ugrás a tartalomhoz

GET paraméterek elrejtése

norby1 · 2009. Jan. 12. (H), 18.52
Sziasztok!

Remélem még nem szerepelt a fórumban az következő kérdés (én nem találtam).

Milyen módon tudom azt elérni, hogy egy oldalnak átadott paraméterek ne jelenjenek meg a böngészősorban?
Például egy hasonló hivatkozású elemre kattintva: href="www.valami.hu/main.php?name=norby1"
a böngészősorban a "?name=norby1" paramétert -esztétikai szempontból- a felhasználó ne lássa. Válaszotokat köszönöm.
 
1

GET helyett POST

Török Gábor · 2009. Jan. 12. (H), 18.56
A GET metódusnak pont az a lényege, hogy megjelenik a címsávban. (Így a felhasználó tudja, hogy hol van, könyvjelzőbe mentheti az adott aloldalt stb.). Ha például űrlap adataid továbbítod, használhatod a POST metódust, ekkor nem jelennek meg az URL-ben.
2

Létezik rá megoldás...

norby1 · 2009. Jan. 12. (H), 19.07
Köszönöm gyors válaszodat.

Nem űrlapról lenne szó, hanem a fenn említett main.php olyan adatokat kapna, amely alapján felépíti az oldalt. Tehát van egy "Keresés" menüpontom, akkor arra rákattintva
a main.php-nek elküldi, hogy melyik oldalt be'inkludolni. Persze, megtudom csinálni, POST-al és rejtett mezővel, de körülményesebb. Amúgy szerintem a kérdésemre van válasz, mert valahol egy PHP-vel foglalkozó oldalon olvastam, de sehogy sem találok oda vissza:(
Mégegyszer köszönöm a válaszodat, még várok hátha valaki tudja azt a megoldást is.
3

esetleg "átírányítás"

solkprog · 2009. Jan. 12. (H), 19.56
<a> elemel csak get paramétereket tudsz elküldeni. Illetve JavaScripttel (Ajax-szal) okoskodva mást is. (de ezt hagyjuk)

hirtelen ez jutott az eszembe:
elküldöd GET-tel majd szerver oldalon újratöltöd az oldalt get paraméterek nélkül (előtte munkamenet függvénybe belerakod a get értékeket). Így nem fognak látszódni a GET paraméterek (illetve egy pillanatra). De ezt a megoldást nem tanácsolnám. (De jobb meg per pillant nem jut az eszembe.)

Szerintem egyébként az user 50% azt se tudja hogy ott fent az a http:// kezdetű sor mire van...
üdv,
Balázs
4

rewrite

efpe · 2009. Jan. 12. (H), 20.07
mod_rewrite. Esetleg egy nagy frame :D hahahaah
5

Részletesebben...

fchris82 · 2009. Jan. 12. (H), 20.28
6

miért

SamY · 2009. Jan. 13. (K), 04.22
Miért lenne erre szükséged? Nem fogják tudni könyvjelzőbe/kedvencekbe tenni az adott aloldalt (vagyis igen, csak utána nem ugyanoda jutnak vissza), a google szintén bele fog kavarodni, közvetlen linket nem tudják megadni egymásnak az emberek ("Hé' nézd má' mit találtam..."), stb, stb.
Ha olyasmira kell mint pl. belépés után a userid tovább adogatása, azt old meg $_SESSION tömbben, a többi paraméter ami a tartalom előállításához kell (melyik aloldal, stb.) jó ha ott van... esetleg fchris82 által írt linken található megoldással szépíthetsz a dolgon.
7

esztétika

Hodicska Gergely · 2009. Jan. 13. (K), 05.49
Egyik kedves kollégámat idézve: az "átlag parasztot" kb. teljesen hidegen hagyja, hogy mi van a böngészősorban, főleg egy keresés után. Akit meg esetleg érdekel, annak is hasznos lehet egyfajta visszajelzésként (bár nyilván ezt az oldalon magán úgyis jobban megkaphatja). Usability szempontból is szerintem elég rossz megoldás lenne eltűntetni, ahogy mások is írták ezáltal bukná a user, hogy el tudja mentei a keresést.

Ha szertnél esztétikusabb URL-t, akkor megteheted, hogy az a következő formában nézzen ki: valami.hu/kereses/vilagbeke.