ugrás a tartalomhoz

PHP Tutorialok

mephisto · 2005. Nov. 15. (K), 18.23
Nem reklámozni, meg spamot terjeszteni szeretnék, csak figyelmetekbe ajánlanám oldalmat,

http://mephisto.tx.hu

ahol PHP, MySQL, Photoshop, 3DSMax, GameMaker, ás Delphi tutorialok vannak. Egyenlőre kevés, mivel az oldal új, de folyamatosan frissül. Várom a véleményeket.

Köszi:
mephisto
 
1

semmi kül

Anonymous · 2005. Nov. 15. (K), 18.30
Egyenlőre elég alap leírások vannak, amúgy semmi különös. Csak egy megjegyzés: nagyon nehezen olvasható a szöveg, sztem jobb lenne fehét betű.
2

Sajnos

mephisto · 2005. Nov. 15. (K), 21.29
Mármint hol gondolod, a tutorialoknál?

--
mephisto
http://mephisto.tx.hu
8

design tutorial

toro · 2005. Nov. 16. (Sze), 10.19
Sajnos a tartalom (mint oly sokszor mashol) ala lett rendelve a design elkepzelesnek.
Mikor egy oldalt kezdesz epiteni rogzitsd le, mi a cel. Ez egyetlen jol megfogalmazott mondat kell legyen. Ha barmit lepsz a fejlesztes soran nezd meg, elorevisz-e ez a cel elereseben.
Itt az celodbol kovetkezik az, hogy informaciot adj at szoveges formaban. A szoveget el kell tudni olvasni, meghozza hosszutavon is faradtsag nelkul (tobb oldalas cikk). Ehhez (lehetoleg nem inverz) kontrasztos hatter/szoveg feltetelnek kell teljesulnie, különben a szem gyorsan kifarad, es az agy a taralom helyett egyre inkabb az olvasas tevekenysegenek fenntartasara fordit energiat.

Egy szin erteket altalban a monitorhoz igazitva RGB koddal irunk le. Ugyanakkor hasznalhatosagi szempontbol celszerubb a HSB (Hue, Saturation, Brightness, vagy maskeppen HSV - Hue, Saturation, Value) szinmodot vizsgalni. Reszletezes nelkul ebben a rendszerben alapvetoen a Value adja meg azt, hogy ket szin egymashoz kepest mennyire kontrasztos. Ez az ertek 0-100% kozott valtoztathato.
A mephisto|ZoneAtRest eseten a sok-sok kek kozott a szoveg hatter viszonyban a V erteke maximalisan 50%, tehat a teljes dinamika tartomanynak maximum felet hasznalja a lap. Ezert lesz nehezen olvashato, faraszto.
Ha fejlec alatti szovegreszt nezem meg rosszabb az arany itt mindossze 19% az elteres, nem is lehet erolkodes nelkul elolvasni mi van ott. Ugyanez vonatkozik a lead alatti csikra (V 25% kulonbseg), ahol meg a karakter merete is ront a helyzeten.
En most egy szinhelyesre kalibralt kontrasztos monitoron nezem az oldalt, de gondolj bele, mit lathat az, aki egy 6-8 eves, kevesse jo minosegu kifaradt kontrasztu eszkozt hasznal!

Javaslom, hogy nagyon gondold at a designt az alapoktol kezdve, es gyokeresen modosits, mert ezzel a latvannyal nagyon gyorsan elveszited a latogatoidat, barmennyire kivalo is legyen a tartalom!

Tovabbi jo munkat
toro
10

Segítség

mephisto · 2005. Nov. 16. (Sze), 18.10
Köszönöm, ezzel sokat segítettél. Egyre többen panaszkodnak, csak az bánt, hogy másnak meg tetszik ez a kinézet, így attól tartok meg fogok tőle válni, és csinálok egy könnyebben olvasható összeállítást.
3

okítsd magad

Hojtsy Gábor · 2005. Nov. 15. (K), 22.04
Érdemes legalábbis biztonsági tekintetben kicsit kikupálódni, mielőtt ilyen jellegű példákat próbálsz olvasóid elé állítani. A navigációs rendszer tutorial (én inkább kódpéldának mondanám, a tutorial vagy magyarul ismertető azért ennél több lehetne) például kiváló biztonsági rést nyit a szerveren, a PHP biztonságáról szóló cikkek egyik legszebb elrettentő mintapéldáját adja. A mostani állapotában tetszőleges állomány felolvasását lehetővé teszi a szerveren, amihez a PHP-nek joga van. A betörők álma.
4

mephisto

mephisto · 2005. Nov. 15. (K), 22.13
Ezt látod abszolút nem tudtam. Pedig eléggé sokan használják ezt a módszert. Talán egy file_exists segítene ezen?

--
mephisto
http://mephisto.tx.hu
5

a file_exists() nem ér semmit

fberci · 2005. Nov. 15. (K), 22.36
Nem file_exists() kell (ezzel csak azokat a fájlokat nem tudnád megnyitni, amik nem léteznek - de azokat meg egyébként sem tudod). Egy listát kell készíteni a beincludolható fájlokról, és ellenőrizni, hogy a megadott fájl benne van-e a listában.
Egyáltalán miért jó ez a navigáció? Csak hosszabb lesz az url.

Üdv.: fberci
6

mephisto

mephisto · 2005. Nov. 15. (K), 23.12
Igazából nekem régebben így tanították, aztán ez maradt meg. De már egy programozó szaki elmagyarázgatta hogy van. Köszönöm a segítséget!

--
mephisto
http://mephisto.tx.hu
7

Nincs?

pp · 2005. Nov. 16. (Sze), 01.03
Az oldaladon arra hivatkozol, hogy nincs magyar nyelven elérhető tutoriál gyűjtemény. Csupán egyről teszel említést a tutorial.hu-rol. Javaslom kukkants rá a http://php.lap.hu/ oldalra, itt keresd a "PHP oktatás" részt. Számomra a legmegdöbbentőbb az volt, hogy ide bespamolod az oldaladat ;) és a weblaborrol említést se teszel.

Javaslom, hogy olvastasd át az összes tutoriált egy olyan emberrel akiknek valószínűleg szól majd, tehát akik nem tudják hogyan kell. Ajánlom a bőbeszédűbb bevezető és a végén egy összefoglaló részt.

Személy szerint én kerülném az olyan slendrián mondatokat mint:

Szükséges egy tábla létrehozása, ezt a PHPMyAdmin felületéről megtehetjük.

Itt a PHPMyAdmin szövegen egy link van. Követve a linket nem tudom létrehozni a táblát ;) Jobb lenne, hogy ha ez a link a "Bevezetés a PHPMyAdmin használatába" c. tutoriálra mutatna. Tehát aki nem tudja mi az a PHPMyAdmin az itt megtudhatná.

A jogi tudnivalók baromi érdekesek ;)
Warning: main(http://mephisto.tx.hu/lapok/jogi.php): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /var/www/hosting/mephisto/modulok/listaz.php on line 24

Kevesebb, de minőségében jobb csokorral jobban jártál volna.

Csak csendben jegyzem meg, hogy egy tutoriálnak (szerintem) a lényege pont abban állna, hogy valaki aki végigrágta már magát sok-sok példa szkripten egy konkrét példán/problémán keresztül mutatná meg hogyan jut el a megoldásig. Itt az olvasónak nem kéne követnie ugyan azt a kacskaringós bolyongást, mint amit az író bejárt, hanem a tévutakat mellőző, kanyarokat levágó nyíl egyenes úton juthatna el a problémája megoldásáig. Azt a dilettáns szemléletet pedig, mely azt vallja, hogy "én is így tanultam meg" el kell hogy utasítsam az értelem és a gondolkodó emberek nevében. (Az ember ugyanis/remélem/ nem egy pavlovi nyál csorgató kutya...azért a csöngőt ne nyomjátok meg sokszor.)

pp
9

Fejlesztés alatt

mephisto · 2005. Nov. 16. (Sze), 18.07
Nem bespammoltam, ezt írtam is, és azt is írtam, hogy kevés ilyen oldal van hazánkban, szóval ezért lehetne még egy. Figyelj, én nem reklámoldalt akarok, hogy megemlítsem az összeset, erre lesz majd a artnerek funkció, és a linkek funkció. Egyébként az oldal még fejlesztés alatt áll, ezért nem működik még egy-két dolog. Ha megbántottalak, elnézést. Egyébként köszönöm hozzászólásodat, sok értelmes dolgot látok benne.
11

csak tréfa volt, azért a smájli!

pp · 2005. Nov. 16. (Sze), 18.48
Ott a szmájli, mert természetesen a spamolas csak tréfa volt. A lényeg az, hogy itt hirdetsz egy olyan oldalt, ami a weblabor által vállalt közösségi tevékenység rész feladatára koncentrál. Minden rendben van azzal, ha egy új oldalt szeretnél indítani, mert nem találtad meg azt amit kerestél(szolgáltatás, tartalom stb.) és úgy gondolod, hogy most majd Te megadod ezt a többi utánad érkezőnek. Szigorúan személyes véleményem az, hogy nem érdemes az erőket szétforgácsolni. Forma és tartalom egységében az egyensúly nagyon sokszor az előbbi felé billen. Ahelyett, hogy egy teljesen új tartalom kezelő és dizájn kialakítására pazaroltad volna az energiádat megjelentethettél volna tutorialokat itt a Weblaboron is. Ekkor a közösség én úgy gondolom nagyobb nyereséggel gazdagodott volna. Természetesen a változatosság gyönyörködtet, úgyhogy sok sikert szeretnék kívánni az új oldaladhoz és továbbiakban is ilyen lelkesedést amivel belevágtál.

pp
12

A lelkesedés nem fogy el

mephisto · 2005. Nov. 16. (Sze), 20.08
A lelkesedés nem fog elfogyni, köszi. A tutorialokat illetően nem biztos, hogy ezt folytatom. A blog, haverock és porftlio rész persze marad, mert az a szívem csücske :) ,de a többit lehet nem erőltetem. Majd még eldől. Véglüis, ha van az nem árt ;)
13

tartalom

Off- · 2005. Nov. 17. (Cs), 01.09
Hát igen, én is egyetértek néhány elöttem szólóval. Picit nehezen olvasható az tény, de engem annyira nem zavart (vagy csak sas szemeim vannak:P), viszont a tartalomhoz lenne hozzáfűznivalóm.

nevigációs rendszer: hát itt igencsak meg kellett volna emliteni register_globals beállítást, meg $_GET tömbről kis leírást.
php alapjai: nyitó és záró elemek pl nem csak <?php ?> meg <? ?> van, (pl asp tag) és ez is beállítás függő (short_open_tag megemlítése)

Többibe csak belekukkantottam, de nekem is úgy tűnik mint az egyik hozzászólónak, sok a kód, kevés a szöveg :)

Sok sikert a továbbiakban!
*****
Durucz Gábor
14

<Nincs cím>

mephisto · 2005. Nov. 17. (Cs), 15.57
Az ASP és egyéb nyitókódokat direkt nem említettem meg, mivel ez PHP téma.

A szöveg pedig a kódban is van, szintem minden sorhoz található magyarázat:)