ugrás a tartalomhoz

Valid hirdetés és statisztika kódok

suexID · 2006. Jan. 19. (Cs), 10.53
Sziasztok!

Az oldalakat, amiket kiadok a kezem közül már lassan egy éve igyekszem teljesen validdá tenni. Ez általában sikerül is, és ennek nagyon örülök. De sajnos van egy kis problémám, mégpedig, hogy a statgép és a google adsense javascriptes kódjait nem tudom validdá tenni, bármennyire is szeretném.

A statgéppel kapcsolatban a Cloneshiten találtam egy remek kis cikket, és az alapján próbálkoztam validdá varázsolni a kódot. A Firefoxba beépített Tidy extension nem is akad ki rajta, teljesen validnak találja a lapot, viszont a W3C validátora már kibukik rajta, és a következő hibaüzeneteket adja:
Line 206 column 58: document type does not allow element "a" here; missing one of "ins", "del", "h1", "h2", "h3", "h4", "h5", "h6", "p", "div", "pre", "address", "fieldset" start-tag.

...http://statgep.hu/stat/suexIDblog.sx"><img src="http://statgep.hu/stat/suexID

Line 206 column 144: end tag for "noscript" which is not finished.

...sx" alt="statgep.hu" /></a></noscript>


Egyszerűen nem értem, hogy mi baja a validátornak ezzel, egyébként itt van az oldal, lehet nézegetni a csúnya forrását: suexID blogja

--

A másik gondom és problémám a Google Adsense kódjával kapcsolatos. Meg lehet valamilyen módon oldani, hogy a validátor ne akadjon ki a kódjára? Helyesebben szólva szabványossá lehet tenni?
 
1

Tedd blokk szintű elembe

Török Gábor · 2006. Jan. 19. (Cs), 11.30
A <noscript> tagen belüli tartalmat tedd egy blokk szintű (pl. P) elembe. A W3C hibaüzenete is erről szól (: Az Adsense hirdetés hol van az oldaladon?
2

Még nincs

suexID · 2006. Jan. 19. (Cs), 11.40
Jelenleg sehol, mivel nem akartam addig belerakni, amíg nem valid. Statgép is csak azért van benne, mert szeretem tudni, hogy kik olvassák a naplómat. De délután belerakom a kódot, hogy lehessen élesben is nézni. Köszi a türelmet előre is... :)
3

head

akosbacsi · 2006. Jan. 19. (Cs), 13.00
Ha a head-ben szeretném elhelyezni a külső js fájlt, akkor a noscript taget, hova kell, érdemes rakni?

Elvileg tilos belepiszkálni a stat kódba. Ezt nem kell olyan komolyan venni?
4

DIV

Jano · 2006. Jan. 19. (Cs), 14.28
Tegyed a DIV elemet a noscript köré. Ha bezavar a sortörés, akkor adj neki display:inline tulajdonságot.
5

Külső megoldás

mefi · 2006. Jan. 19. (Cs), 18.14
Ez leginkább amiatt van, mert - tudtommal - XHTML 1.1 esetén a <noscript> tagben, nem lehet kép.

Vagy úgy tudod kivédeni, hogy külső fájlban tárolod a kódot, és az oldalon csak meghívod:
<script language="javascript" type="text/javasript" src="statgep.js"></script>


Vagy a <noscript> tagbe csak annyit írsz, hogy pl."Javscript kellene hozzá". Szerintem így biztosan menni fog, és a validátor sem akad meg.

üdv:
mefi
http://mefi.be
6

sajnos nem nyert

suexID · 2006. Jan. 19. (Cs), 18.17
Külső fájlban van, attól még kell a noscript. És mivel statkód, ezért nem elég, ha kiírom a júzernek, hogy kapcsold már be ugyan a JS-t, mivel attól még nem fog számlálni.
8

nem kell a noscript

bbalazs · 2006. Jan. 19. (Cs), 19.02
Nem kell a noscript. Mr. A. nem fogja leharapni a fejedet, ha csak a scriptes részét rakod be a kódnak, egészen addig azt csinálsz a kóddal, amit csak akarsz, amíg a Statgép logója megjelenik az oldaladon.
9

Csak nem lesz pontos a mérése

Jano · 2006. Jan. 19. (Cs), 19.07
Csak ha nincs noscript akkor azok akiknék nincs engedélyezve a javascript szépen eltünnek a statisztikából.
11

<Nincs cím>

suexID · 2006. Jan. 19. (Cs), 19.15
És mivel statkód, ezért nem elég, ha kiírom a júzernek, hogy kapcsold már be ugyan a JS-t, mivel attól még nem fog számlálni.


Bocs, ha kicsit ködösen fogalmaztam, de végső soron én is erre céloztam.
13

eltűnnek

bbalazs · 2006. Jan. 19. (Cs), 19.37
Egyrészt egy scripttel/noscripttel beillesztett kódnak sosem pontos a mérése, a szerverlogból készített statisztikák pontosságát meg sem közelítheti, másrészt pedig a felhasználók igen kis hányadánál van alapból kikapcsolva a JS, szerintem nincs egy százalék sem. Az pedig egy ilyen beillesztett kód esetében bőven belül van a hibahatáron.

Nálam ráadásul az összes statkód adblockolva van, mert gyakran jelentősen lassították az oldal betöltését, ha valami gond volt a szerverrel.
18

Te is biztos ilyet hasznalsz

Jano · 2006. Jan. 20. (P), 00.01
JS tiltasra 10% koruli ertek korul szoktak mondani, az nem meresi hiba mar!
21

JS tiltás

bbalazs · 2006. Jan. 20. (P), 07.23
A blogokat általában nem JS tiltással szokták nézni, egy régebbi blogomon ezt mértem. Akkor kb. 2-3%-nak nem volt engedélyezve a JS.
22

Mindenki saját

Jano · 2006. Jan. 20. (P), 11.54
Maradjunk annyiban, hogy mindenkinek saját statisztikája alapján kell döntenie, de ehhez elöszőr le kell pontosan mérnie.
7

XHTML

attlad · 2006. Jan. 19. (Cs), 18.55
Ezért nem kell XHTML kimentet küldeni ha nem muszáj, XHTML 1.1-et tudtommal nem is lehet használni az ajánlásokat betartva az Explorer miatt. Max. XHTML 1.0-t. Szóval itt pont az nem lesz "szabványos" aki nagyon az akar lenni.
10

Reménysugár?

suexID · 2006. Jan. 19. (Cs), 19.14
1.0 Strict még nyerő lehet?
12

Az jó

attlad · 2006. Jan. 19. (Cs), 19.20
Igen, azt lehet használni, bár azt is olyan fejléccel kéne küldeni amit Explorer nem kezel, legtöbb esetben elég a HTML 4.01.

Itt a táblázat:
http://www.w3.org/TR/xhtml-media-types/#summary
14

XHTML

bbalazs · 2006. Jan. 19. (Cs), 19.42
Azt is hozzátehetnéd, hogy a szöveges böngészők többsége sem kezeli az XML fejlécet, ilyen erővel az XHTML-t már fel is számolhatnánk, mert minek.
19

<Nincs cím>

ralesk · 2006. Jan. 20. (P), 01.29
Az XML fejléc opcionális.

<off>
Egyébként én meg az XHTML 1.1-emet mindenkinek application/xhtml+xml-ként, IE-nek meg text/html-ként küldöm.

1) tudom, hogy az ajánlás szerint SOHA nem szabad html-ként küldeni.
2) de az IE úgyis HTML4 tag soupként rendereli ha rendereli egyáltalán (ha nincs xml fejléc és van fullos doctype akkor még a „szabványosabb” motorral is teszi ezt, szóval király), tehát neki marhára mindegy mit küldök.
3) akit viszont érint az XML-t kap, hadd örüljön a feje :)
</off>
20

XHTML <-> HTML

attlad · 2006. Jan. 20. (P), 03.49
Mondjuk nem böngészőt kéne vizsgálni, hanem a kliens által küldött Accept HTTP fejlécet.

Az XML deklaráció nem tudom opcionális-e application/xhtml+xml esetén, mindenesetre nem ártana (de mintha arra is SHOULD-ot írtak volna). Márcsak azért is erősen ajánlott a használata, hogy be tudd állítani a használt karakterkódolást a dokumentumon belül is. Mivel meta http-equivval XHTML-ben, ilyen esetben nem lehet.

Másrészt meg azért van még pár különbség a HTML és az XHTML között, pl. a CSS-t is máshogy kell beilleszteni.
23

<Nincs cím>

ralesk · 2006. Jan. 20. (P), 15.21
A böngészőt egyébként a HTTP_USER_AGENT alapján szűröm, de egyébként jogos, HTTP_ACCEPT ha tartalmaz application/xhtml+xml-t akkor… majd átírom, kösz az ötletet.

Az XML fejléc nem kötelező, bár „használata erősen javallott”. A kódolás alapértelmezés szerint UTF-8, én meg azt használom, ekkor valóban nem kell kitenni.
Note that in this example, the XML declaration is included. An XML declaration like the one above is not required in all XML documents. XHTML document authors are strongly encouraged to use XML declarations in all their documents. Such a declaration is required when the character encoding of the document is other than the default UTF-8 or UTF-16.

Apropó, tudnál véletlenül egy linket mutatni valahol, azt igazolandó, hogy a metás megoldás XHTML-ben nem lehetséges?

CSS-t beilleszteni?
<link rel="stylesheet" href="fájlom.css" type="text/css"/>
A perjelen kívül szerintem ugyanolyan mindkettő (és a perjel nem oszt, nem szoroz az IE-nek). Legalább is HTML401-ben szerintem így kellett, és most néztem, XHTMLMOD-ban is így kell.
24

Nem a linkelt

Jano · 2006. Jan. 20. (P), 15.33
Szerintem arra gondolt, hogy ha nem külső fájlt adsz meg, hanem beleírod a kódba a CSS szabályokat akkor azt CDATA-nak kell állítani.
26

Fájlbeli CSS, avagy a style elem

ralesk · 2006. Jan. 20. (P), 17.07
Mondjuk van benne valami, de én ha lehet, külső fájlokból töltöm a CSS-t; ami egyébként javallott.

C.4 Embedded Style Sheets and Scripts

Use external style sheets if your style sheet uses < or & or ]]> or --. Use external scripts if your script uses < or & or ]]> or --. Note that XML parsers are permitted to silently remove the contents of comments. Therefore, the historical practice of "hiding" scripts and style sheets within comments to make the documents backward compatible is likely to not work as expected in XML-based implementations.

Egy alkalommal (saját weblapom) az IE teljesen megzavarodott, amikor így tettem, úgyhogy ott sajnos maradt a <style>.

És egyébként nincs <![CDATA[ ]]> HTML-ben?
25

Charset, Style

attlad · 2006. Jan. 20. (P), 16.56
Note that a meta http-equiv statement will not be recognized by XML processors, and authors SHOULD NOT include such a statement in an XHTML document

Forrás: http://www.w3.org/TR/xhtml-media-types/

Ezután teszt: application/xhtml+xml-ként kiszolgált XHTML 1.0, benne iso-8859-2 karakterkódolást használva, de a karakterkódolást csak meta módszerrel megadva: Firefox 1.07, Opera 8.51 figyelmen kívül hagyja azaz rosszul jelenik meg. Konqueror 3.4.3 figyelembe veszi.

When serving an XHTML document with this media type, authors SHOULD include the XML stylesheet processing instruction [XMLstyle] to associate style sheets.

Forrás: http://www.w3.org/TR/xhtml-media-types/

SHOULD az jelenti, hogy az az ajánlott megoldás. Szóval a nem használata kb. olyan mintha valaki HTML 4.01 Strict helyett XHTML 1.0 Transitionalt használna deprecated (U, B, stb.) elemekkel, nekem az első korrektebben tűnik.

Szerintem felesleges egy nem korrekt XHTML 1.1-et erőltetni, ha XHTML 1.0-t korrektül lehet helyette használni.
27

<Nincs cím>

ralesk · 2006. Jan. 20. (P), 17.14
Köszi :) Az ember mindig tanul valami újat.
15

Script nélkül

mefi · 2006. Jan. 19. (Cs), 20.37
És ha megpróbálnád script nélkül? Csak simán <img alt="Statgép" src="http://statgep.hu/stat/suexIDblog.sx" />

Vagy úgy nem rögzíti az adatokat?

mefi
http://mefi.be
16

script nélkül img

bbalazs · 2006. Jan. 19. (Cs), 21.56
Dehogynem, de akkor a képernyőfelbontással kapcsolatos adatok nem kerülnek rögzítésre, és a referrer page-ek is csak bajosan.
17

Elnézéseteket kérem

suexID · 2006. Jan. 19. (Cs), 21.58
Elnézést kérek mindenkitől, egy családi esemény kapcsán most kissé háttérbe fog kerülni a dolog. Amint lesz erőm, elő fogom venni a témát, köszönöm a megértést!