ugrás a tartalomhoz

Karakterkódolás/Ajax/jQuery

Szuperjég · 2012. Aug. 31. (P), 02.43
Sziasztok, lenne egy-két kérdésem.:) Előre is köszönök minden tanácsot.
Szóval a legszembetűnőbb problémám a karakterekkel és a szöveg megjelenítésével van, gyakorlatilag minden böngészőben más-más formában töltődik be a lap. Safariban például nekem tökéletesen működik minden.
A másik problémám a navigációs gombok megjelenítésével van – safariban ezt a hibát sem észleltem. Arról lenne szó, hogy egy másik ablakban megnyitott weblapra váltva, majd visszalépve a weblapomra, megjelenik a navigációs gombok hosszú szaggatott kék kerete – ezt firefoxban csinálja.
A weblap statikus formában (html+css) a hibák nélkül jelent meg. Megköszönnék egy kis útmutatást. (A gombok grafikai kivitelezésébe nem éri belekötni, mert javítva lesz.:))
Itt a lap

$(document).ready(function() {
	
	$('#valtozo').load('lapok/index.html');
	
	$('#nav ul li a').click(function() {
	
		var page = $(this).attr('href');
		$('#valtozo').hide().load('lapok/' + page + '.html').fadeIn(500);
		return false;
	});

});
 
1

Ami biztos hiba

Pepita · 2012. Aug. 31. (P), 04.29
1. A /lapok/index.html tartalmaz doctype, <head>, css-link, stb., ez hiba. Pl. FF megpróbálja ezt a css-t is értelmezni, IE nem.
A weblap statikus formában (html+css) a hibák nélkül jelent meg.
Gyanítom, hogy akkor iframe-ben volt a tartalom (vagy csak "magában"), nem div-ben. Ha így van, akkor épp a header a baj.
Szerk.: tehát csak azt hagyd a fájlban, ami a #valtozo diven belülre kell (jelen esetben ez egyetlen <p> bekezdés, esetleg a <div id="tart">-al együtt). Előtte-utána törölj mindent.

2. A /lapok/index.html ANSI kódolással van mentve (a fájl), megjelenítve pedig iso-8859-2. Én azt nem értem, hogy "egyedül" miért nem karakterhibás (és IE azt mondja: iso-8859-2). Mindenképp a fájlt is azzal a kódolással kell menteni, amelyikkel megjeleníteni akarod. Én javasolnám inkább az utf-8-at. (Nem muszály, de nem véletlen, hogy világszinten is olyan elterjedt.)

Fenti kettőt ha javítod, szerintem jó lesz.

(Nem vagyok designer, de a gombok kissé gázosak... :))) Bocsi, ha nem szólsz, észre sem vettem volna! ;))

Szerk2: Ugye a kész honlap ajax/js nélkül is működni fog?! (Menükben href legyen teljes, ne a js-el egészítsd ki.)

Szerk3: nekem nem barátom a fix (pixel) szélességű, pláne magasságú(!) oldal, ez rosszul fog kinézni a tervezettől eltérő felbontáson, mobileszközön meg kb. sehogy sem fog kinézni. De te dolgod.
4

Köszi szépen!

Szuperjég · 2012. Szep. 1. (Szo), 16.28
Elkezdtem kijavítani amiket írtál, a szöveg így már jól jelenik meg. Ezentúl ilyenekre is figyelek majd. Köszönöm szépen a segítséget.
6

Szívesen

Pepita · 2012. Szep. 2. (V), 00.44
Nagyon szívesen, remélem Poetro megoldását ötvözted az enyémmel a betöltés terén. (href-ben teljes URL (könyvtárnévvel, kiterjesztéssel), load-ban úgy, ahogy Poetro írta, nem levágva a fájlokból.)
7

Igen, átírtam, csak

Szuperjég · 2012. Szep. 2. (V), 16.59
Igen, átírtam, csak elfelejtettem megköszönni az ötletet.
A kék keret is letűnt, valóban ott volt a hiba ahol hunkris írta.
Ezúton is köszönet mindenkinek.
2

A load-nál megadhatod, hogy a

Poetro · 2012. Aug. 31. (P), 06.38
A load-nál megadhatod, hogy a betöltött HTML tartalom melyik részét rakja be az oldalba, jelen esetben neked csak a tart kell.
.load('lapok/' + page + '.html #tart')
3

Ez a jobb

Pepita · 2012. Szep. 1. (Szo), 00.28
Ez nem is jutott eszembe (szerveroldalon szoktam megoldani az ilyesmit), de így, ha a href attribútumokba "teljes" URL-t is írna, akkor Guglinak is tetszene. (És design-alternatíva is maradna a js-nélküli látogatóknak.)

Köszi Poetro, ismét tanultam valamit!
5

Gombok

hunkris · 2012. Szep. 1. (Szo), 17.46
A firefox alapértelmezetten a link képeket kék kerettel jeleníti meg. CSS-ben meg kell adni: img { border: none; outline: none; }