ugrás a tartalomhoz

Facebook LIKE gomb működésével kapcsolatos érdekesség(ek)

Max Logan · 2012. Már. 1. (Cs), 14.58
Adott a Facebook like gombja, amit ilyen-olyan formában lehet integrálni egy honlapra.

A gomb lehet like vagy recommend, attól függően, hogy mit állítunk be. Egyik azt írja ki elvileg a wall/timeline-ra, hogy "likes a link" a másik meg azt, hogy "recommends a link".

Azért elvileg, mert vagy nem értek valamit, vagy nem jól működik a Facebook rendszere vagy fű alatt megint változtattak valamit.

Egyik kedves Facebook-os ismerősöm kb. 20 órával ezelőtt like-olt egy cikket az egyik honlapon. Ez a tevékenysége megjelent a News Feed-ben, ott van a timeline-ján is (valamint a like gomb mellett, névvel, linkkel hogy az ismerős is like-olta). A hagyományos módon "xy likes a link". Ugyanez az ember az elmúlt 24 órában valamikor egy másik honlapon nyomott egy Recommend-et, ez nem jelenik meg a timeline-ján és a News Feed-ben sem.

Hogy ne legyen egyszerű az élet, az elsőként említett site-on like-oltam egyet. Van egy teszt Facebook accountom, amit csak ilyen célokra használok; pont azért, mert sok minden nagyon nem egyértelmű a Facebook működése kapcsán.

Előveszem a teszt fiókot, like-olom a fent említett első honlap ugyanazon cikkét, amit az ismerősöm és és...

És innentől nem értek semmit. A teszt fiók is ismerősöm, de nem jelenik meg a like-olás a News Feed-ben. Fogtam a teszt fiók Activity Log-ját és kiderült, hogy a like-olás valamiért "Only Me" láthatósági beállítással van ellátva, amit nem lehet megváltoztatni. A like gomb melletti szövegen sem jelenik meg ennek okán, hogy egy ismerősöm like-olta a tartalmat.

Mi van ennek a jelenségnek a hátterében? A Facebook változtatott valamit, vagy...?
 
1

Beillesztés módja

Max Logan · 2012. Már. 1. (Cs), 15.03
Hogy ne csak a Facebook működésével kapcsolatos kérdés legyen itt, hanem valami érdemi programozással kapcsolatos vonatkozás is...

Első körben arra gondoltam, hogy én rontottam el valamit a teszt site-on, ahol próbálgattam a like gombot. Először XFBML megoldással tettem ki a gombot, majd a fentebb is említett teszt felhasználóval like-oltam, de nem jelent meg a másik felhasználóval nézve, hogy ismerős is like-olta. Csak annyi, hogy egy ember like-olta ezt, legyén te az első az ismerőseid közül. Kössz vaze, éppen egy ismerősöm az egyetlen like-oló. Átnyergeltem az IFRAME alapú megoldásra, a szitu ugyanaz.

Ekkor ugrott be a fenti sztori az egyik ismerősömmel. Kutakodni kezdtem, hogy mi lehet a háttérben. Eleddig sikertelenül...
2

Facebook sux...

Max Logan · 2012. Már. 1. (Cs), 16.14
Beigazolódott, amitől tartottam. Már több esetben megfigyeltem, hogy egyes embereknél másként működött ez-az a Facebook-on, mint nálam.

Arra gondoltam, hogy amikor változtattak valamit a rendszeren, akkor a régi beállítások „beragadtak”. Így lehetett olyan eshetőség, hogy pl. valakinél megjelent egy-egy olyan fül az adatlapján, aminek a láthatóságát már nem lehet szabályozni, stb.

Kipróbáltuk a fentebb említett kedves ismerősömmel egy teszt site-on, hogy mégis mi van a like gomb esetében a háttérben. Ha like-olta a teszt oldalt, akkor szépen megjelent a gomb mellett a neve, másik fiókkal vagy kijelentkezve nézve, nem, mivel, hogy nem ismerősök.

Megnéztük az Activity Log-ban és nála nem "Only Me" a láthatósága a like-nak, hanem "Friends". És ahogyan én nem tudom ezt módosítani, úgy ő sem.

Tehát nála az ragadt be, hogy a like-ok "Friends" láthatósággal mentődnek.

Van még egy olyan lehetőség, hogy ezt valahol a rendszerben még mindig lehet szabályozni, de ilyet én nem találtam.

Így abban tudok maradni magammal, hogy ez így kissé szopóka játék.

Ennek értelmében a Like gomb most már csak arra jó – feltételezve, hogy valóban nem lehet a láthatóságot felhasználó által szabályozni – , hogy legyen egy szám a like gomb mellett. Ez engem személy szerint nem érdekel, ha tartalmat akarok terjeszteni, akkor Share button és kész...
3

Szerintem

Pepita · 2012. Már. 1. (Cs), 20.25
Szerintem az egész facebook egy nagy sz..., de - sajnos - sokan odavannak érte. De többet árt mint használ.
Ez egyéni véleményem, remélem nem sért senkit.
4

Csatorna

Max Logan · 2012. Már. 1. (Cs), 22.46
A magam részéről a Facebook-ot csak egy csatornának tekintem, amin keresztül el tudok jutni (el tudom juttatni, amit szertenék) olyan emberekhez, akikhez más úton nagy eséllyel nem, vagy nehezebben, vagy lassabban.
5

Kicsit offolok Minden

Pethical · 2012. Már. 2. (P), 01.25
Kicsit offolok

Minden programozási fórumon, ha felmerül egy facebookos probléma, akkor legalább egy ember elmondja, hogy milyen szörnyű a facebook.
Mielőtt meg ezt (teljesen feleslegesen) megteszitek, gondoljatok bele kérlek, hogy:
  • A legtöbben nem önszántukból programoznak facebook dolgot, hanem megrendelésre, és élni kell valamiből
  • Ha van egy oldalad, akkor az már presztizskérdés, hogy legyen rajta tetszik gomb, főleg, ha a konkurencia jelen van facebookon
  • Rengeteg ember van facebookon, ha jó neked, ha nem, marketing szempontból hasznos


A facebook sokszor kiszámíthatatlan és van, hogy nem találsz magyarázatot, rosszabb esetben workaroundot sem.
6

Re

Max Logan · 2012. Már. 2. (P), 01.59
Az igazság az, hogy a Facebook tipikus példája azon mérnöki produktumoknak, amiket a jónép nem arra és nem úgy használ, mint ahogyan azt az alkotója szerette volna.

Hardver fronton jó példa az iPhone. Nem játékkonzolnak pozícionálták, ma igencsak az a legtöbb ember szemében és ezt jól bizonyítják a komoly és anyagilag jövedelmező játékok (pl. Angry Birds).

A Facebook-ot legtöbben mikroblogolásra, poénosnak szánt dolgok megosztására használják. Ha nincsen egy jól célzott, valóban értelmes emberekből álló ismerősi hálód (vagy egy custom listed ilyen emberekkel a hálódból), akkor nem sokat ér a News Feed, mert amit szeretnél, azt úgysem osztják tovább és nem terjed; saját tapasztalatból mondom.

Fejlesztői, üzemeltetői szempontból én azt látom, hogy professzionális felhasználás esélytelen, nem elég rugalmas, nem elég pilótavizsgás a beállítási lehetőségeket kezelő panel, már ha egyáltalán van ilyen, stb. Jó dolog az alkalmazások írása, de ez kb. IFRAME a Facebook-ban, semmi más; persze vannak űdítő kivételek, ilyen pl. a moo.com megoldása, de ott meg kivezeti a megszerzett infókat a saját alkalmazásába.

A Facebook az én olvasatomban nagyjából arra jó, hogy onnan kifelé vezessük a népet (és nem fordítva!), de ehhez meg jól megkreált háttérrendszer (saját honlap, szolgáltatás) kell.

A Facebook a timeline-nal nagyjából arra ment rá, hogy valóban minden infót tudjon rólad pontos időkóddal ellátva. De mivel az emberek a status update-et mikroblogolásra használják, tökönlőtte magát a Facebook.

Akinek meg egy csöpp esze van, nem publikál olyat Facebook-on, amit egy tök ismeretlen embernek el ne mondana. Így pedig mehet minden public-ba, vagy custom list-nek és akkor tényleg csak egy „belső kör” kap meg infókat.
7

Én is offolok

Pepita · 2012. Már. 2. (P), 21.26
Különbözünk egy álláspontban: te úgy vagy a neked nemigazán tetsző dologgal, hogy ha sokaknak tetszik, te is igyekszel legalább a sorba beállni, de elfogadni az ő(k) tetszését mindenképp. Tehát alkalmazkodóbb vagy. Én sem harcolok erősen, épp azért, mert "élni kell valamiből". Viszont kimondom a véleményem, az őszintébb, mint elhallgatni. Bár üzletileg káros is lehet.

De ha valami nem tetszik, csak úgy tehetsz ellene, ha meg is mondod, hogy neked nem "lájk". Ezért nem feleslegesen tesszük amit teszünk.

Jó példa erre a PET palack (zöld téma). Évek óta játszik. Volt ugye, hogy megy a vegyes szemétbe. Aztán az újrahasznosítás. Ha most megkérdezek egy min. félig-meddig zöldgondolkodású embert, az azt mondja: "igen, veszek heti 4-5 kólát, de szelektívbe rakom a flakont!" Onnan pedig megy repülőn Kínába, csinálnak belőle termópulcsit, és visszajön repülőn. És ez zöld... Be is állt a sorba, és annyit tett "zöldügyben", amennyi kényelmes neki. Én nem veszek PET palackot. Ez tényleg zöld megoldás, és kényelmetlen.

Kb. ebben a facebook-témában is ez köztünk a különbség. Én értem és tisztelem a te szempontjaidat, kérlek te is fogadd el, hogy nem feleslegesen írtam az én véleményemet.
8

Újabb fejlemény

Max Logan · 2012. Már. 9. (P), 19.03
Újabb fejlemény, hogy a korábban „Only Me” státusszal szereplő Like-ok most már „Public” láthatóság alatt szerepelnek; legalábbis nálam. És ahogyan korábban sem, most sem lehet ezen módosítani.

A Facebook-nál olyan gyorsan változtatják a dolgokat, hogy egyre inkább úgy érzem, nem érdemes rá komolyabban építkezni (ilyen esetben gáz egy-egy dolog kiszervezése; de mivel nincsen szerződés, így nem is lehet kinek és miért reklamálni...). Vagy keresni kell olyan forrásokat, ahol ezek az apró, de annál fontosabb módosulások naprakészen, azonnal megjelennek. (Bár kétlem, hogy ilyen létezik...)

Tegnap pl. azt vettem észre, hogy eltűnt az ismerősök között szereplő emberek adatlapjáról a Subscribe(d) gomb és ezen gomb funkcionalitása beépült a Friend gombba.

Ezt sem kommunikálták – legalábbis én nem kaptam róla értesítést –, így pedig az meglepetés ért, hogy már nem tudtam lista nézetben megtekinteni, hogy melyik ismerősöm frissítéseire vagyok feliratkozva és melyikére nem...