ugrás a tartalomhoz

Mysql, PHP azonos tételek lekérdezése

majsko · 2012. Okt. 29. (H), 10.07
Sziasztok!

Új vagyok az oldalon, ezért elnézést ha érthetetlen vagyok kissé.
Egy olyan problémám lenne, hogy van 9 mysql táblám tele adattal. Ezekben a táblákban az adatok egyedi azonosítóval vannak tárolva, itt nem az alap id-ra gondolok. Elmagyarázom:
Van 1 tételem tegyük fel egy doboz tej. Minden táblába van egy cikk_id oszlop.
A tejnek az cikk_id-je: 46
Az említett 9 tábla mindegyikében szerepel a tej cikk_id-je és nincs kizárva annak a lehetősége sem hogy nem 1-szer. Mindegyik táblába más-más tulajdonsága van eltárolva és a táblákban szerepelhet több tulajdonság is ugyanezzel a cikk_id-vel.

Az lenne tehát a kérdésem, hogyan tudok php-vel olyan lekérdezést csinálni ami az összes táblából kiszedi és összesíti az azonos cikk_id-s elemeket?
Összesítés alatt azt értem, hogy pl kiírja a megjelenítésnél, hogy:

46
tej
fehér
1 liter
2,8 %
dobozos
stb....

és ezek a tulajdonságok vannak külön táblába és feltételezhető, hogy az 1 liter és a 2,8% 1 táblába van, de külön sorban ugyanolyan cikk_id-vel

Nagyon köszönöm a segítséget!
 
1

php-vel olyan lekérdezést

Poetro · 2012. Okt. 29. (H), 11.51
php-vel olyan lekérdezést csinálni

PHP-val legfeljebb összeállítod a lekérdezést. Ajánlom figyelmedbe a LEFT JOIN és a JOIN kulcsszavakat, amiket a lekérdezésben kell használnod.
2

9 tábla?!

Pepita · 2012. Nov. 4. (V), 22.27
1. Ahogy Poetro mondta..

2. Valószínűnek tartom, hogy az adatbázis sincs jól megtervezve, persze sűrűn előfordul, hogy több táblában kell egy termék adatait tárolni, kategorizálni, stb., de egyrészt a 9 tábla kissé soknak tűnik, másrészt 99%, hogy az egyik táblában elsődleges kulcsnak kéne lennie az id-nek. Tehát úgy gondolom, hogy adatbázis-(újra)tervezéssel kellene kezdened.

Megj.: Poetro is utalt rá: ehhez igazából nincs köze a PHP-nek, tisztán adatbáziskezelési kérdés.