ugrás a tartalomhoz

sef url kialakítása - melyiket válasszam?

stan · 2011. Már. 7. (H), 23.11
Alapkérdés:
Szeretnék csinálni egy rendezvény kereső weboldalt. Saját fejlesztésű php-mysql alapú cms rendszer lenne az alapja. Már mindent megterveztem, de nem tudom, hogy az sef url-ek milyenek legyenek.

Tematika:
A weboldalon az alábbi szempontok szerint lehet majd keresni:
- jellege (pl. gasztronómia)
- helye
- időpontja

Követelmények: (?)
Legyen az url keresőbarát, illetve olyan, amire szívesen kattintanak facebook-on, fórumokon, vagy emailben. Tehát tartalmazza a legfontosabb információkat, de ne legyen túl hosszú.

Lehetséges változatok és variációk
valami.hu/rendezvenyek/kolbasz-tolto-verseny
valami.hu/rendezvenyek/kecskemet/kolbasz-tolto-verseny
valami.hu/rendezvenyek/kecskemet/gasztronomia/kolbasz-tolto-verseny
valami.hu/rendezvenyek/kecskemet/gasztronomia/20110226/kolbasz-tolto-verseny
valami.hu/rendezvenyek/20110226/kolbasz-tolto-verseny
valami.hu/rendezvenyek/kecskemet/20110226/kolbasz-tolto-verseny
valami.hu/rendezvenyek/gasztronomia/20110226/kolbasz-tolto-verseny
valami.hu/rendezvenyek/gasztronomia/kolbasz-tolto-verseny
stb...

Megjegyzés:
A rendezvények nem egy hierarchikus rovatrendszerben helyezkednek el, hanem "lineárisan". Keresni bármilyen szempont-variációval lehet, ezért nem tudom eldönteni, hogy egyfelől milyen szempont legyen benne a rendezvény adatlapjának url címében, másfelől milyen sorrendben.

Ha ti lennétek az projekt fejlesztői, melyik változatot javasolnátok és miért?
 
1

Választás

Poetro · 2011. Már. 8. (K), 04.34
Azt válaszd, amelyikből szeretnél listázó oldalt is létrehozni. Azaz amennyiben nem szeretnél olyan oldalt létrehozni, hogy valami.hu/rendezvenyek/kecskemet, akkor ne válaszd azokat, amik azzal kezdődnek, hogy valami.hu/rendezvenyek/kecskemet/. Ugyanez igaz a többire is. A dátum is csak akkor szerepeljen ebben a formában, ha akarsz egy listázó oldalt készíteni arra a dátumra. És így tovább. Amennyiben mégis szeretnéd, hogy ezek az adatok szerepeljenek az URL-ben, akkor legyen az URL például valami.hu/rendezvenyek/kecskemet--gasztronomia--20110226--kolbasz-tolto-verseny, vagy valami hasonló.

Ha én lennék a projekt fejlesztője, akkor csinálnék egy valami.hu/rendezvenyek/kecskemet oldalt, ahol a kecskeméti események szerepelnek, és azon belül egy listázó oldalt (valami.hu/rendezvenyek/kecskemet/gasztronomia), ahol a kecskeméti gasztronómiai események vannak. És a konkrét esemény URL-jét pedig valami.hu/rendezvenyek/kecskemet/gasztronomia/kolbasz-tolto-verseny-20110226 formában adnám meg.

Természetesen, ha az események inkább jelleg szerint vannak –tehát az esemény jellege jellemzőbb, mint a helyszín –, akkor értelemszerűen az URL a következő formát vegye fel: valami.hu/rendezvenyek/gasztronomia/kecskemet/kolbasz-tolto-verseny-20110226. Arra gondolok ez alatt, hogy az összes esemény egy előre meghatározott 5-20 témában fordul elő, viszont rengeteg helyszínen, illetve ha 5-20 helyszín van az eseményekre, viszont az események jellege nagyon változatos.
2

URL Design

Török Gábor · 2011. Már. 8. (K), 11.14
Poetro javaslatain túl ajánlom az URL Design cikket.