ugrás a tartalomhoz

Ajánlott/kötelező a bekezdés (<p>) használata vagy sem

unregistered · 2010. Aug. 4. (Sze), 14.10
Hello!

Olyan dilemmám támadt hogy div-en belül így a helyes:

<div>
  <p>Valami</p>
</div>

vagy csak simán mehet a szöveg?

<div>
  Valami
</div>
Igazából én mindent mindig bekezdéssel használok de biztosan kell/kötelező ez?

Előre is köszönöm!
 
1

P mint paragrafus

Török Gábor · 2010. Aug. 4. (Sze), 14.17
Mi a „Valami”? Az egy bekezdés egy szövegben? Akkor igen, tedd <p>-be. Mutass konkrét példát, úgy könnyebb nyilatkozni.
4

Paragraph != paragrafus

Joó Ádám · 2010. Aug. 5. (Cs), 16.18
A magyar paragrafus teljesen mást jelent, mint az angol paragraph.
2

Ja és amiért kérdezem:

unregistered · 2010. Aug. 4. (Sze), 14.38
Ezt elfelejtettem leírni hogy honnan jött ez az egész.
Van egy div amiben vannak ugye a bekezdések (most ezt nem tudom hogy lehet én teljesen fordítva fogom fel és a tagolt szöveg az nem is bekezdés tehát nem is kellene használnom), majd jön egy lista. Csakhogy a bekezdések után van 40px margin. A listának viszont csak egy sornyi sorköz kell. Plusz a listának van neve is.

A szövegnek így kell kinéznie:

Minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Lista címe:

  - 1. listaelem
  - 2. listaelem
  - 3. listaelem


Így használom:


<p>
  Minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.<br />
  <br />
  Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
</p>

<p>
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
</p>

Lista címe:<br />
<br />
<ul>
  <li>1. listaelem</li>
  <li>2. listaelem</li>
  <li>3. listaelem</li>
</ul>
Na ez végeredményben úgy nézne ki hogy a lista címe és a bekezdés között nem egy sornyi hanem 40px hely lenne ha meg beleveszem a bekezdésbe a lista címét akkor meg a lista és címe között van 40px...
Eddig úgy oldottam meg hogy ugye létrehoztam egy második paragrafus osztályt aminek csak egy sornyi a "margin-bottom"-ja.

Ekkor jutott eszembe hogy ha nem használnék bekezdéseket, csak írnám a szöveget akkor csak simán sortöréssel megúszom és a div tulajdanságaiba írom bele a azokat a bekezdés tulajdonságokat mint pl a sorkizárás, betű típus, méret, stb...

Gondolom nem dísznek van a bekezdés kitalálva, csak most ezen elgondolkoztam és inkább az okosabbak mondják meg hogy mi a véleményük/tapasztalatuk.
3

Ne

Török Gábor · 2010. Aug. 4. (Sze), 14.51
Semmiféleképpen se így közelítsd meg a problémát. Fogd az editorod, és tördeld be a szöveget jelentés szerint. Ami lista, az legyen lista, ami bekezdés, az bekezdés, ami cím, az cím. Ha ezzel megvagy, ezután törődj csak bármit a formázással. CSS-ből mindent megtudsz oldalni. Ha valahogy mégsem tudod megcímezni valamelyik elemet, szükség szerint konténer elemeket még mindig felvehetsz, azzal nem módosítod a markup értelmét.

Az idézett markupod jó, egyedül a lista címe nem. Ha az a „cím” nem igazán cím, hanem csak a listát felvezető mondatrész, akkor tedd bekezdésbe. Ha az ténylegesen a lista címe, erre direkt elem tudtommal nincs (volt szó <lh>-ról). Pucéran semmiféleképpen ne álljon.