ugrás a tartalomhoz

Microsoft Takes Python Scripting Language to .NET

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 6. (Sze), 17.15
A Microsoft Python használókat csábít a .NET-hez
 
1

Ez egy NAGYON érdekes hír

Bártházi András · 2005. Ápr. 6. (Sze), 18.06
De miért pont a Python? Érdekes választás, s bár a Python nem egy ismeretlen és senki által nem használt nyelv, de azért egy Perl vagy egy PHP sokkal inkább ismert és népszerű. A Ruby pedig bár egy kevésbé ismert, de annál inkább reményteljesebb nyelv, ami emiatt szintén számba jöhetett volna. Lehet, hogy lesznek további nyelvek is? Persze ettől a .Net még .Net marad, azaz egy a "szabad" platformokhoz képest sokkal korlátozottabb környezetben használható lehetőség, de értékelendő a Microsoft lépése.

-boogie-
2

kultúra

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 6. (Sze), 18.24
A Python használókban nem alakult ki olyan szoros kötődés a nyelvhez, legalábbis a weben én ezt tapasztalom. Ettől még lehet :) Így könnyebb lehet bevonni a felhasználókat a Microsoft világba, mint egy olyan nyelv esetén, aminek teljesen más kultúrája van. Egyébként a Python filozófia is közelebb van az okosan tervezett kidolgozott megoldásokhoz, mint a PHP és a Perl hekkelőseb megközelítése... Ezek mondjuk inkább sztereotípiák :)
3

Python

Bártházi András · 2005. Ápr. 6. (Sze), 18.55
A kötődést, illetve annak hiányát annyira nem látom, de ami az okosan tervezett és kidolgozott nyelvet illeti, a Python tényleg jobb, mint a Perl vagy a PHP, hiszen egy tisztán objektum-orientált, s egyébként is tiszta nyelv (csak ne lenne olyan szörnyű a szintaktikáka :). Ez elő is hozza bennem a következő gondolatot: a Perl 6 pont a Perl nyelv letisztázásáról szól, erről, s a hamarosan népszerűvé válható Parrot motorról, mely akárhogy is nézzük, a .Net motor konkurense lesz, vajon mit gondol a Microsoft? Lehet, hogy ennek a lépésnek is az egyik céljai között a Parrot támadása szerepel, mely például Pythont is fog futtatni? Ez valószínűleg nem így van, de sohasem lehet tudni. :)

-boogie-
4

előre gondolkodnak

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 6. (Sze), 19.01
Az ActiveState-nél írták meg nagyon jól, hogy a dinamikus nyelvek idejét éljük. Ebből a sikersztoriból, és a nyílt forrású fejlesztők meglévő kódjaiból szeretnének hasítani szerintem. Én úgy látom, hogy ez közvetlenül nem valami ellen irányul, hanem csak egyszerűen a hullám okos meglovaglásáról van szó.
5

python kotodes ...

ashnur · 2005. Ápr. 6. (Sze), 20.10
nos, en pont azt tapasztaltam, hogy aki egyszer pythont tanult es utana latta a perl-t vagy neadjisten php-t az finoman szolva kicsit sem akart valtalni masra :) pl. ott van esr aki python-t reklamozza nyakrafore :) de volt nala kozelebbi emberrel is tapasztalatom ilyen teren.
igaz meg is tudom erteni. ahogy mondod: a python elkepzeleset en is tisztabbnak, megtervezettebbnek latom mint php-t, perl-t. mar csak a szintaxis miatt is. en phpvel kezdtem a scriptnyelveket de szerencsere van egy - szerintem - eleg egeszseges ragaszkodasom a szep kodokhoz, szoval nem esett egyaltalan nehezemre a pythont megtanulni, viszont volt olyan ismerosom aki szerint hulyeseg az egesz "tabolas tagolas" :) - es talan pont ez az amiatt ezt valasztottak .. en meg komolytalan pythont kedvelo programozot nem lattam (nem azt jelenti hogy nincs :) mig phprol ne is beszeljunk ezen a teren :)
6

ugyanarról beszélünk

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 6. (Sze), 20.29
Szerintem ugyanarról beszélünk. Én nem technikai, hanem emócionális kötődésről beszélek, ahogy rakaszkodik valaki egy márkához, italhoz vagy bármihez. Én nem tapasztaltam ezt python használók között, míg mondjuk Perl használóknál sokkal inkább. A Perlben fejlesztésben egy életérzés. De mint mondtam, ezek leginkább csak sztereotípiák, és könnyen lehetnek hibásak (mint a sztereotípiák általában :).
7

De miért pont a Python?

teki · 2005. Ápr. 6. (Sze), 23.46
It was a little less than a year ago that I first started investigating the Common Language Runtime (CLR). My plan was to do a little work and then write a short pithy article called, "Why .NET is a terrible platform for dynamic languages". My plans changed when I found the CLR to be an excellent target for the highly dynamic Python language. Since then I've spent much of my spare time working on the development of IronPython.

Mert Jim Hugunin a python-nal akart bizonyitani.
forras: http://www.ironpython.com

--
tejfel | http://tejfel.atw.hu | icq:#8330538
8

Nem ott vált érdekessé

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 7. (Cs), 00.03
Attól vált igazán érdekessé a dolog, hogy a Microsoft pénzt fektet a dologba, hogy a nevét adja hozzá. És itt merül fel a kérdés, hogy miért pont a Pythonba. Jim Hugunin eredeti személyes indítékai itt már kevéssé számítanak.
9

Az MS egy aranylag nagy ceg.

teki · 2005. Ápr. 7. (Cs), 10.58
Az MS egy aranylag nagy ceg. A IronPython mar mukodott mielott penzt fektetett volna bele. Egy tehetseges ember felvetele a ceghez, fel-egy eves munkajaval egyutt, jo ar/ertek aranyu befektetesnek tunik.

--
tejfel | http://tejfel.atw.hu | icq:#8330538
10

nem céltalan

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 7. (Cs), 11.23
Az, hogy egy nagy cégben egy ember ide vagy oda nem számít, így nem igaz. A nagy cégek sem szeretik kidobni a pénzüket, ha ez lehetséges... Elég sokan fejlesztettek mindenfélét .NET-hez, őket mégsem vették fel, nemde?
11

> Az, hogy egy nagy cégben

teki · 2005. Ápr. 7. (Cs), 17.42
> Az, hogy egy nagy cégben egy ember ide vagy oda nem számít, így nem igaz.
Teny, nem is irtam az ellenkezojet. Ar/ertek aranyrol beszeltem.

>A nagy cégek sem szeretik kidobni a pénzüket, ha ez lehetséges...
Jim Hugunin felvetele a CLR group-ba nem hiszem, hogy penzkidobas.

>Elég sokan fejlesztettek mindenfélét .NET-hez, őket mégsem vették
>fel, nemde?
Errol nincsenek statisztikaim :) .

Perl is es Php is van .Net-re.

Sztem amugy nem kell tulragozni a dolgot, felvettek Jim-et, s
most mukszik a .Net/CLR PR ezerrel.

--
tejfel | http://tejfel.atw.hu | icq:#8330538