ugrás a tartalomhoz

HTML kódszerkesztő vagy WYSIWYG alkalmazás?

aorsi · 2005. Nov. 3. (Cs), 22.22
Mit tartanak hatékonyabb eszköznek a weblapok szerkesztésére, a kézi kódolást egy html kódszerkesztőben vagy pedig egy WYSIWYG alkalmazás hsználatát, pl. Dreamweawer?

Mivel eddig csak néhány egyszerűbb lapot szerkesztettem, kíváncsi vagyok mások tapasztalatára.

Eddig kézzel kódoltam, és már fejből tudom a tagokat, de túl sok "kézi" munkát igényel a weblapok változtatása.
 
1

HTML

janoszen · 2005. Nov. 3. (Cs), 23.48
Azt hiszem, hogy a teljes szakmai közönség véleményét tükrözöm, ha azt mondom, hogy a WYSIWYG editorok gyakorlatilag használhatatlanok (jó) weblap gyártásra.

Mivel azonban fennáll, hogy sok oldalon sokszor ugyanazok a kódrészek fordulnak elő (pl. menü) ezért két olyan technológia van, amit érdemes szemügyre venni: a CSS alapú dizájnok és a CMS rendszerek.

CSS alapú dizájnok:

A dizájnt szeparálod a tartalomtól. Ezáltal csak egyszer kell lekódolni a kinézetet. Jó példa és kiindulási pont erre a http://www.csszengarden.com/ oldal.

CMS rendszerek:

Content Management System, azaz magyarul tartalomkezelő rendszer. Gyakorlatilag megszerkeszted a tartalmakat és összerakja a sablon szerint az oldalt. Ha nem akarsz megtanulni nagyon PHP-t vagy hasonló nyelvet programozni, érdemes megnézni a http://www.drupal.org/ oldalt. Ha meg szeretnél tanulni PHP-ül és saját CMS megoldást szeretnél írni, akkor ajánlom a http://www.php.net/ oldalt.

Remélem, segítettem.

ui. az, hogy a HTML tageket tudod, az majdnem magától értetődik. Aki napi szinten csinál weboldalakat, annak illik tudni legalább a gyakrabban használatosakat.
ui2. érdemes validálni a weboldaladat, azaz megnézni, hogy megfelel-e ténylegesen a HTML szabványnak. http://validator.w3.org/
2

WYSIWYG felejthető

Dualon · 2005. Nov. 4. (P), 14.07
Legutoljára talán egy pici, személyes honlapnál használható egy WYSIWYG editor (ennyiért szerintem kár kifizetni a DW árát), de igazából ott sem azt kapod kódban, amit látsz.
A technikák elsajátításához feltétlenül előnyösebb a "kézi" kódolás, később meg szerintem úgyis a saját sablonjait, kódrészleteit használja az ember (legalább egyszer viszont érdemes majdnem mindent megírni).

Dúalon
http://e-arc.hu/
3

Kézi munka ellen

bur · 2005. Nov. 4. (P), 15.36
Tény, hogy a profik notepad szerűségeket használnak. Az én kedvencem mostanában a Scite. A faq-ban leírtakkal megfűszerezve nagyon kezessé válik.

Kézi munka ellen újrahasznosítható szerveroldali programok használata remek megoldás (pl. php).
4

Eclipse

Dualon · 2005. Nov. 4. (P), 15.45
Tény, hogy a profik notepad szerűségeket használnak.


Erről nem vagyok meggyőződve, de nincs tudomásom reprezentatív felmérésről.
A profiktól elvonatkoztatva: én Eclipse-et használok. Mindenre. :)

Dúalon
http://e-arc.hu/
5

Én Weaverslave

janoszen · 2005. Nov. 4. (P), 19.13
Na, ha már a közvéleménykutatásnál tartunk, én Weaverslave-et használok. Mindenre. :) Csak az XDebugot még nem sikerült beizzítani.
7

notepad

Anonymous · 2005. Nov. 5. (Szo), 03.21
A profik NEM használnak notepad-szerűséget... :) A profik szines-szagos kódszerkesztőket használnak, amik megkönnyítik a kódolást különféle segédeszközökkel, szinekkel, mindenféle enhanced vágólap-funkciókkal, kódvalidálással, scriptelhetőséggel, project kezeléssel, mifene.

A profi attól profi, (ha a szó eredeti értelménél maradunk), hogy ezzel keresi a kenyerét, tehát nap mint nap a szövegszerkesztője előtt ül, és pénzt keres.
Nyilván nem fogja magát notepad-szerűségekkel kínozni.

A Scite-t én is sokat használtam, jó cucc, főleg az, hogy Ctrl-D-re sort ismétel, de vannak nála sokkal jobbak.

Gyulus
8

színes-szagos

bur · 2005. Nov. 5. (Szo), 15.11
Szia,
Tény, hogy a "tény" szó egy kicsit túlzás : ) de én ezt látom manapság azoknál a profiknál akik modern fejlesztéseken dolgoznak pl. ajax,rubyonrails. A színes-szagos téma régóta érdekel, de én még nem találtam meg az igazit. Te milyen ajánlanál? Fizetős is érdekelne (Linux-on dolgozom). Eclipse-t már kóstolgattam, de egyenlőre a scite a befutó.
Bur
6

Maradok a kézimunkánál

aorsi · 2005. Nov. 4. (P), 19.52
Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat. Maradok a kézi kódolásnál, ez egyéként is átláthatóbb számomra.
Php-ben is tudok programozni, habár még csak most indul be az oldal, amit php-ben írtam.