ugrás a tartalomhoz

Microservices

Poetro · 2014. Aug. 5. (K), 17.26
Alkalmazások építése kisebb szolgáltatásokból
 
1

Szerintem ez a jövő, és

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 5. (K), 18.27
Szerintem ez a jövő, és magával vonja, hogy az adatok értékesebbek lesznek, mint a megjelenés. Ilyen mikroszolgáltatások segítségével egy termék többmindenkihez eljuthat, mert más cégek építenek rá, így ők is reklámozzák az enyémet.
2

Nem igazán értem, hogy mi

inf · 2014. Aug. 5. (K), 21.25
Nem igazán értem, hogy mi ebben az új. Egyelőre még nem tudtam végigolvasni, holnap átnyálazom.
3

We do not claim that the

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 6. (Sze), 08.48
We do not claim that the microservice style is novel or innovative, its roots go back at least to the design principles of Unix. But we do think that not enough people consider a microservice architecture and that many software developments would be better off if they used it.
4

Amiről az írás szól, az

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 6. (Sze), 09.21
Amiről az írás szól, az szerintem nálunk annyira nem releváns, mert nincsenek akkora cégek. A magam részéről inkább úgy indulnék el, hogy a nyers adatokat és a manipulálásukhoz szükséges url-eket osztanám meg, így a szolgáltatásom (egy részét) publikusan használhatóvá tenném.

Mire lenne ez jó? Például egy futárcég kitalálja, hogy csinál egy nagybevásárlás szolgáltatást, megegyezik boltokkal, hogy a terméklistájaikat az oldalán megjeleníti, saját dizájnnal persze, és a vásárlók egy helyen össze tudnának kattintgatni mindent, egy kosárba kerül minden. A futárcégnek fizet közvetlenül a vevő, ő pedig utána továbbutalja a boltoknak.

Így mindenki jól jár:
- a vevő egy helyen megkap mindent, nem kell n boltba beregisztrálni, mert mondjuk a WC papírt a Tescoban megkapom olcsón, de jó bort már nem feltétlenül onnan fogok venni, nem kell n bolt különböző felhasználói felületén bóklászni, és időt is megtakarít
- a boltnak van plusz forgalma
- a futárcégnek is van plusz forgalma
5

Hát jó lenne, ha csinálnának

inf · 2014. Aug. 6. (Sze), 13.53
Hát jó lenne, ha csinálnának ilyen szolgáltatást. Ha csak pár ezer forintos dolgokat akarok venni, akkor nem szívesen fizetem ki többször a szállítási költséget... :S
8

Ez csak rajtunk múlik,

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 6. (Sze), 14.31
Ez csak rajtunk múlik, fejlesztőkön, hogy tudunk-e működő példát mutatni, mivel sokkal rugalmasabbak vagyunk és nyitottabban gondolkodunk, mint a nagy cégek vagy a szabványszervezetek.
6

Kis alkalmazás

Poetro · 2014. Aug. 6. (Sze), 14.13
Én most egy hónapja dolgozok egy kisebb alkalmazáson, ami több kisebb szolgáltatást tartalmaz, amikenek nagyon korlátozott a feladata, és összesen kettő frontend szolgáltatás van ezek között. Egyik az admin felület, a másik pedig a végtermék. Az admin felület több szolgáltatást használ, van, ami csak tesztel, van ami a szolgáltatások állapotát figyeli, van ami az adatokat húzza be stb. Egymással pedig egy pubsub rendszeren keresztül kommunikálnak.

Nekem nagyon tetszik a megvalósítás, könnyű a skálázódás, van montitorozás, terhelés figyelés, stb. És az egész rendszer igazából csak a publikus frontendet állítja be, ami pedig egyetlen JavaScript kódot szolgál ki.

Hogy könnyebb legyen elképzelni, miért is jó ez az architektúra, vegyünk például egy RSS aggregátort mint szolgáltatás.
  • Van egy szolgáltatás, amin beállítjuk, hogy mely URL-eket látogassa meg.
  • Van pár szolgáltatás, ami ezeket meglátogatja, letölti az adatokat, előfeldolgozza, és bedobja egy üzenetfolyamba.
  • Egy szolgáltatás ezt az üzenetfolyamot olvassa, rendszerezi, beszúrja adatbázisba.
  • Egy másik szolgáltatás is olvassa ezt a folyamot, és statisztikákat készít belőle.
  • Egy újabb szolgáltatás figyeli, hogy minden szolgáltatás működik-e, ha nem, akkor újraindítja azokat, amik nem, és jelenti a hibákat, valamint újabb szolgáltatásokat indít, ha nő a terhelés.
  • És van a végfelhasználó számára látható szolgáltatások hada, ami HTML formába önti azokat az RSS elemeket, amikre a felhasználó kíváncsi.

Mindenki egy meghatározott feladatot lát el, ami könnyen körülhatárolható és skálázható. Ezen kívül, amennyiben nem történt változás a kommunikációban, akkor a szolgáltatások külön-külön fejleszthetők és publikálhatók tesztelésre, illetve az éles szerver(ek)re.
7

Erről van szó, ez egy

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 6. (Sze), 14.22
Erről van szó, ez egy életképes modell, főleg egy ilyen kis piacon terjedhetne el, mint a magyar, ahol nincs mindenkinek pénze lefejlesztetni egy komoly weboldalt/alkalmazást.
9

Gyűjtemény

Poetro · 2014. Aug. 7. (Cs), 10.19
Elég nagy gyűjteményt sikerült összehozni a témában. Érdemes szemezgetni azokat, akiket érdekelnek.
11

A múltkor láttam egy

inf · 2015. Jún. 4. (Cs), 03.41
A múltkor láttam egy grafikont, amin az volt, hogy a microservice csak egy bizonyos komplexitás felett kedvezőbb, mint a monolit. Ja be is linkelték a cikkednél is :D

Szerintem inkább azon kellene gondolkodni, hogy hogyan tolható lejjebb a belépési küszöb microservice-eknél is, és hogyan tudnánk olyan megközelítést alkalmazni, ami nem vérzik el hosszú távon.