ugrás a tartalomhoz

Ékezetes hivatkozás

laji · 2010. Nov. 29. (H), 01.02
Minden út Rómába vezet - már megint a jó öreg weblabornál kötöttem ki :)

Egyszerre akadt két teendőm is: valami rendet tenni kezelhetetlen nagyságúra duzzadt villamos könyveim közt, meg a gyerekeimnek hozzáférést adni.

Bebolyongtam az egész hálót, de nem találtam ép elmével megírt villamos- [e-book] és nyomtatott könyveket kezelő alkalmazást, könyvtárost. Végül megérett a gondolat: ha azt akarod, hogy valami jól meg legyen csinálva, csináld meg magad. :) Amihez úgy-ahogy értek, az csak a PHP+MySQL.

A fiam pedig ősztől már külföldön tanul, s jövő ősztől a lányom is. Eddig jól elvoltunk a családi hálóval, természetesen teljes körű hozzáférésük volt a könyveimhez, zenéimhez, fényképeimhez, mozijaimhoz. Most az is kiderült, hogy távolra is biztosítani ugyanezt szintén igényel némi fejtörést.

Végül is feltaláltam a spanyolviaszt: ha már egyszer WinXP Pro, hát visszakapcsolom az IIS-t, felteszem az Apache-ot és a MySQL-t, s összedobok egy szájam íze szerint működő honlapot. Ha meg valaki jelszófeltörő az alsógatyás fényképemre pályázik, hát legyen vele boldog. (Ha nő, akár ki is nyomtatom neki. :) )

Amin megakadtam: az anyagok a gépemen vannak, természetesen ékezetes betűs állománynevekkel. Szép anyanyelvem betűinek felét nem dobom ki senki atyaúristen, még bill gates kedvéért sem. Így viszont, úgy tűnik, miután a csili-vili hálós gyűjteménykezelőmből a fiam figyelmét felkeltette egy könyv, ahelyett, hogy kattinthatna egyet, s megnyílik neki egy (pl.) PDF, csak egy sima kis szöveget kap: "Most pedig, édes fiam, nyiss egy új lapot a böngésződben, pötyögd be az FTP-s címemet, s kűzd el magad ehhez a könyvtárhoz: E:\Művészet\Könyv\Eredeti\Szakirodalom\Természettudomány\Élettan\Embertan\Lélektan\Na, pont ezt kerestem.pdf - merthogy az ékezetes állományhoz nem tudok hivatkozást készíteni."

Vagy van erre valami megoldás?

Azért a PHP-rovatban nyitottam a kérdést, mert felmerült bennem, hogy talán valami urlencode-szerű megoldás lehetséges - azt pedig a PHP csinálja meg.
 
1

Calibre

Poetro · 2010. Nov. 29. (H), 01.49
A Calibre tartalmaz jelszóval védhető HTTP szervert, amivel publikálni lehet az elektronikus könyvtárat, fel lehet bele vinni elektronikus, és "üres" könyveket, melyek adatait mi töltjük ki, vagy ISBN alapján képes az internetről is kitölteni borító képpel együtt.

De hogy érdemben válaszoljak a link kérdésre is, természetesen megfelelően kódolt URL biztosan fog segíteni. Lásd: rawurlencode, urlencode. Persze előbb bontsd fel az elérési utat darabjaira, és azokat a darabokat kódold.
<?php
$path = "\Művészet\Könyv\Eredeti\Szakirodalom\Természettudomány\Élettan\Embertan\Lélektan\Na, pont ezt kerestem.pdf";
print
// Összeragasztjuk a darabokat
implode(
        '/',
        // Kódoljuk az egyes darabokat
        array_map('rawurlencode',
                  // Szétdobjuk a `/` jelek mentén
                  explode(
                          '/',
                          // Lecseréljük a buta MS separátort szabványosra
                          str_replace(DIRECTORY_SEPARATOR, '/', $path)
                          )
        )
);
?>
Ekkor valami ilyesmi kimenetet kapunk:
/M%C5%B1v%C3%A9szet/K%C3%B6nyv/Eredeti/Szakirodalom/Term%C3%A9szettudom%C3%A1ny/%C3%89lettan/Embertan/L%C3%A9lektan/Na%2C%20pont%20ezt%20kerestem.pdf
ami ugyan nem szép, de teljesen szabványos URL.
2

Akkor ez meg is van :)

laji · 2010. Nov. 29. (H), 09.02
Köszönöm szépen a segítséget.

A Calibre-val kacérkodtam, de pár dolog visszariasztott.

1. Át akarja szervezni a könyvtárrendszerem feleslegesen (minden igyekezetük ellenére nem tudnak választ adni az okára).

2. Nincs többszintű (faágrendszerű) csoportosítási lehetőség - enélkül egy könyvtáros olyan, mint egy kocsi kerekek nélkül (gondolj az igazi könyvtárak elrendezésére).

3. Ha a Calibre hálón megjelenítését választom, folyamatosan futnia kell a 100 MB gyorstárat [RAM] felemésztő alkalmazásnak.

4. ...vagy ha helyette a calibre2odps megoldást választom, ő ugyan még a faágrendszerű csoportosítást is megvalósítaná a honlap-kimenetben (bár saját szája íze szerint), de ennek fejében azt akarja tőlem, hogy minden könyv-többletadatot [metadata] tároltassak el előtte magában a könyvben. Ez önmagában véve ugyan még üdvözlendő is lenne (például zenéimet nagyszerűen kezelem a beépített címkékkel, az Mp3Tag segítségével), de ennek módja az "átalakítás", pl. PDF>PDF, s csak a jóisten tudja, hogy miként kezelné a PDF-eket ennek során a Calibre (lehet, hogy lerontaná pl. a képek minőségét, stb.).***

5. A szabványos könyvsorszám [ISBN] alapján a hálóról történő gyors adatbeszerzés első rápillantásra nagyon vonzó. Viszont némi kísérletezgetés alapján bizton állíthatom: a magyar könyvekre nem működik. Ráadásul még ha működne is, úgyis bele kellene bőven szerkesztgetnem utána. Én ugyanis pont azért nem használom ezt a lehetőséget még a zenéimnél sem (ahol pedig működne), mert nem szeretem, ha más mondja meg helyettem, mi a leírása egy kiadványnak. Ráadásul le is kéne fordítanom: én színmagyarul, oroszul és angolul értek, a hálón viszont zömében zagyvamagyar nyelvű adatok vannak.

6. S végül is egy ilyesmi PHP+MySQL lapot összehozni nem hosszú idő, s az MINDENBEN tökéletesen olyan lesz, amire vágyom. Például nem kell kézzel beírogatni az összetett kereséseket - csinálhatok hozzá egy szép, bejelölgetős, lenyíló-választékos keresőt.

*** Kicsit bővebben: az állományban magában tárolt segédadatokat alapjában véve ragyogó ötletnek tartom. Viszont eddig csak a zenéknél alkalmazott megoldást találtam elfogadhatónak. Ott én csak 2 állományfajtát használok (ingyenes veszteségmentes [FLAC] és zenegép3 [MP3]), s elfogadható módon el tudok boldogulni faágrendszerű műfajcsoportosítás nélkül is - vagyis jól használhatom a szabványos címkéket (természetesen megfelelő személyre szabás után). Ugyanerre viszont már elengedhetetlenül szükségem van úgy a fényképeknél. mint a könyveknél - s egyiknél sem megoldott (pl. sem az EXIF, sem az IPTC nem engedi).

Lélektani kutatások rég bebizonyították már, hogy a faágrendszerű csoportosítás, tehát az általánostól az egyedi felé haladó többlépcsős felismerés (miközben minden lépcsőnél összeveti az emlékezetben tárolt mintákkal) az emberi (s állati) elme alapvető felismerési és értelmezési módja. Amely elme nem képes ilyen működésre, az teljességgel életképtelen - zömében meg sem születik (elvetél), vagy ha mégis, a legsúlyosabban károsodott elmebetegek gyógyintézetébe kerül.
A legtöbb ember, még abból az időből származóan, mikor csak az állományrendszer állt rendelkezésünkre, elkészítette anyagai jobban vagy gyengébben megoldott, de mindenképp értelmes tárolási módját a könyvtárak+alkönyvtárak rendszerének segítségével. A Calibre megcsillogtat a betévedő szeme előtt néhány vonzó külsőséget - pörögnek-forognak a borítók képei, s van néhány valóban ésszerű lehetősége. A gyanútlan látogató ráharap - s a következő lépésben a Calibre egyrészt kiirttatja vele az általa sok munkával elkészített rendezést, másrészt nem engedi, hogy ugyanazt (csak még jobb szinten - mivel egy könyvet több csoportba is besorolhatna) elkészítse a Calibre rendszerében.
Nem kell nekem hinni (bár szakmámba vág a lélektan). A Calibre társalgójának [forum] fele arról szól, hogy az emberek háborognak emiatt (joggal). Nem is olyan könnyű lenyomni az emberek torkán a butítást - főként az olvasottabbak körében (s ugyebár ők akarnak könyvtárat rendezni).

Ha valaki(k) olyan alkalmazást ír(nak), ami erőszakkal át akarja állítani az emberi elme értelmes, a törzsfejlődés során kialakult működését egy értelmetlen elmebeteg szintjére, az vagy ostoba, vagy rosszindulatú.

Ostoba ember(ek) nem tud(nak) ilyen bonyolultságú alkalmazást készíteni.

Vagyis: a Calibre se nem használható, se nem önzetlenül készített termék, hanem a háttérben sunyin pénzelt, szándékos hülyítés. Ami természetesen szépen beilleszkedik azon egyéb hülyítések sorába, amit a világot uraló hatalom alkalmaz az emberi faj rabszolgaságba tereléséhez.


UI
Az indító kérdésemben tévesen írtam: az IIS után természetesen nem Apache-ot és MySQL-t teszek fel, hanem PHP-t és MySQL-t.
3

Keresés

Poetro · 2010. Nov. 29. (H), 10.28
Végül is, attól függ, ki hogyan szeret keresni. Én szeretem, ha van egy keresési mező, mint amilyen a Windows 7 start menüjében, vagy a Google keresőjében van például, ahova beírom amire szükségem van, és kiadja a találatokat. A Calibre pontosan ezt tudja.

Ahogy én néztem, a calibre-server kb 50Mb memóriát eszik, gondolom az IIS / PHP / MySQL trió is hasonlóan fogyaszt, azaz itt sem mutatkozik számomra semmilyen előny, hacsak az nem, hogy mást is tudunk IIS-en futtatni. Bár manapság egy mobiltelefonban több szabad memória van ;).

A Calibre tudtommal egy ingyenes, ráadásul Open Source termék, a forrását le lehet tölteni a Launchpad-ről, szabadon lehet módosítani, javítani rajta a GNU/GPL v3 licencnek megfelelően.
4

A keresésre valóban szükség

laji · 2010. Nov. 29. (H), 11.06
A keresésre valóban szükség van, de egyrészt szebben meg lehet (kell) oldani (mint írtam), másrészt az alapnak mindenképp a farendszernek kell lennie. Ez lélektan, az emberi agy működéséből adódik.

Futás közben a Calibre 2 segédalkalmazása (.exe) 30+30 MB-ot fogyaszt alapjáraton, a főalkalmazás pedig huszonegynehányat, ami 40-60-ra felugrik használat közben. Gondolom, ehhez adódik hozzá, ha még a hálós kiszolgálóját is elindítom. S a honlapon azt írják, magának az egész Calibre-nek kell futnia. Az én szememben ez, mindössze ahhoz, hogy pár, vagy pár tíz gigányi szöveges állomány kereshetőségét és elérhetőségét biztosítsa, érthetetlenül sok. Az eBook Organizer 4 futás közben 8-14 MB-ot használ, s farendszere van (bár, sajnos, sok hibája és hiányossága is). Ha leültetem a tálcára: 0.8 MB. A zenéim címkéit nagyszerűen kezelő Mp3tag 15 MB-ot fogyaszt.

Sajnos, a Calibre nem igazán nyílt kulcsú. Elindítás után az állítólag magyarra fordított felületen rögtön ugrik a szemembe: rating, kategória. Én az ilyesmik használatára képtelen vagyok. Vagy magyar legyen, vagy angol, de ne zagyva. Ilyenkor én azonnal nézem a nyelvi állományokat, hogy legalább a legbántóbb zagyvaságokat lefordítsam. (Sűrűn használt alkalmazásaim, pl. Ghisler Parancsnoka [Total Commander], teljes egészében lefordítom.) Még a fizetős alkalmazásoknál is simán megy a dolog, egyszerű szövegszerkesztővel, legroszabb esetben PE forrásszerkesztővel. Itt képtelenség beleszerkeszteni, szándékosan ilyen. Ugyanis, miután feliratkoztam, s végigszenvedtem egy bonyolult és alig érthető folyamatot, igenis megkaphattam a simán szerkeszthető változatot. Csakhogy hiába fordítom le! Utána vissza kell töltenem, s ha ott az urak jónak találják, megkaphatom ímmár a kezelhetetlen alakban, hogy használjam.
2 napi kínlódás, meg mások kénye-kedvének alázatos kiszolgálása, hogy lefordítsak magyarra két zagyvanyelvi szót? Ez NEM nyílt kulcs.
Ekkorra lett csömöröm az egésztől, s vágtam a lomtárba.
5

Ékezetes link

Dömcsi · 2010. Nov. 29. (H), 14.30
Firefox,Opera,Chrome automatikusan megnyitja az ékezetes hivatkozást:
ékezeteskönyvtár/első.png
Így kódolja a linket:
http://www.domice.hu/%C3%A9kezetesk%C3%B6nyvt%C3%A1r/els%C5%91.png
IE alatt nem tudom nekem nincs olyan remek böngészőm.
6

Még egy kérdés

laji · 2010. Nov. 29. (H), 16.54
Ha már ilyen kedvesen többen is segítenek, hadd tegyek fel még egy kérdést.

IIS + PHP + MySQL. Az összes megosztani kívánt anyagom az E:\ főkönyvtárban van. Ha az IIS-t úgy állítom be, hogy pl. az E:\IIS\www könyvtár legyen a hálóalapú (www) állományok gyökérkönyvtára, akkor lehet egy e könyvtárban tárolt hálós lapon (E:\IIS\www\konyv.php) olyan hivatkozás, ami ezen kívülre mutat? Jelen esetben az E:\Művészet\Könyv\... stb. könyvtárban elhelyezkedő PDF-re kellene mutatnia.

A másik: ha igen (tehát működhet - csak hogyan?): biztonság? Nem teheti meg valaki, hogy beír a böngészője címsorába egy olyan hivatkozást, amivel megnyithat bármit az E:\ könyvtáramban, vagy akár az egész gépemen? Az E-ben vannak az irataim is. Bár azt olvastam, hogy az állományokra és könyvtárakra vonatkozó NTFS-jogosultságok felülbírálnak bármi mást (s az irataim könyvtára olvasás- és böngészésvédettre van állítva) - de ebben bízhatok?
7

Opera Unite

Baldric · 2010. Nov. 30. (K), 05.18
Nem konkrétan a kérdésedre válaszolnék, csak ajánlanám az Operát ilyen célra: Opera Unite áttekintés.
Az Opera Unite lényegében egy nagyon egyszerű webszerver, amit egy kattintással indíthatsz, és épp ilyen célra találtak ki.

Van benne fájl megosztás, zene és film streamelés (pontosabban progresszív letöltés, de a lényeg hogy azonnal lejátszható), üzenetküldés, képmegosztás, stb...

Vannak persze hiányosságai, tehát biztos megéri a saját céljaidat teljesen kielégítő megoldást készíteni, de talán a gyermekeidnek is lesz megosztani valója, és nekik talán ez egyszerűbb megoldás lesz.
8

Nagyon jó!

laji · 2010. Nov. 30. (K), 08.05
Nagyszerűnek tűnik. Igaz, farendszer itt sincs, viszont kínál PHP+MySQL hálós kiszolgálót is, tehát magam elkészíthetem a honlapot - viszont levédhetem rendes jelszóval a hozzáférést (IIS-sel ez nem menne). Most nézem tovább, milyen erősségű lehet (24 betűs lenne az igazi), mert olvastam a hozzászólásokban, hogy előfordulnak támadások, például nyers erő [brutal force] feltörési kísérletek.

Adott egy jó ötletet is: folyam [stream]. Ezt én is meg tudom csinálni a honlapon. Kell is, mert pl. a zenemegosztó egységének nagy hiányossága, hogy nem kezeli az ingyenes veszteségmentest [FLAC].

S valóban igazad van, a kölköknek egyszerűbb lesz ezt használni a saját anyagaik megosztásában. Valószínűleg igénylik is.

S szintén nagyon fontos: amíg nincs időm megírni a honlapot, addig ez pár kattintással máris futhat, s ha ugyan faágrendszer nélkül is, de addig is biztosítja a hozzáférést.

Köszönöm!

U.I.
Ami még közben fölöttlött bennem: azért is jó a saját honlap, mert ott betehetek minden könyv mellé egy hivatkozást is: keresés a sorszámra [ISBN] a Tengernyivel [Google]; meg ugyanez a Szécsényi könyvtár rendszerében.

{Megjegyzés: Szécsényit nem tévedésből írtam így, hanem elvből. :) }

U.I. 2.
Még valamire rájöttem, a fényképekkel kapcsolatban. Tulajdonképp én is vágyom rá nagyon, hogy magában az állományban tárolódhassanak az adatok, ez nagyon megkönnyíti a hozzáférést. Rájöttem: ha a fényképekhez olyan faágrendszert készítek, ahol minden címke egyedi (tehát pl. nincs két "Fiam" nevű, helyette van "Készítő: fiam" és "Szereplő személy: fiam"), akkor ezeket a címkéket gond nélkül eltárolhatom az EXIF-ben vagy az IPTC-ben (mellesleg: melyik a célszerűbb?), s a faágrendszert majd biztosítja a PHP+MySQL-os honlapom, ahol eltárolom a címkék faágrendszerét.
Kissé több munkával, de végül is megoldható ugyanez a könyveknél is. (A több munkát a sokféle alak okozza: PDF, DJVU, DOC, TXT, stb.).
9

mezei megoldás, de talán,jó! :)

aeternum · 2010. Dec. 1. (Sze), 02.40
Bár lehet, hogy mezei a megoldás, de talán segít.
Azt írod, hogy más könyvtárakat is megosztanál, de félsz attól, ha valaki közvetlenül nyitná meg (címsorba írással), akkor illetéktelen hozzáférése lenne.

Én ezt úgy oldottam meg, hogy minden könytárba tettem egy index.php-t és egy index-html-t. "Nincs itt keresnivalód" szöveggel és átirányítással a valódi index oldalra, ami ugye jelszóval védett..

Hiszen, az állományokat úgyis valamilyen honlapon keresztül fogják elérni a gyerekeid, aminek a neve nem index lesz, hanem valami1.php;valami2.php;... :)

aet
10

Állománynézés esetére jó

laji · 2010. Dec. 1. (Sze), 07.34
Köszönöm az ötletet. Tartok azonban tőle, hogy ennek csak akkor van hatása, ha valaki (mint az Intézőben) a könyvtáraimban bóklászik. Én inkább arra az esetre gondoltam, ha valaki megsejti, kitalálja valamelyik alkönyvtár vagy állomány címét, s közvetlenül címsorból ugrana oda.

Mindenesetre az Opera Unit megoldja ezt a gondot. Ráadásul PHP+MySQL-t sem kell magamnak telepítgetnem.
11

ez a megoldás

aeternum · 2010. Dec. 4. (Szo), 03.35
könyvtár böngészés esetén működhet.
Ha ki is találja a könyvtárad , alkönyvtárad nevét, akkor is azonnal a fő indexre küldheted vele.
Ha az állományod nevét találja ki, arra valamiféle állomány titkosítást kell keresned.

A 000webhost-on lehetőség van erre.. Hogy hogyan működik, azt nem tudom, majd a mágusok megmondják! Azt hiszem a cPanel telepítése adja ezt a lehetőséget.
:)

aet

Ps: stróbáld ki a saját kis szervereden, hogy ha beírod az alkönyvtárad nevét a címsorba és az a könyvtár tartalmaz egy ilyen módon kialakított index állományt, akkor ideje sem lesz böngészni, nem hogy lehetősége! :)