ugrás a tartalomhoz

Magyarországi városok utca neveinek adatait szertném előkeríteni

hekia90 · 2012. Jan. 20. (P), 11.14
Sziasztok!

Magyarországi városok utca nevei kellenének számomra, hogy Mysql adatbázisba tárolhassam le őket. A postai iránytószám adatbázist már használtam, és innen már a nagyobb városoké meg van, de többi városnak is kellene. Tudnátok ebben segíteni?
 
1

Esetleg...

H.Z. v2 · 2012. Jan. 20. (P), 11.26
Esetleg a turistautak.hu oldalon nézz körül!
Vannak letölthető, SVG formátumú térképeik, abból elméletileg ki tudod szedni azt, ami neked kell. Bár lehet, hogy ez már az ágyúval verébre kategória. (rémlik, hogy van ennél egyszerűbb adatbázis is, amit épp itt emlegetett valaki, a weblaboron, de nem ugrik be, pontosan hol láttam)
---
update: de lehet, hogy ezt benéztem és csak a domborzati térképek vannak meg ebben a formátumban.
2

Jól van, azért köszi. :)

hekia90 · 2012. Jan. 20. (P), 11.45
Jól van, azért köszi. :)
3

Adatbázisuk biztosan van,

H.Z. v2 · 2012. Jan. 20. (P), 11.50
Adatbázisuk biztosan van, mert GPS-re letölthető formában ott van egész Magyarország, de hogy azokat mi módon lehetne feldolgozni... Hát az egy más téma. ;)
4

Ugye rákerestél a témára? És

Poetro · 2012. Jan. 20. (P), 12.11
Ugye rákerestél a témára? És elolvastad a találatokat?
5

Persze, de legtöbbje fizetős,

hekia90 · 2012. Jan. 20. (P), 12.15
Persze, de legtöbbje fizetős, vagy már a Postai adatbázist írja le, amit már használtam. Néztem a GeoNames.org-t is de ott nincs ilyen, és források nem tűnnek meg bízhatónak.
6

Probléma?

Poetro · 2012. Jan. 20. (P), 12.56
És mi a probléma a fizetős mivoltával? A fizetősök között ki kell választani a legjobb ár/értékarányút. Lehetőleg olyat, ami még jó ideig ad frissítéseket az adatbázisához.
7

Hát 2 milliónál kezdődik a

hekia90 · 2012. Jan. 20. (P), 13.19
Hát 2 milliónál kezdődik a legtöbb, és lehetőleg valami ingyenes megoldást keressek, vagy ennél jóval olcsóbbat. :)
8

Milyen postait használtál?

Pepita · 2012. Jan. 20. (P), 14.48
Ha a honlapjukról szedted le, akkor - szerintem - még van annál több is. Én csak a Postára gondolnék, főleg ha irányítószám is kell, nekik tuti, hogy van. Kérdés, hogy adják-e (ingyen), de őket gondolom valószínűnek. Szerintem keresd őket telefonon v. személyesen (de nem tudom, hogy konkrétan kit/hol).
9

Posta adatbázis

hekia90 · 2012. Jan. 20. (P), 15.15
Igen, de csak főbb városok szerepelnek az adatbázisban, amit az irányítószám kereső felületéről szedtem le. Már kerestem őket, de nem sok eredménye volt.
10

Posta

janoszen · 2012. Jan. 20. (P), 17.19
A terkepeszeti adatokat a szerzoi jog vedi. Az egyetlen, amit szabadon hasznalhatsz, az a postai adatbazis, illetve egyesevel megkeresheted a telepuleseket hogy adjak oda az helyrajzi nyilvantartasuk megfelelo reszet.

Ha olyan oldalt csinalsz, amin a felhasznalok megadnak valamit, beagyazhatsz egy Google Maps terkepet is, ami megcsinalja a geocodingot helyetted, szoval meglesznek a pontos koordinatak. Sajnos a geocoding API, amivel a hatterben meg lehetne oldalni mar EOL, nem adnak ki hozza uj kulcsokat.
11

A terkepeszeti adatokat a

H.Z. v2 · 2012. Jan. 20. (P), 17.29
A terkepeszeti adatokat a szerzoi jog vedi.
Az egyetlen, amit szabadon hasznalhatsz, az a postai adatbazis


És mi a helyzet az openmaps.eu-val és a turistautak.hu térképeivel? (már nem tudom, hogy a tuhu épül az openmaps-re v. fordítva)
Merthogy ezek évek óta működnek és bárki, ingyen letöltheti őket.
12

Jogok

Poetro · 2012. Jan. 20. (P), 17.40
Az összes térkép, software, kép és szöveg, ami ezen a portálon található, az OpenMaps Project tulajdona.

Az OpenMaps térképek használata abban az esetben engedélyezett, ha
- nem kereskedelmi célú tevékenységre használja azt (pl: túrázási navigációs céllal)
- indirekt módú üzleti tevékenységre használja (pl: sofőrként dolgozik egy közlekedési/szállítmányozási/stb. vállalatnál)

Az OpenMaps térképek üzleti célú használata szigorúan tilos! (pl. tilos a termék akár önálló, akár kereskedelmi termékben való továbbértékesítése, illetve interneten való közzététele).

A szerzői jogokról | OpenMaps Project
13

Magyarán, ha nem kereskedelmi

H.Z. v2 · 2012. Jan. 20. (P), 18.56
Magyarán, ha nem kereskedelmi céllal teszi, akkor szabadon használhatja.
(Mivel nem láttam, hogy a kérdező említette volna a felhasználás célját, gondoltam, megnézi a licenc feltételeket ha mégis valami üzleti alkalmazáshoz használná)
14

ha csak az utca nevek kellenek akkor

solkprog · 2012. Jan. 20. (P), 20.24
cimbekeres.t-home.hu/WHWukapAjaxAddressQueryCmd?zipcode=1111&ajaxRequest=true

Erre írszhatsz egy három soros script-et, de kérj tőlük engedélyt!
15

Már többször is volt arról

Hidvégi Gábor · 2012. Jan. 20. (P), 20.51
Már többször is volt arról szó, hogy bizonyos esetekben engedélyt kell kérni, de ez számomra fura. Szabályozva van ez valahol, és ha igen, tudnátok linkelni? Úgy gondolom, hogy az internet mindenkié, ha megosztok egy adatot, azzal más azt csinál, amit akar. Jelenleg egy mód van a korlátozásra (persze, ez csak logikai): a <meta> robots tag és a robots.txt használata. A keresők is ezt veszik figyelembe, ők sem kérnek külön engedélyt, hogy mit indexelhetnek és mit nem.
16

Robots

Poetro · 2012. Jan. 20. (P), 20.59
http://cimbekeres.t-home.hu/WHSmallApplicationAddressFlowCmd?backURL=http://www.t-home.hu/fooldal
<meta name="Robots" content="all" />
<meta name="Googlebot" content="all" />
http://www.t-home.hu/robots.txt
User-agent: *
Disallow: 
Sitemap: http://www.t-home.hu/static/sitemap.xml
17

Tehát nyugodtan írhat rá

Hidvégi Gábor · 2012. Jan. 20. (P), 21.22
Tehát nyugodtan írhat rá scriptet, mert a cimbekeres más tartomány, mint a www. Így gondolom én, van erre valami precedencia-szabály?
18

A cimbekeres.t-home.hu

Poetro · 2012. Jan. 20. (P), 22.36
A cimbekeres.t-home.hu oldalon én nem találtam robots.txt-t, ezért gondoltam, hogy talan a t-home.hu oldalon van, és ott találtam.
19

Nem egészen

janoszen · 2012. Jan. 21. (Szo), 00.38
Figyelj, az hogy egy Googlebot rámehet beindexelni az oldalt, nem azt jelenti, hogy egy automata scripttel lehúzhatod az egész adatbázist. A minimum, hogy kitiltanak, ha észreveszik, de simán be is perelhetnek. Az impresszumból idéznék:

A Magyar Telekom előzetes írásbeli engedélye nélkül tilos a weboldalak tartalmának egészét vagy részeit bármilyen formában felhasználni, reprodukálni, átruházni, terjeszteni, átdolgozni, vagy tárolni. A Magyar Telekom azonban beleegyezik abba, hogy - saját, személyes használatra a szabad felhasználás körében - Ön ezen oldalak tartalmát, vagy kivonatait számítógépén tárolja vagy kinyomtassa.


Azt, hogy az interneten sok mindent meg LEHET csinálni, nem jelenti azt, hogy meg is SZABAD. Nem szabadrablás van, a szerzői jogok ugyanúgy érvényesek, mint ahogy nem fénymásolhatsz le egész könyveket, audio CD-ket, stb. A terjesztési médium itt mindegy.

A fentiek értelmében egészen komoly jogi következményekkel járhat, ha valaki lehúzza az adatbázist olyan célból, hogy a saját weboldalába beépítse az onnan kinyert adatokat. Egy szóval a jog nem ismerése nem mentesít a következmények alól, ne adjunk ilyen tanácsokat. Az alapértelmezett az, hogy NEM használhatsz fel/terjeszthetsz engedély nélkül az interneten talált anyagokat. Vannak kivételek, de azok igen kevesen és jól nevesítve.

Szerintem, olvasd el ezt: 10 Big Myths about copyright explained illetve magyar vonatkozásban ezt: Hogyan ne lopjunk tartalmat a weben?
20

meg lehet venni

joed · 2012. Jan. 21. (Szo), 22.22
Ez az információ közérdekű adat vagyis minden állampolgár alanyi jogon hozzáférhet és mint közigazgatási információt, az egykori Önkormányzati Minisztérium, most Belügyminisztérium kezeli és szolgáltatja ki kérésre. Az egyetlen "aprócska" bökkenő, hogy az adat szolgáltatásnak díja van, mégpedig címenként 1 Ft. Pontosabban 3 éve ennyi volt és egy teljes magyar címadatbázis bekerülése kb. 1 millió Forintba lett volna. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, lehet változtak a dolgok/jogszabályok/gyakorlat. Talán érdemes megereszteni egy mailt az ugyfelszolgalat##kukac##bm.gov.hu-ra.
21

Wow

janoszen · 2012. Jan. 21. (Szo), 22.38
Wow, ezt jó tudni. Az ár meg szerintem kicsit túlzó, de ha komolyan van gondolva egy netes vállalkozás, akkor nem ez lesz az akadálya. Ha meg nem... nos hát.