ugrás a tartalomhoz

Adatbázis szerkezet kialalkítása - adatok különválasztása?

a.d.a.m · 2011. Okt. 31. (H), 18.25
Sziasztok,

pár adatbázis szervezési-tervezési kérdéssel/elképzeléssel kapcsolatban kérném a véleményeteket, tanácsotokat:

1. Adott két (közel) azonos szerkezetű adattábla, az egyik jellemzően előre feltöltött adatokat tartalmaz (pl. irányítószámokat, városokat, közterületneveket, stb.) legyen statikus, a másik hasonló adatokat, de azokat a felhasználó tölti fel (pl. külföldi városok, közterületnevek, stb.) legyen dinamikus. Amennyiben feltételezzük hogy a feltöltendő adatok csak INSERT művelettel kerülnek a táblákba, és minden adatsor csak egyszer szerepelhet, van-e létjogosultsága az ilyen jellegű statikus-dinamikus adatok fizikai szétválasztásnak.
2. Szükséges-e, van-e létjogosultsága egy szülő-gyermek kapcsolatban álló táblacsoport pl. ország ID, hatályos tól-ig) -> országjellemzők (szülő_ID, ID, ISO kód, elnevezés, hatályos tól-ig) esetén az egyelemű szülő tábla létrehozásának. Gyakorlati szerepe akkor lenne a dolognak, ha a fenti példánál maradva az adott ország megszűnik létezni, de pl. ha csak a neve változik, csak az országjellemzők tábla kap egy plusz sort.
3. Mennyire javasolt, vagy életszerű az alkalmazás hasznos adatainak és a felhasználói adatoknak a külön adatbázisban való tárolása (akár külön szerveren is)?

Előre is köszönöm az észrevételeket!
 
1

Nem tudom, miért nem

Pepita · 2011. Nov. 20. (V), 22.03
válaszolt neked senki, itt az én kései véleményem:
1. Van, de csak akkor, ha a két tábla nem teljesen azonos, és a különbség nem oldható fel jobb táblaszerkesztéssel.
2. Itt igazából tudni kéne a pontos tábla- és adatbázis tulajdonságokat, kapcsolatokat. Elvileg van létjogosultsága, főként, ha új ország felvétele nem lehetetlen. De bizonyos esetekben meg csak annyit ér, hogy lassítja a lekérdezések futását.
3. Na, ezt mondja meg valaki okosabb... Szerintem, ha jól kezeled a Júzer-adatokat és -hozzáféréseket, akkor felesleges. Ha meg rosszul kezeled, akkor a külön-szerveres dolog sem véd meg semmitől.

Üdv.