ugrás a tartalomhoz

onselectstart FF alatt

PogiG · 2006. Jan. 21. (Szo), 18.07
Üdv ismét!

Olvasgattam itt a fórumot, és rengeteg érdekességet tanultam, többek között azt is, hogy a "jó programozó" böngésző fuggetlen oldalakat ír. Ennek szellemében elkezdtem a saját jejlesztésű oldalamat átírni, mert megnéztem Firefox -al, és rádöbbentem, hogy nem is hasonlít IE -s külalakjára. De felmerült egy probléma (ill. több is, de egyszerre csak egyet írok), melyre nem találtam megoldást.

Mivel a menüben szövegek vannak, így ki lehet őket jelölni, ami nagyon csúnya. Ezt IE alatt megtudtam oldani a body -ban elhelyezet
onselectstart="keret.focus()" , ahol a keret egy IFRAME. Hogyan tudnám ezt megoldani, hogy a többi böngészőben se lehessen kijelölni semmit (se képet, se szöveget)?

Elöre is köszönöm.

PogiG
 
1

Apróság

Jano · 2006. Jan. 21. (Szo), 18.15
A menüben kijelölhető szöveggel ne foglalkozzál, ez mindenhol így van és egyáltalán nem bénaságnak számít. Bár igazábol a menün mutatóvá alakul a kurzor és nem lehet olyan egyszerűen kijelölni, csak ha valahol melette kezded el. Ha nem valódi linkjeid vannak hanem valami onclickes kavarás akkor inkább azt tanácsolom csinálj rendes linkeket. Ez azért is jó mert js nélkül is megy, Google is tudja követni, és lehet új fülbe nyitni a megszokozz módon.

Miért akarod a képek és minden szöveg kijelölését letiltani? Ha attól félsz, hogy lemásolják akkor ne tedd ki a webre.
2

Nem apróság

PogiG · 2006. Jan. 21. (Szo), 18.25
Nem oldható meg a link, mert főmenü elemek, amik hatására almenü jön elő. A képek kijelölésének a tiltása azért fontos, mert a van egy átlátszó gif, ami kijelölés hatására látszik, és annak nagyon nem kellene látszanija.
3

Főmenü

Jano · 2006. Jan. 21. (Szo), 18.49
Vagyis ha jól értem csak a javascripttel elővarászolt almenükkel lehet az oldaladon navigálni. Ha nincs js akkor ennyi?
Ilyenkor én azt preferálom, ha a főmenü elemek egy olyan oldalra visznek ahol az almenüknek megfelelő oldalak közül tudok választani. Ez az oldal csak akkor jön be, ha nincs javascipt, ha van és az almenü megjelenik, akkor a látogató természetesen a közbenső oldal kihagyása nélkül tud tovább lépni. A főmenü egy rendes link és az onclick return false visszaadásával lehet js esetén a link követését letiltani.

Az hogy valamit nem egészen elegánsan oldottál meg (spacergif), arra nem az a megoldás, hogy egy másik nem elegáns módon meghekkeld.

Egyébként meg a látogatóid nem a menü kijelölésével fognak szórakozni, hidd el! Ha meg mégis az kell nekik, akkor meg miért korlátoznád?
4

<Nincs cím>

PogiG · 2006. Jan. 21. (Szo), 19.13
Valóban érdekes problémákra világítottál rá, köszönöm, de van olyan böngésző, ami nem támogatja a JS -t? Egyébként a gif nem spacer, hanem egy olyan problémára jozan parasz megoldás, amin már dolgozom. Az almenü mögött jelenik meg, ami onmouseover esemény hatására eltünteti az almenüt. Amikor készült az oldal, az akkori tudásommal ez volt az egyettlen megoldásom. Az ismereteim azóta bővültek, igy hát már tudom, hogy sem eleganciája, sem egyéb pozitív tulajdonsága nincs (ill. pozitívum, hogy műxik).

Egyébként köszönöm!

PogiG
5

Ohne JS

Jano · 2006. Jan. 21. (Szo), 20.47
A JS nélkül minimum 4 dolgot jelenthet:

0) Te mint fejlesztő böngésző specifikus kódot írsz és aki nem azzal nézi annak nem működik.

1) A böngésző valóban nem támogatja a JS-t. Ilyenek lehetnek a szöveges böngészők. Ez valójában kevés embert érint, de közöttük lehetnek olyanok akik nem tudnak más programot használni mert pl vakok.

2) Olyan alkalmazás kéri le a lapodat, ami nem béngésző és nem ismeri a JavaScript. Ezek a keresők és ez az érv szokott általában bejönni.

3) Pl céges előírás, hogy böngészőben le van tiltva JS, hogy megakadályozzák vírusok települését.
6

Sitemap

PogiG · 2006. Jan. 21. (Szo), 21.06
Ezekre a problémákra megoldás egy sitemap létrehozása?
7

Keresőre igen

Jano · 2006. Jan. 22. (V), 11.05
A keresőre igen.