ugrás a tartalomhoz

Fórum

bnc1995 · 2013. Ápr. 3. (Sze), 22.30
Sziasztok!


Egy egyszerű kérdésem volna.
Egy forumot szeretnék csinálni amiben kisebb topikok vannak. A kérdés pedig az lenne, hogy hogyan érdemes megcsinálni? Minden topiknak külön táblát csinálni vagy egy táblában egy külön mezőben jelölni, hogy melyik topikhoz tartozik?

Bence
 
1

Egy tábla mind felett

Poetro · 2013. Ápr. 3. (Sze), 22.41
Egy tábla, amiben egy mezővel jelölöd, hogy melyik témához tartozik.
2

Mivel azt sem tudod, hogy

hunkris · 2013. Ápr. 3. (Sze), 22.43
Mivel azt sem tudod, hogy kezdj hozzá, így elsőre egy fórummotort ajánlanék, mint például a PHPBB.

Ha te magad szeretnéd írni, akkor úgy érdemes, hogy egy táblában van minden fórumindító hozzászólás, egy másikban pedig a válaszok az összesre, és az indító hsz id-jére listázza ki a rendszer a megfelelő kommenteket.
3

Így van, csak

Pepita · 2013. Ápr. 4. (Cs), 12.52
szerencsésebb a fórumindító hozzászólást például fórumtémának hívni, a könnyebb érthetőség kedvéért. Általában más tartalomtípus a fórumtéma, mint a komment, még ha sokban hasonlítanak is.

Én kifejezetten javasolnám, hogy próbálkozz(on) csak sajátot írni, illetve behatóan tanulmányozz(on) meglévőket, mert előbb kell tudni azt, hogy "hogy kezdj hozzá", mint belekezdeni. Ha legalább 1-2 napot rászánsz egy sajátra, már sokkal jobban képben leszel, ha viszont minden rálátás nélkül próbálsz meglévőt felhasználni, akkor soha nem fogod tudni, hogy mikor miért működik ill. nem működik.
4

Késői válasz

bnc1995 · 2013. Ápr. 10. (Sze), 19.08
Elnézést a késői válaszért...

Mindenképpen magam szeretném csinálni, mert meg szeretném a tanulni a php használatát, azt meg más kódjából nem hiszem, hogy előnyös volna.
5

Nagyon helyes

Pepita · 2013. Ápr. 10. (Sze), 20.47
Viszont ha a PHP használatát szeretnéd megtanulni, akkor ne adatbáziskezeléssel kezdd, hanem fájlkezeléssel, session-nel, képkezeléssel, "OOP"-vel (elnézést, de részemről PHP-ben szükséges egy kis idézőjel), biztonsággal, esetleg keretrendszerekkel, (lehet, hogy még kihagytam valamit), és csak ezek után fogj adatbáziskezelésbe. Ha túl nagy fába vágod, sok lesz a probléma-fejtörés és kevés a sikerélmény.
6

Keretrendszer

bnc1995 · 2013. Ápr. 11. (Cs), 22.04
Az OOP-t most kezdtem el, kb. 1-2 hete, és egy keretrendszeren is mostanában kezdtem el gondolkodni. Melyiket ajánlod?
7

Több OOP

Pepita · 2013. Ápr. 11. (Cs), 22.31
OOP-re (ha most kezdesz ismerkedni vele) több idő kell(ene), és nem PHP nyelv, hanem Pascal (Delphi), Java, illetve más, valódi OOP nyelv, ezek általában erősen típusosak is. Ha úgy érzed, hogy jól érted, kialakult a saját OO-szemléleted, akkor sorold fel, hogy miért "csúnya" az Rss_reader osztályom. (Van belőle cikk, a kommenteket becsületesen(!) ne nézd meg.) Ha nagyrészt "kitalálod", akkor lehet kamatoztatni a tudásod, és választani "OOP"-keretrendszert. Fogok majd ajánlani egyszerű-gyorsat, de érdemes lesz többet kipróbálnod, hogy melyik mire lehet jó neked.
8

RssReader

bnc1995 · 2013. Ápr. 12. (P), 00.14
Elolvastam a cikkedet, és szerintem nem egy osztályba kellett volna megcsinálni, hanem az RssReader osztályhoz alosztályokat rendelni. Azt, hogy miért azt magam sem tudom igazán. :) Talán átláthatóbb a kód, hibakeresés szempontjából könnyebben kezelhető. Bár az OOP lényege többek között az információ elrejtés.

A Java nyelvvel már régóta szemezgetek, de nem tudom rávenni magam, hogy elkezdjem.
9

Legalább az összes

Pepita · 2013. Ápr. 12. (P), 20.11
kommentet elolvashattad volna... :) :)
Vicc volt, meg ne sértődj!!!

Igen, bizonyos szempontból "jogos" lenne a különböző típusú (RDF, RSS, ATOM) feed-eket más osztályokba tenni -> nekem az átlagnál kicsit magasabb a "kiszervezési küszöböm".

Viszont van még ott "kötöszködnivaló" más is, pl. olyan művelet, amit külön (private) fv.-be kellett volna írni.
az OOP lényege többek között az információ elrejtés
Inkább az információkhoz való hozzáférés (jog). Valószínűleg te is erre gondoltál, de így "szebb".
A Java nyelvvel már régóta szemezgetek, de nem tudom rávenni magam, hogy elkezdjem.
Pedig kellene. OOP-t elsőre jobb tényleg OOP-nyelven tanulni, hogy pl. PHP-ban lásd a különbségeket, és tudd is kezelni. Nézd vissza Inf3rno 1-2(?) éves véleményeit, mennyire utálta a sok szívást a PHP gyengén típusossága miatt, ezeket megtanulta kezelni, és egy csomó hasznos megoldást is nyújtott. Végül - ha jól tudom - eléggé leszokott a PHP használatáról...

Tehát hajrá Java, remélem kerítesz hozzá jó tanárt is, úgy lényegesen könnyebb!
10

Autodidakta módon tanulok,

bnc1995 · 2013. Ápr. 15. (H), 10.03
Autodidakta módon tanulok, szóval tanár nem jöhet szóba.
Valami általános információt tudnál írni a Javaról? pl.: tanulhatóság, alkalmazhatóság
11

Mire lennél pontosabban

BlaZe · 2013. Ápr. 15. (H), 16.31
Mire lennél pontosabban kíváncsi? Tanulhatóságilag szerintem nem épp a legegyszerűbb nyelv, de kétségtelenül kifizetődő, ha a kezdeteken túlverekedted magad. Magának a nyelvnek az alapjai nem különösebben bonyolultak, de a java részeként adott osztályok és frameworkök már elég erősen át vannak itatva a különböző design patternekkel. Pl collection framework, és társai. Ha az elején az alapokra koncentrálsz (osztály, objektum, öröklődés, polimorfizums, a 4 láthatósági szint, primitív és egyéb típusok stb), akkor viszonylag hamar meg lehet ugrani ezt a részét. A többi már hosszabb folyamat, főleg a miértek. De ha elkerülsz valahova, ahol van melletted senior, akkor az is gyorsabban fog menni.

Alkalmazhatóság szempontjából pedig gyakorlatilag mindenhol használják. Telefonokban, mini ipari chipekben, szerver oldalon, desktop alkalmazásokban stb (ezek azért különböző editionök, elég eltérő funkcionalitást nyújtva). Szóval elég általános nyelv. Van, ahol nem éri meg előrántani a zsebből, mert vannak az adott feladat megoldásához hatékonyabb/egyszerűbb eszközök, de szinte mindenre jó.
12

OOP -- tanár

Pepita · 2013. Ápr. 16. (K), 02.25
Jobb, ha eleinte (jó) tanár tanítja az OOP-t. Főleg az utóbbi időben olyan vadul (helytelenül, elcsépelve) használt fogalom, hogy kb 10x több esélyed van "félretanulni" magadban, mint mondjuk 10-15 éve. (Én "magamban" tanultam először, és bizony - jóval később - a főiskolán volt néhány igen meglepő "újdonság", persze jó tanár mellett.)

Java - nem tudom. Nagyon embere válogatja, nem könnyű nyelv (eleinte), nem nyújt gyors sikerélményt. Emiatt akár kedvedet is szegheti. Viszont (ahogy más is írta) széles körben használható - már ahol megéri. És többnyire jól is fizetik. Azért beletanulni (rendesen!), hogy utána PHP-ben vakerálj - nem biztos, hogy megéri. (Tkp azért írtam, mert nem jutott eszembe más, valódi OOP nyelv.) Nekem nem az első OOP nyelv volt a Java (hanem a Delphi), és nem is tetszett, én kb csak kényszerből tanultam, azóta sem használom (ami hiba, szinte már el is felejtettem).

Lehet, hogy inkább valami könnyebb kellene neked, sajnálom, hogy több javaslat nem érkezett. De ha jó Java-s leszel, érdemes amellett maradni.
13

Nem csak a PHP miatt,

bnc1995 · 2013. Ápr. 16. (K), 07.25
Nem csak a PHP miatt, szeretném a Javat már régebb óta foglalkoztat. Tanárra nem nagyon számíthatok ugyanis teljesen más irányban tanulok(földmérés), bár ma már a földmérők is használnak a számítógépen különböző programokat.
14

Használnak :)

Pepita · 2013. Ápr. 16. (K), 20.04
Használnak különféle spéci progikat a gépészmérnökök, gazdasági szakemberek, ... - nincs vége a sornak, szinte sehol. Azért progikat írni egy picit más vonal. :)

Jó tanulást és sok sikert ebben a szakmában is!