ugrás a tartalomhoz

Mit is kezdjünk a CSS-einkkel?

Hodicska Gergely · 2007. Aug. 9. (Cs), 23.12
Hogyan oldjuk meg CSS fájljaink szervezését
 
1

Tömörítés versus struktúra

yaanno · 2007. Aug. 11. (Szo), 11.03
Igazán érdekesnek tartom a témafelvetést, néha ugyanis úgy tűnik, mintha az egekig magasztalt CSS (a hasonlóképp buzzwordként használt AJAX stb.) fájlszintű és fájlon belüli szervezésével nem nagyon törődnénk. A blogpost sajnálatosan nem arra ad választ, hogy miképp szervezzük a fájlokat, hanem hogy miképpen tömörítsük :) Elismerem, ez nagyon fontos szempont, és nem csak nagyobb projekteknél, de szvsz ez nem ad választ arra, miképp szervezzük a fájlokat.
2

Változók, includeok

janoszen · 2007. Aug. 11. (Szo), 12.44
Egyetértek, én is elkezdtem gondolkozni egy CSS preprocesszoron, ami egyrészt optimalizálja másrészt összefogja a különböző "modulok" fájljait. (De utálom ezt a szót.)
3

1 file-ba + cache-elés

Max Logan · 2007. Aug. 11. (Szo), 16.30
Én ezt a megoldást használom. Egy file-ba összemásolja a CSS és JS file-okat, valamint gzip-elve cache-eli.

Az egyik legnagyobb előnye, hogy ha vmi változik az egyik CSS vagy JS file-ban, akkor új file-t küld ki a browser-nek, tehát nem kell azon aggódni, hogy megszivat a browser cache-e (nem kell CTRL + F5-öt nyomogatni) fejlesztés közben.

Ami a whitespace-eket és a kommenteket illeti: a w3compiler-rel ki lehet gyomláltatni a kommenteket, valamint képes a JS változók és függvénynevek rövidítésére, tehát ezzel is lehet csökkenteni a méretet. Valamint a Dean Edwards féle JS tömörítőt is lehet használni (bár itt CSS-ről volt szó, de azért a JS-nél is lehet elég szépen spórolni).

Ami a file-ok szerverzését illeti, én csinálok egy általános CSS-t, valamint minden modulnak van külön egy CSS-e és csak az adott modul stílusai + az általános CSS kerülnek betöltésre.