ugrás a tartalomhoz

Micro Web

yaanno · 2008. Feb. 1. (P), 17.35
Érdekes architektúra javaslat, amely gyorsabb, takarékosabb megoldást kínál web 2.0-s alkalmazásokhoz
 
1

ezmiez

Bártházi András · 2008. Feb. 1. (P), 23.14
Valaki majd elmagyarázhatná, hogy mire is jó ez. Ha valamilyen adatot át kell nyomni a weben, azt így is, úgy is át kell, nem ment meg tőle semmi sem.
2

Közelítés...

yaanno · 2008. Feb. 2. (Szo), 17.48
Nekem annyi jött át, hogy a cikkben (és a slideokban) ismertetett formátumú json fájlocskák mikroformátumos adatokat (hcard, hcalendar v. ami "érdekesebb" hatom és xfn), vagy message/update jellegű adatokat szállítanának - a pusht valamilyen comet technológiával képzeli el. Ebben szvsz nincs semmi új.

Ami számomra érdekes ebben, hogy a szerveroldali és kliensoldali eseményeknél nem egy v. kétirányú (klikk + push -> enjoy) a kommunikáció, hanem ezek a microerőforrások valahogyan tudnak egymásról - a cikk szerint az erőforrásazonosítójuk révén; egy nagyon halvány metaforával élve, mint ha (az userhez hasonlóan) maguk is ágensek lennének.

Így pl. amikor a netvibesen a saját universe-det használod, a widgetek és a személyes hálózatod adatai periodikus frissítése helyett akció alapú frissítés következne be: az ismerősöd megoszt/létrehoz/frissít valamit -> az megjelenik böngésző v. periodikus refresh nélkül; sőt, az elképzelés szerint, ez kihathat mondjuk más elemek tartalmára is.

Az egyik slideban van egy Flickr-es példa, azt hiszem, átnézem én is még egyszer :)