ugrás a tartalomhoz

Honlap kritika

Pit82 · 2009. Okt. 17. (Szo), 18.34
Sziasztok!

A véleményeteket, javaslataitokat szeretném kikérni a honlapommal kapcsolatban:

www.terraplaza.hu

Kíváncsi lennék, milyen hibákat, gyengeségeket találtok benne.
Szóval építőjellegű kritikákat várnék, hogy tanuljak belőlük. :)

Előre is köszönöm! :)
 
1

gyors észrevételek

erenon · 2009. Okt. 17. (Szo), 18.45
Csak gyorsan összecsapva észrevételek:

* Hirdetésfeladás és Regisztráció felső menük nálam durván összecsúsznak.
* A felső 2 centi szerkezeti koncepcióját nem értem, szerintem nagyon össze-vissza.
* Miért flash a főcím? Nem jó SEO-nak, és én sem látom alapból.
* > Keresés az oldalon: "Ctrl+f" < Ha-ha
* Bejelentkezés input mezők nagyon kicsik, sötétszürke alapon fekete betűket írunk.
* A háttér _nagyon_ szép, csak számomra zavaró, hogy az áttettsző boxok miatt csíkozódó felületre írt betűket kell olvasni.
* 'Hirdetések' felirat középen csúnya, nem illik az arculatba.
* A tartalom tartalom mivoltát jobban hagsúlyozhatnád, manapság sokkal nagyobb betűk a divatosak (ha ez számít)
* Legyen hangsúlyosabb helyen a Mik vagyunk/Kapcsolat.

Ami leginkább zavar, az a felső cím rész, egyébként hangulatosnak találtam az oldalt.
2

re

Pit82 · 2009. Okt. 17. (Szo), 18.56
Köszönöm!
Igen, ilyenekre gondoltam. :D
6

honlap kritika

artist · 2009. Okt. 18. (V), 19.43
Kedves Pit82!
Erenon hozzászólásával egyetértésben grafikusként annyit tennék hozzá, a betűket tényleg vedd legalább egy ponttal nagyobbra a jobb olvashatóság kedvéért.
Továbbá: a tipográfiát nem igazán értem, az oldal címsora és a logó persze mehet egyedi betűtipussall, de az oldal tartalmán belül nem kéne többfélét használnod. A bold és az italic kiemelésre szolgál ezért nem világos számomra, hogy a fórum témákat miért vetted italicra? A bejelentkezési mezők kicsi mérete engem nem zavar mert kb. áll az alatta lévő szöveggel, de az inner bevel túl nagy, túl erős és a szöveg akkor már tényleg legyen rajta inkább világos mint fekete, ha ennyire sötétre vetted az alapszínt. A bal oldali menüpontok háttérszinénél szerintem nem kéne gradientet alkalmaznod, felesleges cicoma, nem ad hozzá az egyébként kellemes grafikai képhez, sőt.
További sok, jó munkát kívánok neked :)
4

Validálás

Baldric · 2009. Okt. 17. (Szo), 20.57
Tudom, sokaknak nem szempont hogy az oldal szabványos legyen, de én azért csináltam egy validálást aminek az eredménye: "Errors found while checking this document as XHTML 1.0 Transitional!Result: 3403 Errors, 1760 warning(s)".

Rendben van ha van néhány hiba, főleg ha az adminban valami nem túl szabványos editor van, de ez azért szerintem túl sok....

Látom mi okozza a hibák nagy részét, szóval az egész annyira nem problémás, de ha szépen formázni akarod a tooltipeket, akkor erre vannak azért szabványosabb megoldások is, például akár külön divekbe is teheted ezeket a szövegeket, amiket el is rejthetsz persze.
3

Szerintem szép

Baldric · 2009. Okt. 17. (Szo), 20.53
Szerintem szépre sikerült az oldal, a fentieken kívül néhány dolgot én máshogy csináltam volna, például bal oldalt a kategóriáknál a linkek csak addig tartanak amíg a szöveg tart, én általában a háttér által sugallt szélességet szoktam a linkeknek megadni.

Talán lehetne minden linken és gombon valamilyen hover állapot.

Seo szempontból érdemes lenne a title szövegét is tartalomtól függően változtatni, ne minden oldalnak ugyanaz legyen, valamint a descriptionba ha nem tudsz mit írni akkor inkább hagyd üresen.

A betűméretek szerintem túl kicsit, ezt ugyan már írták fentebb is, de inkább kihangsúlyozom én is, lehet hogy alapvetően nem lenne feltűnően kicsi, de a kontraszt sem épp a legjobb és így elég nehezen olvasható.

Üdv
Gábor
5

Köszönet

Pit82 · 2009. Okt. 17. (Szo), 22.05
Megfogadom a tanácsokat és az ötleteket, igyekszem őket javítani...

Köszönöm! :)
7

Én is kritikát kérnék...

vtsoftware · 2009. Okt. 18. (V), 22.01
Sziasztok

Én is szeretnék (építő jellegű) kritikát kérni egy honlapomra. :)
www.vertentamas.tvn.hu

Bocsi ha "egy téma, egy kérdés", nem is akarom a témaindító eredeti kérdését "átírni" csak én is kíváncsi vagyok...

Előre is köszi
8

átfutva

solkprog · 2009. Okt. 18. (V), 23.09
azonnali benyomás: Sok és erős a narancs. És mi a fene fent az a sok kis kép?

átfutva a főoldalt:
- Bal hasáb túl hangsúlyos, menüsorral illetve a jobb oldali hasábbal "egy szinten van".
- Dátum felesleges.
- "Jelenleg itt vagy:" elveszik az oldalon.
- Talpas betűtípusok nem szerencsések az interneten (pláne nem hosszabb szövegekre) De a tipográfiának egyébként is olvass utána kicsit.
- Jobb gomb idegesít hogy le van tiltva.
- Sok mindenről nem lehet eldönteni hogy az link-e vagy sem. (bal oldali hasábban ugyanolyan formázással vannak linkek is meg sima szövegek is)

tipp:
felül azoknak a sok ikonoknak (ha már kell) legyen valami hover állapotuk. (pl. optikailag megnövelni)
9

Érvényesség, szemantika, látvány

Joó Ádám · 2009. Okt. 19. (H), 01.05
Pongyola a kód. Írj valid html-t, pláne, ha transitionalt használsz. Használj strictet. http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/249. És írj szemantikus kódot, kezdve például a címsorok hierarchiájával.

A látvány számomra egy kilencvenes évekbeli CMS-t idéz. Próbálj elszakadni a hármasosztású, dobozos portálképtől, illetve vedd fel a betűméreteket, használj talpatlan típust a főszövegben, dobáld ki a felesleges csicsákat.
10

Nem soká...

vtsoftware · 2009. Okt. 19. (H), 03.12
Nagyon köszönöm, de lenne pár kérdés.

"...írj szemantikus kódot..."
Ez alatt mit értesz pontosan?

A tipográfia a kötelező olvasmányok, tanulmányozni való dolgok közé került.

Az oldal tetején a sok kis ikon az "internetes kedvencek" oldalakra néző linkek.

A "talpas betű" kifejezéssel nem először találkozok, de most néztem utána először.
Nem tudom hogy az oldalon melyik betűre érted hogy talpas.
Utánanéztem egy picit.
A leggyakrabban használt modern sans-serif betűtípus a Verdana nevezetű.
Viszont az oldal Tahoma típussal van megjelenítve.
A Tahoma Matthew Carter által a Microsoft részére 1999-ben kivitelezett sans-serif betűkép. Szinte teljesen azonos a Verdana betűképpel, annyi különbséggel, hogy a betűk valamivel keskenyebbek és a betűk közti szabad hely kevesebb.

Forrás: Wikipedia

Az oldal kinézetét már elkezdtem átalakítani, mert már ilyen mióta az oldal publikus, ezért is kérdeztem hogy mire figyeljek az új készítésekor...
11

A talpas

artist · 2009. Okt. 19. (H), 11.28
Kedves vtsoftware !

A talpas betűtipusok: ööö..leginkább amelyeknek talpuk van :D. Pl.: Times New Roman, Garamond, Book Antiqua, hogy csak a legismertebbeket mondjam, ebből gondolom rájöttél, azt a hozzászólást amelyben a talpas betűket kifogásolják, valójában nem is neked szánták :).
Amúgy az honlapoddal kapcsolatban a véleményem: eléggé "egyszerű". Ez persze nem azt jelenti, hogy sok tökfelesleges csicsával kéne teleaggatnod , (az, hogy mennyire narancssárga, végülis izlés dolga), épp ellenkezőleg, egy sofwarefejlesztő honlapjának letisztultnak, tematikailag jól áttekinthetőnek kéne lennie, képileg nem szerencsés ebben az esetben szerinten az invers, egy szép világos, jól(könnyen) olvasható honlap vonzóbb az esetlegesen idetévedő ügyfeleknek. Ami engem nagyon zavar, a jobboldali blokkban a fejléc még tévedésből sem áll együtt a baloldali menürész legfelső sorával. Erre figyelj majd az új oldaladnál. Ha már megvan a specifikációd az új honlapodra, egy grafika látványtervet készíts hozzá, ne úgy puffanjon ahogy esik, én tudom, hogy a funkció az elsődleges, meg minden, de apró finomságokon múlhat a jó látvány.
Kiváncsian várom az új weboldalt!
12

de, neki szántam

solkprog · 2009. Okt. 20. (K), 13.03
Nem csak MS Windows van a világon. Tahoma betűkészlet meg nincs pl unix/linux környezetben. (legalábbis nálam nincs) Ennélfogva sokaknál? az egész oldal talpas betűkészlettel van megjelenítve.

Én ezt szoktam írni:
font-family: Tahoma, Geneva, sans-serif;
14

bocsánat :)

artist · 2009. Okt. 20. (K), 18.26
Kedves solkprog!
Ezennel megkövetlek, eszembe sem jutott, hogy windowson kívül is van élet :P...de komolyan, én egyszerű, mezei grafikusként nem tudtam, hogy pl a linux ily módon felülírja az eredeti betűkészletet, de ugye jobb később mint soha...mindig tanul valami újat az ember :)köszönöm az infót! Azt, hogy nem neki szántad a "kritikát" pedig abból gondoltam, hogy az eredeti post-indító weboldalán (windows alatt) eddig talpas betűvel jelent meg a tartalom szövege, (mostmár csak a a tartalom feletti kategória cím "times").
15

nem személyeskedni akartam.

solkprog · 2009. Okt. 20. (K), 20.13
nem személyeskedni akartam. (tényleg)
"linux ily módon felülírja az eredeti betűkészletet" - csak a pontosítás kedvért: nem felülírja hanem nem ha nincs fent a betűkészlet akkor megjeleníti alapértelmezett betűkészlettel. (windows is így cselekszik)

üdv,
Balázs
16

Kedves Balázs! Semmi gond,

artist · 2009. Okt. 21. (Sze), 18.39
Kedves Balázs!
Semmi gond, nem vettem személyeskedésnek :) a felülírást én is úgy gondoltam, hogy ha nincs meg a weboldal "eredeti" fontja az alap betűkészletében a linuxnak, akkor "felülírja", illetve a saját fontkészletével helyettesítve jeleníti meg a szöveget. Ilyesmibe régebben a kezdetekben természetesen windows alatt magam is belefutottam, bár inkább az volt a helyzet, hogy a windosom hiába tartalmazott egy bizonyos fontot, némelyik browser nem használta csakazértsem, akkor döbbentem rá, hogy nem is olyan magától értetődő ez mint gondoltam, érdemes olyan fontot használni, amit kb minden browser (és oprendszer) tartalmaz/hat, mert azt mégsem várhatom el a júzerektől, hogy azonnal le és és betöltsenek általam szépnek tartott fontokat :D
Üdv: m.artist
17

Generic Font Family

vbence · 2009. Okt. 22. (Cs), 12.44
Solkprog 12-es hozzászólását kegészítve megemlíteném a generic font family fogalmát. Azaz minden font-family deklaráció végére célszerű egyet választani az ott felsoroltakból (nem csak snans tipusúaknál). Pl:
font-family: Times New Roman, serif;
font-family: Courier, Fixedsys, monospace;
13

Jogos...

vtsoftware · 2009. Okt. 20. (K), 14.06
solkprog... ebben tényleg igazad van, egyébként Win-en Verdana-val jelenik meg, de akkor mostmár figyelek ;-)

Hamarosan kész lesz, hogy mikor még nem tudom, de melózok rajta.

Köszönöm a tanácsokat...
18

HUman

HUman · 2009. Nov. 6. (P), 11.48
Sziasztok!

Kérnék én is pár véleményt az újabb oldalamról. Használhatóság, kinézet, stb.

[url=http://www.speedtestnet.hu[/url]

Köszönöm
19

Hibák

Poetro · 2009. Nov. 6. (P), 16.42
  • Az oldalban van pár HTML escapelési hiba, nem tartalmazhat direktben & karaktert azokat escapelni kell.
  • Van benne pár inline JavaScript, azokat diszkréten illene hozzárakni.
  • Nem létező elemek is le lettek zárva a lábléc körül.
  • Nem minden IMG elemnek van alt attributuma.
  • Inline CSS.
  • valign attributum CSS helyett.
  • csillag.png miért nem háttérkép, mikor csak dekoráció, és nincs szerepe?
  • Táblázatos felépítés, holott az oldal egyetlen táblázatot nem tartalmaz.
  • Nem jó képkivágások a Top 10 oldalon (látszik a fehér keret).
  • Hiányzik a struktúráltság, H1-H6 elemek.
  • Nem értem, hogyan kapcsolódik az oldalhoz a Magyarország menüpont, főleg annak tartalma.
  • A sebességteszt Flash része kiír valószínűleg nem megfelelő adatokat, mert Flash 5-6-ról lett újabb verzióval fordítva.
  • A Top 10 feleslegesen iframeben van.

Egyébként a design nekem a 90-es éveket idézi.
20

Egy kicsit túlzás, hogy a

Baldric · 2009. Nov. 6. (P), 18.38
Egy kicsit túlzás, hogy a 90-es éveket idézi a dizájn, szerintem nem rossz, az oldal témájához illik.
A szintaktikai hibák gondolom a templateből kerültek át, de ettől függetlenül érdemes figyelni a Poetro által felsoroltakra, és javaslom próbálj template nélkül dolgozni, lehet hogy először megszenvedsz egy ilyen oldallal is, de néhány napos gyakorlás után egy ilyen buildet összehozol 1-2 óra alatt.

A tippek biztosan hasznosak, de odaírhattad volna azt is hogy melyik windowsnál használhatóak, még ha mindnél működnek akkor is.