ugrás a tartalomhoz

Symfony 1.2 - admin generator

scirocco · 2008. Dec. 8. (H), 18.04
Helló!

Symfony 1.2-vel szeretnék készíteni egy projektet, aminek az adminját a generálóval készíteném. A probléma, hogy az 1.2-es tutorialon végigmenve nem ugyan azt az eredményt kapom, mint kéne (rendezés, stílus, konfigurációk nem működnek úgy, mint a leírásban, stb).
Nyitottam egy témát a symfony weblapján is, de nem nagyon segítenek... :( itt

Ami leginkább érdekel, hogy a generator.conf miért hagyja figyelmen kívül a formban a type-ot (textarea_tag, plain, stb)?
Majdnem ennyire érdekel, hogyan lehet az oszlopok nevét rendezés linkké alakítani úgy, mint a tutorialban?

Kösz a segítséget előre is!
 
1

symfony 1.1?

Sulik Szabolcs · 2008. Dec. 8. (H), 20.55
Miért akarsz 1.2 használni mindenáron?

Kb 2-3 hete próbáltam az RC1-ben a generatort. Nekem egyáltalán nem működött. Lehet, hogy a kód, lehet, hogy az én készültségem nem volt megfelelő :)

Más. A fórumozás, mások segítése önként vállalt dolog. Ha hőbörögsz a segíŧségért, követelőzöl, akkor pont fordított hatást fogsz elérni. Senki nem kötelezett arra, hogy symfony 1.2-t használj (ha igen, akkor nála kellene kopogtatni).
2

sf

scirocco · 2008. Dec. 8. (H), 21.39
Azért szeretnék minden áron 1.2-vel dolgozni, mert meg akarom tanulni az újraírt admingenerátort. És nem hiszem el, h senki nem tud segíteni a symfony hivatalos fórumán. Vagy miért adják ki az 1.2-t stabilként, ha hiányos? Egy kész projekthez a dokumentáció is alapfelszerelésként jár. Vagy legalább ne írnák oda az 1.0-ás és 1.1-es doksik 99%-os másolatára, hogy symfony 1.2-höz. Szeretem az opensource dolgokat, de annyi szívás van velük, komolyan, ha átszámolom a tutorialok után keresgetésre fordított és egyéb kisebb nagyobb bugok kikerülésére fordított munkaidőt, elgondolkodtat, hogy vmi fizetős rendszert használjak-e inkább. Egy kicsit eltértem a témtól, ne haragudjatok.
Azért kösz hozzászólást. Majdcsak rájövök vhogy. :)
3

Nem kötözködésképpen

tolmi · 2008. Dec. 9. (K), 14.51
Nem azért de miért nem használsz valamilyen fizetős megoldást, ahogy említed? Tényleg nem bántásból, inkább segítségképpen javaslom hogy gondolkodj el azon, amit leírtál. Senki nem kötelez arra hogy FLOSS szoftvert használj, Te választottad. Sőt senki sem fog sírni és könyörögni neked ha valamilyen fizetős megoldást választasz következőre. Azért sem fog senki haragudni ha telenyomod a blogoszférát hogy a FLOSS sz*r.

Egyszerűen léteznek ezek, megvan rá a lehetőséged hogy használd őket, vagy pont ellenkezőképpen, ne használd őket cserébe viszont ne várj el semmit. Te nem adsz semmit ezekért a dolgokért (valószínüleg még egy köszi srácok, szuper szoftver emailt sem küldtél nekik), miért is várnál el bármit?
4

ajanlom elolvasasra

Sulik Szabolcs · 2008. Dec. 9. (K), 16.44
http://phpadvent.org/2008/use-responsibly-by-matthew-weier-ophinney

ehhez kapcsolodoan: igazan betehettel volna ide is es a symfony forumra is egy minimal schema / generator.yml peldat ami "nem mukodik". abbol el lehetett volna indulni. nem biztos, hogy csak a rendszerrel es a hozza kapcsolodo kozosseggel van a baj.
5

Sok szívás volt aznap a

scirocco · 2008. Dec. 9. (K), 21.00
Sok szívás volt aznap a symfonyval, kicsit elegem lett, hogy nem tudok 1-ről 2-re jutni. Nincs semmi bajom a közösséggel, nem is ismerem őket. :)
Én csak annyit tapasztaltam, hogy nem képesek válaszolni. Annyit sem, hogy kevés az infó, másoljak be egy kis forráskódot.
Abból kiindulva erőltetem a segítségkérést, hogy ha már legyártották ezt a keretrendszert, a doksit hozzá meg miegymást, akkor igazán megtehetnék azt a lépést is, hogy a segítséget kérő felhasználónak segítenek a tanulásban. Minek a videó, meg a tutorial, ha nem ez a lényeg? Ha már elkápráztatnak a termékük nagyszerűségével... Egyébként meg, ha megtanulom, lesz még egy ember, akivel bővül a segítséget nyújtók száma.
8

gondold vegig

Sulik Szabolcs · 2008. Dec. 10. (Sze), 09.03
Én csak annyit tapasztaltam, hogy nem képesek válaszolni. Annyit sem, hogy kevés az infó, másoljak be egy kis forráskódot.


Sokan nem ertik meg egykonnyen az open source indirektseget. Azt fogd fel, hogy ebben az esetben nem ul senki a vonal masik vegen arra varva, hogy a te kerdeseidet megvalaszolja. Neked kell ugy feltenni a kerdest, hogy az felkeltse a tapasztaltabb forumozo figyelmet. Sajnos ez a stilus, ahogy irtam, pont az ellenkezo hatast valtja ki.

A "termékük" szot szvsz kicsit kicsavarva hasznalod, hiszen az en olvasatomban a termek az, amit megveszel a boltba. Itt pedig nincs sem bolt, sem fizetes.

Mindezzel nem piszkalas a celom, csak az, hogy ha megis ezen a vonalon maradsz, akkor ne fuss bele hasonlo dolgokba meg egyszer.
6

Én sem kötözködéskép mondom, hogy

scirocco · 2008. Dec. 9. (K), 21.05
Én sem kötözködéskép mondom, hogy unom a "Linux hekkelést"... :) Ezek az opensource dolgok úgy vannak beharagozva, hogy milyen nagyszerűek, reális alternatívát képviselnek a fizetősekkel szemben, "download now, try it now". De sajnos sok csalódás érheti a gyanútlan júzert és ezek mind-mind időt vesznek el.
Legjobb példa erre a Linux asztali felhasználásra hétköznapi nem (teljesen) számítógépes analfabétáknak. Csak bedugod a dvd-t a gépbe és már fent is van "működő rendszer" címen. Az a baj, hogy az élet nem ilyen egyszerű, nem ritkaság, hogy nem megy a wlan vagy éppen a vga. Természetesen ajándék lónak ne nézd a fogát, de akkoris! El kell vele szórakozni hosszú órákon, napokon át, mire az ember feladja a reményt (vagy sikerül, de akkor jön vmi másik hasonló hekkelést kívánó hiba).
Visszatérve a kérdésedre, hogy miért nem használok akkor fizetőset? Mert egyik véglet sem jó, folyamatosan tapasztalom ki az opensource előnyeit és hátrányait. Továbbá nem lenne piacképes, ha ASP-ben készíteném a weblapokat 6× annyiért azoknak, akiknek a PHP is megfelelő lenne. Sajnos nekem nincs 200 milliós állami weblap megrendelésem, hogy aespézzek...
Most úgy áll a dolog, hogy az eddigi több éves nagy lelkesedésem a nyílt szoftverek iránt című fejezet leáldozóban van. Viszont vannak örök csillagok: Linux vagy BSD szervernek, Apache httpd, MySQL (ez kicsit azért kakukktojás..), PHP, Java, stb. Van jópár.
Egyébként had bosszantson már, hogy van egy ilyen szuper keretrendszer, mint a Symfony, de nem tudom meganulni, mivel a doksija finoman fogalmazva hiányos. Az is zavaró, hogy nem tudok a saját tempómmal haladni, nem tudok gazdálkodni az időmmel, mert kiszámíthatatlan, hogy mennyit vesz igénybe a fejlesztés. Sok a nem várt hiba.
Ne mondd, hogy én nem adok semmit ezekért a dolgokért! Nagyon sok időm ráment arra, hogy Linux bűvöléssel elakadt haveroknak, kollégáknak segítsek. Sosem tartottam magamban, hogy van alternatívája a Windowsnak, ami akár jobb is lehet. És nem egy fórumban köszöntem meg a srácoknak, hogy szépet, jót alkottak. :)
Ez már kezd picit off lenni. :)
Közben megvan a megoldás az oszlop név link rendezésre. Meg kell várni az 1.2.1-et vagy van egy patch, ami javítja.
7

F/OSS kálvária

janoszen · 2008. Dec. 10. (Sze), 01.40
Rátapintottál az opensource lényegére. Foglalkozni kell vele. Azok, akik a F/OSS szoftverekből élnek, nagyrészt a supportból teszik. Nincs egy olyan egyetemes dokumentációs színvonal, amit megkövetel a rendszer, hiszen nincs rendszer. Ugyanúgy, ahogy a fizetős szoftvereknél, el lehet menni fizetős tanfolyamra, ahol a szádba rágják, hogy mi menni. Ugyanúgy meg lehet venni nagyrészt a dokumentációt (MSDN vs könyvek pl). Csak sokkal kevésbé szervezett.

Kevesen dokumentálnak, ez tény. Botrányosan kevesen. Miért? Mert semmi nem kötelező, semmilyen céges policy nem írja elő. Hogy mondjak egy példát:

A múlt héten írtam át egy Apache MPM-et annak érdekében, hogy lehessen dinamikusan konfigurálni. Ott is kevés volt a dokumentáció, de én ugyanilyen keveset írtam. Tekintve, hogy sokan mondták, valószínűleg le is fogom rendesen dokumentálni. Ha nem szólt volna senki, lehet hogy a napi teendők fontosabbak lennének, a lényeg, hogy működik, és nem feltétlenül dokumentálnám le olyan részletességben, hogy bárki az alapján tudjon írni egy hasonlót, hanem csak a szakavatottak számára hagynék jegyzeteket.

Mi a konklúzió?

Olyan dokumentációt írni, ami egy teljesen avatatlan számára is érthető, rengeteg erőfeszítést és odafigyelést igényel. Ezt a fáradtságot sokan nem fogják venni. A szoftverért fizetés itt esetlegesen egy motiváló tényező tud lenni, open source ide vagy oda.

Ami a hibákat illeti, és ez már az utóirat, azok mindenhol vannak. Nézz egy Windows hotfix countot. Itt pedig a minőségi követelmények segítenek, az meg megint csak picit pénz vagy az azt helyettesítő jól strukturáltság iránti lelkesedés kérdése.
9

Fizetős rendszer sem habostorta

zila · 2008. Dec. 10. (Sze), 09.03
Nehogy azt hidd, hogy a fizetős megoldásokkal nem kell/nem fogsz szívni. Minél nagyobb névtől veszed a rendszeredet annál nagyobbat lehet szívni. Ha kis vevő vagy, akkor a support kimerül a sablonválaszokban, meg a manual-ra hivatkozásban. Ha nagyon vered az asztalt, akkor esetleg megkapod, hogy ja, tényleg hiba bocsi, a következő verzióban kijavítjuk (ami vagy ingyenes lesz neked, vagy nem). Persze többnyire más a helyzet, ha nagy játékos vagy, ezesetben picit jobban odafigyelnek rád, kaphatsz gyorsjavítást is akár, vagy legalább használható válaszokat, emberi időben. Ezért nyilván nem kevés pénzt kell kifizess.

Ez van, nyílt forrás esetében az időddel fizetsz, követelőzni felesleges, sőt arcátlanság :) Egyébként ha tényleg fontos a javítás a számodra, akkor miért nem nézed meg a symfony forrását te magad? PHP-ban írva, ott a forrás a gépeden ;) Persze a sültgalambra egyszerűbb várni, ez tény.
10

Pl. Adobe support

Hodicska Gergely · 2008. Dec. 10. (Sze), 13.17
Ustream pl. a legmagasabb szintű Adobe supporttal rendelkezik, ehhez képest röhejes, ami nyújtanak. Úgy vettük észre, hogy lényegében egy ember van, aki a prémium supporttal foglalkozik (eleve nem lehet ugye 24 órában fent), és a legmagasabb szintű hárítás folyik. Teljesen egyértelmű hibák esetén is megy a ping-pong, mutasd be konfigod, visszakérdezések stb., közben jópár évek óta meglévő hiba nincs kijavítva.