ugrás a tartalomhoz

Táblázatok rendezése - ti hogy csináljátok?

Crystal · 2011. Ápr. 15. (P), 22.29
hello,

gondolom már sokan találkoztatok olyan feladattal, hogy van egy lapozható táblázat, amiben a felhasználó kiválaszthatja, hogy melyik oszlop szerint szeretné rendezni az adatokat. Ti ilyenkor az egész adathalmazt rendezitek, vagy csak az adott lapon nevő sorokat? A következők jutottak eszembe:

* ha csak az adott lapon levő sorokat rendezzük, akkor tulajdonképp az nem igazi rendezés, és lehet hogy a felhasználónak ez így nagyon nem jó

* ha az egész adathalmazt rendezzük, akkor a felhasználó a rendezési szempont (oszlop) megadása után valószínűleg egészen más sorokat fog látni ugyanazon az oldalon, ami megzavarhatja

* ha mindkettőre lehetőséget adunk, akkor meg lehet, hogy nem érti hogy mi a különbség a kettő között (tekintve hogy nem informatikus)

Ti ezt hogy szoktátok csinálni ill. mi tekinthető "best practice"-nek?
 
1

Mit szeretne a felhasználó?

zzrek · 2011. Ápr. 15. (P), 23.14
Szerintem aszerint kell megcsinálni, hogy a megjelenített adatok alapján vajon mit akar az újrarendezési művelettel elérni a felhasználó?
Egyébként én egy harmadik lehetőséget szoktam preferálni: ha újrarendez, akkor valószínűleg az adatokat egy más szempont alapján akarja nézni -- az adathalmaz elejétől. Vagyis újrarendezéskor az elejére rakom.
De! Ha az adathalmazban ki van jelölve egy sor, akkor viszont az adott sorra ugrok az újrarendezés után.
2

Teljes rendezés, különben

ironwill · 2011. Ápr. 15. (P), 23.22
Teljes rendezés, különben csak fél információt kap a felhasználó.

Tegyük fel, van egy táblázat, amiben a kosárlabdázók teljesítménye szerepel. A legtöbb dobott pont szerint akarunk rendezni.. de aki ténylegesen a legtöbb pontot dobta, az eredeti rendezés (mondjuk név) szerint csak a második oldalon szerepel.

Megtehetjük, hogy csak az aktuális oldalon belül rendezünk? Nem. Lehet, hogy a felhasználót megzavarja, de. Az alap rendezés szerinti is egy lista, meg az új rendezés szerinti is, ezért kezdje újra. (Egyébként mindenhol így működik a rendezés.)
3

köszönöm a válaszokat

Crystal · 2011. Ápr. 16. (Szo), 17.42
köszönöm a válaszokat mindkettőtöknek