ugrás a tartalomhoz

The First Rule of Programming: It's Always Your Fault

Török Gábor · 2008. Már. 24. (H), 08.55
A hibát többnyire a saját kódunkban érdemes keresni
 
1

Web

vbence · 2008. Már. 30. (V), 15.04
A webfejlesztésnél szerintem lényegsen nagyobb tortaszelet lesz a "nem a te hibád" aránya. Itt természetesen kedvenc böngészőnkre, az IE-re gondolok. (És persze nem a szabványokkal kapcsolatban.)
2

Mivel kapcsolatban?

Fraki · 2008. Már. 30. (V), 17.02
Mivel kapcsolatban?
4

Főleg...

vbence · 2008. Már. 31. (H), 01.22
renderelési hibák jutnak eszembe, de azért vannak bőven olyan dolgok a dom / bom megvalósításban is, amik nem konzisztensek az MS féle dokumentációval sem, iletve egyszerűen bugosak.
3

Heterogénebb platform

Török Gábor · 2008. Már. 30. (V), 17.14
Pont a poszt kelte előtt pár nappal volt számomra is aktuális ez a kérdés; egy (mint utóbb kiderült helytelen) megoldást valamennyi böngésző jól dolgozott fel, az IE nem. Emlegettem is az IE-t, míg nem rájöttem, hogy a hiba az én kódomban van (és emiatt az IE teljesen jogosan viselkedett kiszámíthatatlanul). A web esetén csak annyiban nagyobb a fejlesztőn túli hibalehetőség, hogy sokszínűbb, több összetevőből áll a platform.
5

Előfordul

vbence · 2008. Már. 31. (H), 01.29
Biztosan csak az MS iráni ellenszenv mondatja velem sokszor ilyen esetben, hogy "akkor is a firefox csinálja jól" :) Persze a szabvány az szabvány, de előfordul, hogy a szabványtól való eltéréssel intuitívabb, konzsztensebb (azaz minőségibb) viselkedés keletkezik az illető szoftverben.

Persze ez valamennyire szubiektív dolog, de néha akkor is lehet szidni az IE-t, akkor is, ha a szabványt követi :)
6

szidni lehet

griphons · 2008. Már. 31. (H), 10.34
Szidni lehet az IE-t, én is megteszem minden munkámnál :)
Viszont az tény, hogy ha a megrendelő azt mondja, hogy neki nem működik a honlap, akkor az a programozó hibája és nem a böngészőé. Nem mondhatom a megrendelőnek, hogy ne használjon iexplorert. A feladatom, hogy minden körülmény között azt kapja amit rendelt. Ha az ie miatt nem megy a honlap, az ugyan olyan súlyos hibának számít a megrendelő szemében, mintha elszúrtam volna a kódot valahol. (És persze el is szúrtam)

Szóval: Mindig a mi hibánk!
7

Persze

vbence · 2008. Már. 31. (H), 12.19
Ha egy böngészőhibát kivédeni a te dolgod, akkor természetesen csakis a te hibád :)
8

Miért, ki más dolga lenne?

Fraki · 2008. Már. 31. (H), 13.02
Miért, ki más dolga lenne?
9

Modjuk a böngésző fejleszőjéé?

vbence · 2008. Már. 31. (H), 13.52
Ok, ha ismert hibáról van szó, amivel előre tudsz időben/árban számolni, akkor betudhatod az ellenséges környezet egyik tényezőjének. De sajnos nincs az a tapasztalat, ami garantálná, hogy nem fut bele az ember fejlesztés közben valami kevésbé ismert, körbejárt hibába.

Főleg ezért nem tudom nyugodt szívvel mentesíteni az IE fejlesztőit és update ciklusát minden felelősség alól.
10

részben igazad ven, de...

griphons · 2008. Már. 31. (H), 14.09
Részben igazad van, mert az M$ felelőssége, hogy nem működik a böngészőjük úgy, ahogy kellene.

De a megrendelőnek még mindig nem mondhatom, hogy perelje be a M$-ot. XD

Amellett az IE újabb verziói már próbálják (meglepően jól) követni a standardokat, itt a gond a régebbi 4.0-6.0 verziókkal van, mert ilyen böngészők még nagyon nagy számban jelen vannak. De ha akárcsak a megrendelők/felhasználók 1%-a is használ ilyen böngészőt, akkor a probléma még mindig létezik.
Fejlesztés közben nyilván bele lehet futni bugokba, és azt testreszabottan javítani is lehet. Volt már néhány rázósabb feladatom, de eddig még mindig sikerült böngészőfüggetlenné tenni a termékeket. (no meg egy már ismert bug mégegyszer nem fog ki rajtam)
11

Az IE viselkedése egy komolyabb sitebuild tapasztalatai után .

Fraki · 2008. Már. 31. (H), 14.22
Az IE viselkedése egy komolyabb sitebuild tapasztalatai után nagyon is kalkulálható. A hibák szükségszerűen kibeszélődnek. Amelyik nem, az az a kategória, ami viszont minden böngészővel előfordulhat. Ezen az update ciklus sem változtat, mert ilyen szempontból (kalkulálhatóság) (majdnem) mindegy, hogy a hiba kibeszélődik vagy megszűnik.