ugrás a tartalomhoz

The Long-Term Failure of Web APIs

Hidvégi Gábor · 2016. Jan. 24. (V), 13.05
A harmadik féltől való függés ára
 
1

Két gondolat

Max Logan · 2016. Jan. 24. (V), 14.35
1.) Ez inkább azt mutatja, hogy az effektív üzleti szerződés nélküli, ingyenes API-k esetén lehet leginkább szívás. Egy fizetős szolgáltatás viszonylatában nem fog lelőni egy-egy API-t idejekorán egy cég, ha pedig változás van, arra lehet időben reagálni, új stratégia után nézni, legrosszabb esetben pedig bezárni a boltot; ami az élet állandó változása okán szükségszerű következmény.

2.) Ha tudja az ember, hogy egy ingyenes API bármikor megszűnhet, vagy radikálisan átalakulhat, nem épít mamutot a dologra, csak valamit, amit könnyű hátrahagyni, túlhaladni. Azaz haladsz az áramlattal, és ha eljött az idő, megfogsz egy újabb hullámot. Mert ugye látni kell, hogy ha valami, akkor a web gyorsabban formálódik, mint azt az átlagember képes lenne felfogni. Ha pedig értékes dologról van szó, ami hasznot hajt az API-t használó embernek, akkor még mindig ott van a szerződéses zárt API használatának lehetősége. Vagy alternatív megoldások keresése, stb.

Az egészből tehát az látszik, hogy gondolkodj stratégiában, légy könnyed, flow vezérelt, és ha nincsen mit tenni, lépj tovább. Kár azt hinni, hogy aminek ma értelme van, annak még 5 év múlva is léteznie kell…
2

Mindegy

Hidvégi Gábor · 2016. Jan. 24. (V), 14.48
Fizethetsz érte, ha a cég csődbemegy, lesheted.

Teljesen mindegy, hogy ingyenes vagy fizetős, ugyanúgy megszűnhet, elhanyagolhatják, megváltoztathatják.
5

Erre már korábban is utaltam

Max Logan · 2016. Jan. 24. (V), 16.00
Erre már korábban is utaltam egy hasonló felvetésednél, és most akkor itt is elmondom: a teljes függetlenséget az élet bármely területén akkor tudod elérni, ha igen pici, vagy ha igen nagy vagy.* Közte az egész világunk az együttműködésre, azaz a kiszervezésre épül.

Persze, csődbe mehet, de könyörgöm, az üzleti partnered dolgait csak figyelemmel kíséred? Aztán ha ő tényleg partner, akkor szól időben, hogy gondok lehetnek. Meg ha már egyszer, akkor úgy építed az üzleted, hogy ne egyetlen valakitől függjél.

Azért egy fizetős szolgáltatásnál garanciák járnak, vannak feltételek, amiket teljesíteni kell, amit vállal a szolgáltató. Szóval értem, hogy mire utalsz, de azért nem ennyire borús a helyzet, mint ahogyan mutatni szeretnéd.

* Például az Apple kezdi visszavásárolni a részvényeit, egyre több mindent házon belül old meg, stb. De mindent úgysem fog tudni, mert éppen ők nyilatkozzák folyamatosan, hogy azért nem USA-ban gyártatnak, hanem Kínában, mert az USA sehol sincsen képzett, gyártással összefüggő munkások viszonylatában.
3

Saját

Hidvégi Gábor · 2016. Jan. 24. (V), 14.51
Az a biztos, ami nálunk van, ezért szerintem minden külső tartalmat, amit lehet és belefér, le kell tölteni.

Célszerű a külső függőségeket a lehető legminimálisabb számúra csökkenteni.
4

API-król van szó

Max Logan · 2016. Jan. 24. (V), 15.58
Szerintem itt kicsit kevered a dolgokat. A cikk az API-król szól, azok meg jellemzően olyan szolgáltatást biztosítanak, amit te kívülről nem tudsz megvalósítani.

A minap futottam bele egy big data cikkbe, amiben arról volt szó, hogy automatizáltan miként lehet egy blogról adatbázist építeni; majd értékes infókat kinyerni a magunk, vagy pl. a konkurencia vonatkozásában. (Megjegyzendő, hogy aki ért a webes programozáshoz, a cikkben használt programot saját kóddal ki tudja váltani, de ugye a big data elemzés, az tipikusan nem a programozók kompetenciája, max. ha startupról beszélünk, ahol házon belül van a tudás.) Ez megoldható API nélkül is, csak építeni kell egy saját megoldást; vagy használni egy már meglévőt. De vannak olyan dolgok, amik nem.

Számos tartalomgyártó örvendene (ügynökségek, emberek, akik 1-nél több Instagram fiókot kezelnek; mint pl. én), ha az Instagram API-val lehetne iOS-en kívül bármelyik platformról képet postolni az API révén. De nem lehet…
6

Az Origón vannak például

Hidvégi Gábor · 2016. Jan. 24. (V), 16.22
Az Origón vannak például facebook és twitter beszúrások, amit az adott szolgáltatás API-jával kérdeznek le. Ez több problémát is felvet:
- a látogatónál tiltva lehet az adott szolgáltatás elérése, így nem lát semmit
- az API megváltozhat
- a tartalmat törölhetik

Ezért ilyen esetekben célszerű a tartalmat letölteni.
7

Beágyazás

Max Logan · 2016. Jan. 24. (V), 17.06
Ha a tartalmak beágyazására gondolsz, akkor én ezt nem tekintem API használatnak, mert csak HTML/JS kódtöredék kerül felhasználásra. API használat ebben a kontextusban az, ha a PHP-s SDK-t használod, iOS-en írsz egy programot, ami xy dolgot lekérdez vagy posztol a Facebook oldaladra, stb.

Abban igazad van, hogy már rövid idő alatt eltűnhetnek tartalmak, ami a necces publikációk esetén sűrűn elő is fordul. Mondjuk a beágyazás ténye, és a cikk tartalmi egységének megbomlása itt inkább az újságírót minősíti, és nem pozitívan.

Ez a jelenség egyébként rámutat arra, hogy ami a netre felkerül, olyan gyorsan tűnik el, vagy válik elérhetetlenné, hogy csak na. Törött linkek, leállított site-ok (lásd cink.hu bezárása), akvizíciók utáni átalakulás, stb, stb.

Az online tér bár lehetne archivum, sokkal inkább a pillanatról szól. Aki érdemben akar nyomot hagyni, keressen olyan megoldást és formátumot, ami maradandó(bb).
8

Kapásból 3 módszert fel tudok

inf · 2016. Jan. 26. (K), 07.38
Kapásból 3 módszert fel tudok sorolni, amivel megoldható, hogy hosszú távon ne törjenek el a kliensek az api változtatásoktól. Az, hogy bizonyos cégek igénytelenek erre inkább csak őket minősíti, mint a technológiát.

Az, hogy egy ingyenes szolgáltatás megbízhatatlan, egyáltalán nem kéne, hogy az újdonság erejével hasson. Tudok pl olyan ingyenes online levelezőről, amiről egyik napról a másikra eltűnt egy fiók a teljes céges levelezéssel és címlistával, az illető meg csak pislogott, hogy mi van. Olcsó húsnak híg a leve. Azt hiszem engem is váratlanul érne, ha a gmail-es levelezésem eltűnne, pedig bármikor megtörténhet. Az egyedüli dolog, ami ezt jelenleg gátolja, hogy a google a rólam szerzett információval kereskedik, és anyagi érdeke, hogy használjam a szolgáltatásait. Ha esetleg profilt vált a cég, akkor megyek a süllyesztőbe.