyan készíted el az UI-t, a felhasználói felületet.

Ismerkedésként probálgasd, nézeged végig a Yahoo UI és Adobe Ajax frameworkjeit és van pár prototype-ra épülő könyvtár is.

Ha ezeket megnézted nem biztos, hogy fel is kell/tudod használni mert néha elég nagy méretű, bonyolultságúak is lehetnek.