ugrás a tartalomhoz

Meteor, Angular2 and React: once the dust settles…

MadBence · 2016. Jan. 25. (H), 04.03
Összefoglalás a 2015-ös évről frontend keretrendszerek szemszögéből
 
1

Angular 3

Hidvégi Gábor · 2016. Jan. 27. (Sze), 16.40
Mi garantálja, hogy az Angular 3-ban nem akkora változások lesznek a 2-höz képest, mint a 2-ben az 1-hez képest?
2

Semmi. Viszont miért lenne

MadBence · 2016. Jan. 27. (Sze), 17.14
Semmi. Viszont miért lenne baj, hogy az Angular 2 más, mint az Angular 1?
3

Forgatókönyv

Hidvégi Gábor · 2016. Jan. 27. (Sze), 17.48
Tegyük fel, hogy egy friss startup vezető programozója vagyok, a vezérigazgató felkér, hogy soroljam fel a felhasználható keretrendszereket. Számolhatok-e az Angularral?

Mivel keretrendszer, ezért gyakorlatilag minden kód erre épül. Ha kihozzák a hármas verziót, és abban is ilyen nagyságú változások várhatóak, akkor írhatjuk át az egészet, ami rengeteg idő és pénz, vagy maradhatunk a kettesnél, annál meg nem tudjuk, meddig fogják támogatni.

Ellenpélda a PHP, aminél, ha nem használtam (a legújabb) OOP eszközöket, akár egy négyesben megírt kódot is futtathatok a hetesen.
4

Számolhatok-e az

MadBence · 2016. Jan. 27. (Sze), 18.27
Számolhatok-e az Angularral?

Számolhatsz az angularral. Kiforrott keretrendszer, hatalmas communityval. Ha kijön egy nem kompatibilis verzió (angular 2), akkor használd az if it ain't broke, don't fix it elvét. Nálunk pl. rengeteg service express-ben van megírva, másik része koa-ban (amire kb az express utódjaként lehet tekinteni, és teljesen máshogy működik). A kliens oldali kód rengeteg része van backbone-ban megírva, máshol react/redux. Évek óta nem volt problémánk a "támogatással".

Mivel keretrendszer, ezért gyakorlatilag minden kód erre épül.

Sajnos ez a rossz architektúra jele. Nem symfony/rails/express/laravel/etc alkalmazást írsz, hanem alkalmazást, amit a symfony/rails/express/laravel/etc rendszereken keresztül érsz el, mint felhasználó.
5

Csak abból indultam ki, hogy

Hidvégi Gábor · 2016. Jan. 27. (Sze), 19.12
Csak abból indultam ki, hogy ha PHP 5-ről 7-esre váltunk, a scriptjeink nagyjából 20%-kal gyorsabban futnak, azaz 20%-kal később kell új hardvert venni.

Kérdés, mennyire maradnak lelkesek az Angular 1 fejlesztői. Ha jön egy újabb divathullám, nem fogják otthagyni befoltozatlanul a régi változatot?

»Mivel keretrendszer, ezért gyakorlatilag minden kód erre épül.«

Sajnos ez a rossz architektúra jele.
Az Angular kliensoldali keretrendszer, azaz minden kliensoldali kód - nagy valószínűség szerint - rá fog épülni. Ez rossz architektúra?
6

a scriptjeink nagyjából

MadBence · 2016. Jan. 27. (Sze), 19.36
a scriptjeink nagyjából 20%-kal gyorsabban futnak, azaz 20%-kal később kell új hardvert venni

A JS engine-k is gyorsulnak.

Ha jön egy újabb divathullám, nem fogják otthagyni befoltozatlanul a régi változatot?

Nem tudom pontosan mit értesz a befoltozatlanul alatt... az angular kiforrott keretrendszer, nyilván nem bugmentes, de ha hibát találsz benne, adott a lehetőség, hogy befoltozd. Ha pedig nem te, akkor valaki más fogja befoltozni. Pont ezért jó az open source.

Az Angular kliensoldali keretrendszer, azaz minden kliensoldali kód - nagy valószínűség szerint - rá fog épülni. Ez rossz architektúra?
Igen.
7

A JS engine-k is

Hidvégi Gábor · 2016. Jan. 27. (Sze), 21.55
A JS engine-k is gyorsulnak
Ajánlom figyelmedbe ennek a hozzászólásomnak a végét, a Chrome a Sunspider tesztben két év alatt 40%-ot lassult.

az angular kiforrott keretrendszer, nyilván nem bugmentes, de ha hibát találsz benne, adott a lehetőség, hogy befoltozd
Tehát a fejlesztési időbe az általam használt keretrendszer hibakeresését és foltozgatását is számoljam bele? Szerintem ez elég kockázatos.

A videót megnézem.
8

Tehát a fejlesztési időbe az

Poetro · 2016. Jan. 28. (Cs), 21.28
Tehát a fejlesztési időbe az általam használt keretrendszer hibakeresését és foltozgatását is számoljam bele? Szerintem ez elég kockázatos.

Ahogy minden más fejlesztés esetén. És ne csak a keretrendszerét, hanem a használt programozási nyelv, fejlesztőkörnyezet, operációs rendszer hibáit is.