ugrás a tartalomhoz

How many people are missing out on JavaScript enhancement?

Poetro · 2013. Nov. 3. (V), 19.23
Az emberek mekkora része esik el a JavaScripttel bővített élménytől – tanulmány állami weboldalakhoz
 
1

Ezek szerint

Pepita · 2013. Nov. 4. (H), 02.02
ma már ne is foglalkozzunk vele, ha nincs js?! Az az 1,1% nagyon kicsinek tűnik...
Ugyanakkor ha a vásárlók közül pont azok költenének sokat...
2

Ha a működéshez szükséges

Hidvégi Gábor · 2013. Nov. 4. (H), 11.29
Ha a működéshez szükséges HTML generálását egy motorra bíznánk, az XSLT-re, akkor ez az egy százalék is nyugodtan használhatná a weboldalunkat/szolgáltatásunkat. Ez éves szinten egy százalékkal növelné a bevételeket, csökkentené a fejlesztési időt, és szeparálná az adatokat a megjelenéstől és a viselkedéstől.
3

Na látod,

Pepita · 2013. Nov. 4. (H), 23.55
1%-ért én biztos nem kezdek neki XSLT-zni, ha neked már zsánered, csináld. De egyszerűbb a "bevett szokás": adj ki olyan HTML-t, amivel js nélkül is lehet mit kezdeni, legfeljebb csúnya kicsit.

1%-ért inkább majd kampányolok, ha alapítványom lesz. :)
4

Akkor nézd így: ha beteszem a

Hidvégi Gábor · 2013. Nov. 5. (K), 08.16
Akkor nézd így: ha beteszem a bankba a pénzem, kapok 3-5% kamatot. XSLT-vel, ugyanannyi munkával meg 1% többlet, azaz a banki kamat 20-33%-át érhetem el.
7

Épp azt írtam,

Pepita · 2013. Nov. 10. (V), 19.21
hogy ha el tudom érni ugyanazt az 1%-ot könnyebben is, akkor nem fogok XSLT-t használni. Emellett merül fel, hogy szükséges-e egyáltalán az az 1% - webshopra azért ne így számolj kamatos kamatot, mert saját magad vered át. :)

Jöhet egy XSLT cikk :), aztán vitassuk meg! Hátha meggyőzöl, de most nincs ráfordítható kapacitásom "magamnak megtanulni", valamennyire belenéztem általad, de az még nudli.
5

XSLT

blacksonic · 2013. Nov. 10. (V), 11.47
Plusz nem hiszem hogy mindenkinek a kisujjaban vannak az XSLT transzformaciok
6

Elég fejben :)

Pepita · 2013. Nov. 10. (V), 19.16
Nem annyira nehéz megtanulni, és ebben a szakmában mindig - és úgy érzem egyre többet - tanulni kell. Inkább az a kérdés, hogy valóban jó irány-e az XSLT. Ahhoz, hogy ezt megvitassuk, kénytelenek vagyunk beletanulni... Nekem most nincs erre energiám, de feltett szándékom hamarosan konkrétabb állást foglalni róla Gábor mellett, vagy ellenében (ha úgy gondolom, hogy tényleg nem éri meg).

Ebben talán egész jó vitaindító lehetne egy átfogó XSLT cikk, Gábor, mit szólsz hozzá?
8

Dolgozom rajta, de még nagyon

Hidvégi Gábor · 2013. Nov. 10. (V), 21.08
Dolgozom rajta, de még nagyon sok kérdést magamnak is tisztázni kell, ugyanis a téma nagyon összetett. Magának az XSLT alapjainak a megtanulása egyébként nem kíván különösebb erőfeszítést.
9

Alapok

Pepita · 2013. Nov. 10. (V), 21.54
Igen, az alap nem nehéz, inkább ezek az elvi, használhatóság, mennyire éri meg, stb.
Nagyon örülök, hogy készülőben, ha gondolod "nyersben" is átolvasnám. (Pl. Gist)
10

Valóban, 1-2 nap alatt

bamegakapa · 2013. Nov. 11. (H), 13.35
Valóban, 1-2 nap alatt elsajátítható, legalábbis egy programozónak biztosan. Pont pár hete tanultam meg, gyorsan rá lehet állni.

Hasznos eszköz, bár HTML generálására inkább nem használnám egy hagyományos projektben. Én most Javascriptet generáltam vele WSDL-ből és XSD-ből, nem erre találták ki, de tette a dolgát :).
11

Abban az értelemben gyorsan

tgr · 2013. Nov. 11. (H), 13.56
Abban az értelemben gyorsan elsajátítható, hogy egy nap alatt el lehet kezdeni kódot gányolni XSLT-ben - maga a nyelv rendkívül egyszerű, kevés eleme van, a mintaillesztés talán az egyetlen koncepció, amivel meg kell ismerkedni. Azt viszont nem hiszem, hogy két nap után tudna valaki átlátható, karbantartható, moduláris kódot írni benne, pláne ha egy komplett weboldal sablonozását kell megvalósítani, annyira más a logikája, mint a procedurális nyelveknek.

Ide most egyébként sem igazán passzol az XSLT-monománia, a cikk a weboldalak viselkedésének a Javascripttel való felturbózásával foglalkozik, az XSLT ennek nem alternatívája.
12

Minden pontban

bamegakapa · 2013. Nov. 11. (H), 14.47
Minden pontban egyetértek.

Személyes rigolyám, hogy XSLT-ben, meg úgy általában XML-ben lehet-e egyáltalán átlátható kódot írni :).
13

Azt viszont nem hiszem, hogy

Hidvégi Gábor · 2013. Nov. 11. (H), 15.27
Azt viszont nem hiszem, hogy két nap után tudna valaki átlátható, karbantartható, moduláris kódot írni benne, pláne ha egy komplett weboldal sablonozását kell megvalósítani, annyira más a logikája, mint a procedurális nyelveknek.
Mindenhez gyakorlat kell, és az is igaz, hogy nem mindenkinek fekszik ez a funkcionális(hoz hasonló) felfogás. Ezzel a sablonrendszerrel is ugyanolyan kódot lehet készíteni, mint Smartyval vagy Yii-ben.

a cikk a weboldalak viselkedésének a Javascripttel való felturbózásával foglalkozik, az XSLT ennek nem alternatívája
Attól függ, ki mit ért felturbózáson. Például számos jQuery plugin generál HTML-t, emiatt JS nélkül nem használható az a rész/az oldal. Ha minden tartalmat XSLT-vel generálunk, és valóban csak a működést finomítjuk scriptekkel, akkor máris 1,1%-ot nyertünk - ugyanannyi munkával.
14

De ugyanilyen egyszerűen

Joó Ádám · 2013. Nov. 11. (H), 18.05
De ugyanilyen egyszerűen megoldható, hogy kikapcsolt JavaScript esetén a szerveren futtatjuk ugyanazt a kódot.
15

A node.js-re gondolsz?

Hidvégi Gábor · 2013. Nov. 12. (K), 16.43
A node.js-re gondolsz?
16

Igen.

Joó Ádám · 2013. Nov. 12. (K), 17.43
17

Olvastam már korábban. Szép

Hidvégi Gábor · 2013. Nov. 12. (K), 22.39
Olvastam már korábban. Szép elképzelés, csak gyéren támogatott: szerveroldalon egy (node.js), kliensoldalon meg pár böngésző tudja feldolgozni a javascriptet. XML (DOM) és XSLT pedig minden programozási nyelvben van.
18

A V8-at ugyanúgy lehet hívni

Joó Ádám · 2013. Nov. 13. (Sze), 00.05
A V8-at ugyanúgy lehet hívni bármilyen programozási nyelvből, mint egy XSLT könyvtárat. A JavaScript motorok sokkal gyorsabban fejlődnek, mint az XSLT motorok, sokkal több eszköz áll hozzá rendelkezésre, sokkal több kész könyvtár és keretrendszer íródik benne, a keresők egyiket sem futtatják, viszont JavaScripttel ugyanúgy fel tudod dolgozni az általad vizionált szemantikus XML forrásokat, mint XSLT-vel. Éppcsak ezek a források nem léteznek.

Kimondhatjuk, hogy az XML rég megbukott, mint jelölőnyelv, csak mint a világ legrosszabb strukturált adatformátuma használatos még, de ezen a téren is kiszorítja lassan a JSON, remélhetőleg minél hamarabb. De tulajdonképpen bármelyik másik formátum jobb lesz.
19

Mármint a JSON kiszorítja,

bamegakapa · 2013. Nov. 13. (Sze), 01.07
Mármint a JSON kiszorítja, mint a "világ legrosszabb strukturált adatformátuma"? :)

Amúgy egyetértek.
20

vbence · 2013. Nov. 13. (Sze), 11.28
Azt ugye látjuk, hogy itt nem templatingről van szó, hanem logikáról. Vagyis most egy template nyelvet hasonlítgatunk egy szkriptnyelvvel, amiből nem sok konstruktív eredmény születik.
21

Egy transzformációs nyelvet

Joó Ádám · 2013. Nov. 13. (Sze), 13.25
Egy transzformációs nyelvet hasonlítgatunk egy szkriptnyelvhez, ami könyvtári támogatással rendelkezik a transzformációkhoz. Ezen két nyelv az, ami kliensoldalon rendelkezésre áll XML feldolgozásához. Miért volna értelmetlen mérlegelni az előnyeiket?