ugrás a tartalomhoz

'Sometimes I'm terrified' of the Internet of Things, says father of the Internet

Hidvégi Gábor · 2015. Aug. 30. (V), 02.47
Komoly biztonsági kockázata van az Internet of Thingsnek
 
1

Védelem

Hidvégi Gábor · 2015. Aug. 30. (V), 13.47
Minden újdonság bevezetése után van egy szűk réteg, akik a többség kárára megszedik magukat, addig, amíg törvényekkel le nem szabályozzák az adott területet.

Ez történik jelenleg az interneten, a nagy cégek információs szabadrablást végeznek – tegyük hozzá, ezt mi, a nép is generáljuk, amikor úgy gondoljuk, a webes tartalomért nem vagyunk hajlandóak pénzzel fizetni, helyette inkább az adatainkat adjuk.

A pénz és az adatok mint fizetőeszköz között annyi a különbség, hogy az idő múlásával az átlagember (az össznépesség több mint kilencven százaléka) a pénzt "megeszi", míg az összegyűjtött adatok megmaradnak (és csak minimális tárolási költségük van).

Az IoT segítségével még több adatot gyűjtenek rólunk, még kiszolgáltatottabbak leszünk. Ezért célszerű lenne az elterjedése előtt elindítani a törvényi szabályozási procedúrát, hogy a többséget megvédjük az őket kihasználó kisebbségtől.
2

Szavazz a pénztárcáddal

vbence · 2015. Aug. 31. (H), 16.05
Szerintem semmi szükség, hogy egy rakás politikus kezébe adjuk az okosűtőnket is. Számtalanszor tanúbizonyságát adta már a politika a témához való hozzáértésének.

Get the government out of my fridge!

Ez tényleg egy olyan dolog, amit én döntök el, hogy beszállok-e. (Tinfoil hat on: bankszámlát pl kötelező csinálnom még akkor is ha jól el vagyok készpénzzel). Az IoT nem ilyen.

Ha egy gyártó az én ízlésemnek túl liberálisan használja a "felhőt", vagy csapnivaló a biztonsági története, nem fogom megvenni a termékét. Még ha nem is olvasom el az ÁSZF-et, lesz aki igen és figyelmeztet (lásd Windows 10 téma a múlthéten).

Nincs itt semmi új. Adatokat kezelnek, személyes adatokat. Ha gondatlanul járnak el, vagy kiadják marmadik félnek (az ÁSZF ellenében) akkor jogellenesen cselekednek.
3

idővel nem lesz más

Gixx · 2015. Szep. 1. (K), 08.36
Az a baj, hogy idővel nem lesz olyan termék, ami nem fogja ezeket tudni. Pl.: nem lesz "fapados" hűtő, vagy legalábbis csak a mini kiadásban, amiből meg akkor legalább 3 kell, plusz egy fagyasztóláda. A családi "normál" hűtők mind mind ilyen kényelmi izék lesznek.

A TV-knél is alig van már nemokos, nem 3D-s kiadás...
4

Pontosan ez a probléma,

Hidvégi Gábor · 2015. Szep. 1. (K), 09.48
Pontosan ez a probléma, minden termékbe kerülnek be az újabb és újabb szolgáltatások, mert ha egymás mellé teszünk egy olyat, amiben nincs valami, és egy olyat, amiben van, és árban nincs köztük nagy különbség, akkor a vevő nyilván a másodikat fogja választani.

Emiatt a gyártók úgy érzik, még ezt is bele kell tenni, azt is, minden egyre bonyolultabb lesz. Nem sok jóra vezet ez.
5

Ez tényleg egy olyan dolog,

city99 · 2015. Szep. 9. (Sze), 08.07
Ez tényleg egy olyan dolog, amit én döntök el, hogy beszállok-e. (Tinfoil hat on: bankszámlát pl kötelező csinálnom még akkor is ha jól el vagyok készpénzzel). Az IoT nem ilyen.


Eleinte a bankszamla se volt ilyen, aztan szepen a cegek es az allam kotelezett a hasznalatara mert jobban kontrollahatova valltal.
Ugyan ez lesz az IoT sorsa is. Csak meg agyilag nem ertek fel a rabszolgatartoink hogy milyen jo is lesz ez nekik....