ugrás a tartalomhoz

Jog - Regisztrációs Adatok

Eirun · 2009. Szep. 13. (V), 17.44
Szívélyes üdvözletem mindenkinek!

Elkezdtem programozni egy ImageBoard/közösségi portált, és az érdekelne, hogy van-e valamilyen jogi rendelkezés kötelező minimális adatról, amit tárolni kell az oldalt látogatókról, az arra regisztrálókról? Egy ingyenes webtárhelyen történik a dolog, azaz a szerver már magától is naplóz bizonyos statisztikákat, de szeretném, ha a felhasználókról a minimális regadat az én hatáskörömben csak a név és a jelszó lenne. Amennyiben van erre vonatkozó rendelkezés, kérhetek hozzá linket? Előre is köszönöm!
 
1

Épp ellenkezőleg

a.d.a.m · 2009. Szep. 13. (V), 19.53
arról van törvény hogy mit nem (vagy milyen szabályok/feltételek mellett) szabad tárolni. A személyes adatok védelméről szóló törvény elég szigorúan szabályozza hogy egy-egy emberről (legyen az akár weblap látogató) milyen adatokat lehet kezelni. Amiket te szeretnél (felhasználónév, jelszó) azok szabadon rögzíthetők, de ha már ip címet is rögzítesz az más helyzet. Olyankor érdemes adatvédelmi nyilatkozatban jelezni a tárolt adatokat. Ha ennél is távolabb merészkedsz, pl. születési nevet vagy más természetes azonosítót, vagy egyéb személyes adatot (pl. vallás) tárolsz, akkor adatkezelési azonosítót kell kérned az adatvédelmi biztos hivatalától).
2

Az adatvédelmi törvény egyike

tgr · 2009. Szep. 14. (H), 08.37
Az adatvédelmi törvény egyike azoknak, amiket már akkor sem gondolhattak komolyan, amikor írták.
3

Hírlevél

tgr · 2009. Szep. 14. (H), 08.54
Ha hírlevelet akarsz küldeni, a lakcímet is tárolnod kell, ellenkező esetben elméletileg feljelenthetnek spamelésért, és 500K-ig terjedően büntethet az NHH. Lásd az elektronikus kereskedelemről szóló törvény kéretlen reklámlevelekről szóló részét. (Ezt se hinném, hogy sokan betartják.)
4

Már nem kell

Max Logan · 2009. Szep. 14. (H), 11.15
Ha jól tudom, akkor idén változott a törvény és már nem kell bekérni a lakcímet magánszemély esetén (céges címzettnél eddig sem kellett).
5

Csak a név kell

guido · 2009. Szep. 15. (K), 06.45
Így van, az utolsó törvénymódosítás szerint magánszemély esetén csak a teljes név kell, amit kötelező bekérni. Cég esetén semmi extra nincs továbbra sem.
6

Szóval akkor kell csak a

csaba86 · 2009. Szep. 15. (K), 07.37
Szóval akkor kell csak a teljes név, ha a hírlevél bármilyen formáját akarom neki küldeni? Gondolom lehet használni megszólításként a nevét.
7

Lehet, de nem ajánlott.

Eirun · 2009. Szep. 15. (K), 08.13
Amennyiben körlevelet küldesz, jó eséllyel fennakadsz spamszűrőkön, ha nem Qmail-jellegű körlevélmotorral teszed. A megszólítás miatt nem használható a központi fájl alapú levélátvitel, így a rendszerek könnyebben spamnek érzékelik, és akkor aztán csoda, ha levakarod a blacklistekről.
8

Felelősség kizárása

Eirun · 2009. Szep. 15. (K), 10.08
Amennyiben az oldal támogatja bizonyos személyes adatok megosztását (pl. dohányzik-e az illető, milyen nemi identitású, stb.), de ezeknek megadására nem kötelezi a felhasználót, illetve nyilatkozatban kizárom az önkéntesen feltöltött adatokra vonatkozó felelősséget, kötelező védeni azokat az adatokat?
9

mindenképpen

a.d.a.m · 2009. Szep. 15. (K), 17.22
egyfelől a fent emlegetett törvény miatt (az említett adatok különleges adatnak minősül), másfelől munkál az emberben bizonyos jóakarat (hiszen te sem szeretnéd, ha ilyen jellegű adatok, a te felhatalmazásod nélkül nyilvánosságra, felhasználásra kerüljenek).

Az adatvédelmi törvény egyike azoknak, amiket már akkor sem gondolhattak komolyan, amikor írták.
- Ebben van igazság de legalább a jószándékot értékelnünk kell, hiszen ki tudja talán egyszer lesz egy betartható-számonkérhető szabályozásunk is. Mindenesetre a megfogalmazott elvek mentén kialakjított adatkezelés senkinek nem válhat a hátrányára (ráadásul törvényességi oldalról is védve van az ember).
10

Akkor hányadán is állunk?

Eirun · 2009. Szep. 16. (Sze), 09.38
Tehát, ha én létrehozok egy ingyenes aldomainen egy ingyenes közösségi oldalt, ahol a felhasználó kötetlen (törvényes) tartalommal profil-oldalt készíthet, de van pl. ikonos támogatása annak, hogy nemét, beállítottságát, zenei ízlését, stb. megadja, ennek ellenére egyetlen adat felvitele sem kötelező, akkor is regisztráltatnom kell adatvédelmi biztosnál? Vagy elég, ha figyelmeztetem az illetőt, hogy privát adatokat a usernév és a jelszó kivételével nem tárolunk és nem kezelünk?
11

ha az oldalon megjelenik

a.d.a.m · 2009. Szep. 16. (Sze), 13.38
valamelyik adat (nem, vallás, stb) akkor tárolásra is kerül valahol (ha máshol nem a html kódban) és akkor már adatkezelésről beszélünk és szükséges (lenne) a regisztráció.

De ha megnézed a netezők többsége nem foglalkozik ezzel, nem keresget adatkezelési azonosítót az oldalakon mielőtt megadná az adatait.

Törvény szerint még a feldolgozónak és a közvetítőnek (pl. ha te nem tárolod az adatokat, csak továbbítod valakinek aki majd feldolgozza/megjeleníti) is be kell jelentkeznie a nyilvántartásba.
12

Tehát, ha már van szövegmező, be kell jegyezni...

Eirun · 2009. Szep. 18. (P), 16.28
Mivel bármilyen szövegmezőbe be lehet írni személyes adatokat, ezért minden ilyen elemet tartalmazó oldalt be kéne jegyeztetni... Jól értem? (a portál elsősorban deviáns témákról és deviáns embereknek fog szólni, ezért szeretnék bükokratikus feddhetetlenséget)

De azt hiszem, ennél életképtelenebb de jure törvényhez még életemben nem volt (bal)szerencsém.
13

Szövegmező

vbence · 2009. Szep. 19. (Szo), 11.51
A vízválasztó szerintem ott van, hogy van-e egy mező (akár opcionális, akár nem) ahova az van írva, hogy "születési időd" vagy "nemed". Ha egy textarea van "egyéb" felirattal, ahova bárki bármit beírhat, az már a saját megnyilatkozása, amihez te csak a csatornát biztostod, nem veszel részt aktívan (nem bátorítod) az adatok közzétételében. Például ebbe a hozzászólásba is írhatnék személyes adatokat, ettől a Weblabor csak semleges közvetítő maradna.

Usában (igaz, nem Mo.) volt rá példa egy nagyobb albérlet közvetítő oldalon, hogy a bíróság diszkriminációnak tekintette, hogy volt lehetőség férfi és női albérlő keresésére. Az oldalnak le kellett vennie ezt a mezőt, innentől nem vesz aktívan részt diszkriminációban.
14

hozzájárulás a kulcsszó

a.d.a.m · 2009. Szep. 19. (Szo), 13.43
A törvény azért készült, hogy senki ne élhessen vissza a személyes adatokkal, ebből a szempontból természetesen nem egyszerű neki megfelelni. Ugyanakkor ha bükokratikus feddhetetlenség a célod, akkor igényelj az oldaladhoz egy adatkezelési azonosítót (egy kérelmet kell csupán kitölteni, mégpedig ingyen).

Vbencének igazsága van. Viszont ebben az esetben is lennie kell egy adatkezelési szabályzatnak/tájékoztatónak, melyben leírod, hogy az egyéb mezőben való személyes/különleges adatok megadásával a felhasználó hozzájárul azok közzétételéhez/kezeléséhez. A weblabor tekintetében ez oly módon valósult meg, hogy kizárásra került a személyes adatok kezelésének eshetősége, így itt nincs szükség adatkezelési azonosítóra, ha pedig valaki megadja az adatait, azt saját felelősségére teszi.

Összegezve, ha van mező (születési név, születési idő, vallás, stb) akkor be kell jelentkezned adatkezelőként, valamint érdemes egy checkbox-ot, radiobutton-t elhelyezni a formon, amivel a delikvens hozzájárul, hogy az adatait kezeld (ld. 1992. évi LXIII. törvény 3. § (1) a) és (2) a) pontok).
Ha nincs ilyen mező, hanem csak egy textarea van, ahol ezt az ő szabad választása alapján beírhatja (tehát erre sem a mező címkéje, sem a szövegkörnyezete nem szólítja fel), akkor elegendő az adatkezelési nyilatkozat az oldalon, de bejelentkezni nem kell (ld. 1992. évi LXIII. törvény 3. § (5) bekezdés).
15

A Weblabor és az adatkezelés

Eirun · 2009. Szep. 21. (H), 07.57
Ezen alapadatokon felül tagjaink személyes részleteket is megadhatnak (teljes név, lakhely, foglalkozás, Skype név, honlap stb.). Ezeknek az adatoknak a megadása nem kötelező, különös tekintettel arra, hogy nyilvánosan elérhetően jelennek meg a rendszerben.


Tehát ez így elég? Mert nálam jelenleg így szól a szabályzat:

I. pont: Jogi Nyilatkozat
Az oldalra való belépéssel a felhasználó kijelenti, hogy megértette és elfogadja a következő feltételeket:
I. - Jelen online közösség tartalmának megtekintése csak felnőttkorúak számára ajánlott. Amennyiben nincs jogod a tartalom megtekintésére, hagyd el az oldalt.
II. - A közösség üzemeltetője nem felel semmilyen testi, szellemi vagy érzelmi kárért, ami az oldal tartalmának megtekintéséből fakad.
III. - A felhasználó teljes felelősséget visel az általa feltöltött fájlokért, hozzászólásokért és linkekért.
IV. - A felhasználó elolvasta, megértette és betartja a II. pontban taglalt szabályokat.

II. pont: Szabályzat
Annak érdekében, hogy a közösség biztonságosan és hatékonyan üzemelhessen, bizonyos megszorításokat kell eszközölnünk:
I. - Ne tölts fel, írj vagy linkelj semmit, ami a Magyar Köztársaság törvényeibe ütközik, különösképp a következőkre vonatkozólag: 1. Polgári jogokat sértő tartalom, 2. Illegális cselekményre felhívó tartalom, 3. Gyűlöletkeltő tartalom.
II. - A témádat a megfelelő fórumra tedd fel, máskülönben törlésre kerül.
III. - A trollok korán halnak.

Belépés | Távozás


A felelősséget azért kell eleve kizárjam, mert sajnos vannak halmozottan sötétagyú emberek a világban, akik hajlamosak összekeverni a valóságot a fantáziával, és sajnos az alkotmány ezeket az elmeháborodottakat védi, mondván aki okos, gondolkodjon helyettük is... :(

Persze a belső szabályokat még csiszolni fogom, az utolsót pl. csak irányadónak tettem bele, hogy tudjam, merre tartok. :)

Ja igen, és az IP-alapú bannolás személyes-adat kezelésnek minősül? (Illetve, ha a szolgáltatónak van erre vonatkozó nyilatkozata, az kiterjed az én aldomainemen tárolt adatokra is?)
17

nem fognak komolyan venni

gex · 2009. Szep. 21. (H), 12.26
egy "III. - A trollok korán halnak." után ne várd hogy bárki is komolyan vegyen.
19

Köszönöm

Eirun · 2009. Szep. 22. (K), 18.38
az "építő" kritikát.

Ettől függetlenül:
az utolsót pl. csak irányadónak tettem bele
18

IP ban

janoszen · 2009. Szep. 21. (H), 22.09
Az IP ban a legnagyobb hülyeség, amit ki tudsz találni. Csak az nem vált IP-t, aki nem akar, Te viszont egy vagon ártatlan IPt ki fogsz bannolni. Egyébként messze nem elég a nyilatkozatod, ki kellene jelenteni, hogy nem adod tovább harmadik félnek és hogy nem vállalsz felelősséget a hatáskörödön kívül eső dolgokért (pl támadás). Sztem ha komolyan gondolod az ÁSZFedet, akkor keress meg egy jogászt.
20

Anyagiak kizárva

Eirun · 2009. Szep. 22. (K), 19.17
Nem véletlen az se, hogy nem bérlek külön domaint erre a célra - igazából nem akarok pénzt ölni a dologba, amíg nem mutatkozik kellő mértékű igény. Hogy egészen őszinte legyek, szeretném a társadalomba beilleszkedő, de eredendően deviáns mentalitású embereket is közelebb juttatni az egyéni igényeik szerinti kielégüléshez filozófiai, szexuális és művészi téren is. Kimondottan olyan oldalt szeretnék, ami legális formában, de a legkényesebb témákat taglalja, ráadásul teljes nyitottsággal.

Amúgy igazad van, nem lesz IP ban, inkább blacklist-es sztring alapján bannolok majd.
16

Realisztikusan

tgr · 2009. Szep. 21. (H), 10.33
annyit érdemes betartani ebből szerintem, hogy regisztrációnál + lap alján legyen egy adatkezelési nyilatkozat, amiben leírod, hogy külön felhatalmazás nélkül nem adsz ki adatot senkinek (legfeljebb súlyos visszaélés esetén a rendőrségnek/szolgáltatóknak), legyen lehetősége a felhasználónak törölni az adatait, esetleg töröld pár hét után az IP logokat.

Az adatvédelmi törvény egyébként egy vicc; pl. tudtátok, hogy Magyarországon elvben tilos bármilyen bűncselekményről tudósítani (akár jogerős bírósági végzés után is) a megnevezettek írásos beleegyezése nélkül?

(A spamtörvény ezek szerint most már kevésbé vicc, ami jó hír.)
21

Szintézis

Eirun · 2009. Szep. 22. (K), 19.20
Az eddigi válaszok alapján úgy döntöttem, hogy nem lesz megadható személyes adat az oldalon. Aki ilyet mégis megjelentet, azt teljes jogi felelősség terheli az általa feltöltött jogsértő tartalomért a nyilatkozatban megfogalmazottak szerint.

Ezúton is köszönöm a segítséget mindenkinek!