ugrás a tartalomhoz

Otthonról bővíthető képgaléria

Motoko · 2011. Már. 15. (K), 11.08
Sziasztok!

Volna egy nagyon egyszerűnek tűnő kérdésem. Hogyan tudok olyan képgalériát beépíteni a készülő honlapba, amit a kliens otthonról tud bővíteni úgy, hogy csak az aktuális képeket bemásolja az adott helyre, és aztán ezek a képek meg is jelennek a honlapján? És persze mindezt HTML-ben.
 
1

És persze mindezt

kuka · 2011. Már. 15. (K), 13.04
És persze mindezt HTML-ben.
Lehetetlen. Valami szkriptelés mindenképpen kell. Legjobb szerver oldalon elintézni, de meg lehet oldani kliens oldalon is. Bár az utóbbira még nem láttam példát, ráadásul függ a szervertől és annak állításaitól.

A "hogyan tudok" részre a konkrét válasz, hogy keresel egyet a weben vagy felbérelsz egy programozót.
2

HTML5 File API

bh · 2011. Már. 15. (K), 14.05
Szia,

a html5 file api-val tudsz hasonlót készíteni: demo
3

Asztali alkalmazás? Ftp? :)

neogee · 2011. Már. 15. (K), 14.29
Asztali alkalmazás? Ftp? :)

Egyébként miért nem jó a hagyományos webes admin?
4

Végül is igazad van. :) Lévén

kuka · 2011. Már. 15. (K), 14.32
Asztali alkalmazás? Ftp? :)
Végül is igazad van. :) Lévén a kérdező elhallgatta a galériával szembeni működési kívánalmakat.
5

Én mondjuk más okból

neogee · 2011. Már. 15. (K), 14.40
Én mondjuk más okból gondoltam rá. :)

Általában az a probléma a képgalériákkal, és azért szokták azt kérni, hogy valahogy úgy csináljuk meg, hogy elég legyen csak bemásolni a kívánt képeket, mert ha 120 kép megy egy galériába, akkor nagy macera feltöltögetni őket.

Erre szerintem kiváló megoldás egy picike ki desktop app, amiben kiválasztja a user az összes képet amit szeretne feltölteni, kiválasztja, hogy melyik galériába szeretné tenni, majd rábök hogy mehet. A programocska pedig mindenféle képméretezést meg egyéb feladatot megcsinál még a kliens gépén, így a szerver terheltsége is csökken, mert nem kell 10 megás képeket feltolni, hanem már csak a leméretezetteket, illetve nem weben keresztül történik az adatátvitel, hanem FTP kapcsolaton. Viszont a képek adatbázisba történő behúzása szokott hostolt tárhelyeknél gond lenni, mivel általában nem engedélyezik az adatbázis külső elérését. De ettől függetlenül megoldható szépen, csak ügye picit több macera.
Illetve ez a picit több macera globálisan az egész programra is igaz, hiszen fokozottan ügyelni kell a biztonságra.
6

Vagy úgy. Szóval azt, hogy mi

kuka · 2011. Már. 15. (K), 15.22
Vagy úgy. Szóval azt, hogy mi hajtja majd az így feljuttatott galéria alapanyagot, azt nyitva hagytad.
7

A kérdés a képek feltöltésére

neogee · 2011. Már. 15. (K), 17.28
A kérdés a képek feltöltésére vonatkozott, nem pedig arra hogy a galéria maga hogyan működik/működjön. Feltételezem, hogy a galéria front-end része megvan, vagy nem jelent gondot. :)
8

Azt, hogy Hogyan tudok olyan

kuka · 2011. Már. 15. (K), 18.03
Azt, hogy
Hogyan tudok olyan képgalériát beépíteni
én úgy értem, hogy még nincs galéria szoftvere és nem is tudja milyen kellene az legyen, hogy megfeleljen az adott elvárásnak.

Na de mindegy. Így is több időt pazaroltunk a kérdésre mint az megérdemel. A fenti értelmezésbeli eltérés mutatja, mennyire felületesen viszonyult a témához a kérdező.
9

felületesen viszonyult a témához a kérdező

Motoko · 2011. Már. 15. (K), 22.12
Először is köszi mindenkinek a választ és a segítséget!
Másodszor, valóban felületes vagyok, ugyanis nem nagyon értek a programozáshoz. A nem nagyon a tizes skálán egy kb :). Csupán szívességből vállaltam el a honlap készítést, egy tetováló srác akarja a munkáit felrakni a netre, tehát semmi komplikált megjelenés nem kell neki, és mivel állandóan új képei vannak, otthonról akarta feltöltögetni őket. Az olvasottak alapján rábeszélem egy más megoldásra galéria ügyileg.

Köszi mégegyszer!
10

Ebben az esetben, azt tudom

neogee · 2011. Már. 15. (K), 23.36
Ebben az esetben, azt tudom javasolni, hogy inkább szakemberrel csináltassátok meg. :)
Így mindenki jól jár. Ő is, mert egy személyre szabott az ő igényeit kielégítő alkalmazást kap, nem pedig ilyen-olyan összetákolt megoldásokat és a programozó is, mert lesz mit ennie ebben a hónapban. :)
Előbb utóbb úgyis felmerülnek majd olyan igények, amiket most még nem látni, vagy amikről most még azt gondolja, hogy felesleges, és később pedig csak a probléma lenne belőle, hogy miért nem lehet azt az innen-onnan összeszedett weblapocskát átalakítani és miért kell újat készíteni. :)
14

Másodszor, valóban felületes

kuka · 2011. Már. 16. (Sze), 09.38
Másodszor, valóban felületes vagyok, ugyanis nem nagyon értek a programozáshoz.
Ezt senki sem kifogásolta. Csak egy hétköznapi felhasználó által is megírható részletekről volt szó.
11

WebDAV?

vbence · 2011. Már. 15. (K), 23.40
Régóta kacérkodom egy WebDAV alapú galéria írásán. A legfontosabb infókat a kliensoldalon hozzáadhatjuk IPTC attribútumként egy igényesebb képkezelővel, így gyakorlatilag eliminálható a szükséges admin felület.

A WebDAV-alapú felületre be lehet csatlakozni a legtöbb oprendszerről, és a szükséges műveleteket (mappa létrehozása, fájlok drag-and-droppolása) szinte gondnélkül elintézhetjük bennük.
13

Jó az

janoszen · 2011. Már. 16. (Sze), 09.08
Jó az, csak a default Windowsos klienssel meglehetősen lassú és szervert írni hozzá kihívás. Ráadásul pl. XP Home-al csak olvasni lehet.
15

XP home

vbence · 2011. Már. 16. (Sze), 11.30
Kezdünk nagyon offtopicok lenni, de azért még rákérdezek, tudnál valami irányba állítani ezzel az XP Home problémával kapcsolatban? Ami különbséggel én találkoztam az az MS Office volt, ahol a "Mini Redirectort" lecseréli a "Web Folders" meghajtóra, így megehetősen különböző dolgokat produkálnak.
17

Passz

janoszen · 2011. Már. 16. (Sze), 17.29
Passz, konstatáltuk, hogy read only, a neten is mindenhol ezt láttuk, hagytuk a francba. De folytassuk új témában, ha lesz még kérdés.
12

DropBox, Wua.la

nevemrock · 2011. Már. 16. (Sze), 07.12
Meg tudod oldalni DropBox-al vagy Wua.la-val is.

Azért is volna jobb, mert ezek legyártják a kis-és köztes méretű képeket is. Ráadásul nem kell hozzá nagy tudomány, ügyfél oldalon.

És ha HTML nézet kell ezek kapásból prezentálják.
16

Dropbox

Motoko · 2011. Már. 16. (Sze), 15.26
Igen, én is ilyesmire gondoltam. Köszi szépen!