ugrás a tartalomhoz

Grafikusok vs. Sitebuilderek!

Csurga · 2013. Május. 12. (V), 12.11
Ti mit gondoltok erről, kinek mi a feladata? Tárgyaljuk meg a cikket.
 
1

Matematika

Gixx · 2013. Május. 13. (H), 08.52
Én csak azt kérem a grafikusoktól, hogy az alkotói szabadság mellett, fogadják el, hogy kell számolni a méretekkel, és legalább egy kicsit értsenek a matematikához, vagy tudjanak ilyen fejjel is gondolkozni:

- lehetőleg minden méret 5-re vagy 0-ra végződjön (5-0- szabály). Könnyebb számolni vele, tarthatóbb lesz a layout, és sokkal kevésbé fog előfordulni, hogy hasábozás esetén 1-2 pixel eltérés legyen a hasábok között.

- egyfajta kivétel lehet a betű méret, mert ott a sormagasságra kell vonatkozzon ez.

- a margin-border-padding trióra együtt vonatkozzon az 5-0 szabály.

- irtó bosszantó az is, ha egy 4:3-as képhez, kitalálnak egy 223*161-es méretet (pl egy galéria thumbnail képeihez), holott ha nem akarunk sem torzítani, sem extra erőforrást pazarolni a "crop & resize"-ra backend oldalon, akkor legyen már az nyamvadt kép 220*165 (és lám, így már ez is 5-re és 0-ra végződik. Mennyivel szebb, nem?) Tehát pontos aránykövetés nem lenne hátrány.

- NINCS ANTIALIAS A CSS-ben! A grafikusok is felejtsék el, könyörögve kérem.

A többi, amit írhatnék már nem annyira bosszantó, azokat kompromisszum készen bevállalom én is, de a fentiek figyelmen kívül hagyása, szerintem erős szopatásnak tekinthető a frontendessel szemben.


Mindezt backendesként írom, de az előző munkahelyemen sokszor kellett a frontendhez is hozzányúlnom és hát vért izzadtam néha.
2

5-0

Hidvégi Gábor · 2013. Május. 13. (H), 09.01


Szerintem meg a sitebuilder izzadjon csak nyugodtan vért, és ne a grafikusokat szorítsuk korlátok közé.
3

sokkal kevésbé fog

Hidvégi Gábor · 2013. Május. 13. (H), 09.27
sokkal kevésbé fog előfordulni, hogy hasábozás esetén 1-2 pixel eltérés legyen a hasábok között
Egyébként igazad van, sok grafikus nagyon trehány, és csak érzésre lövi be a dolgokat, aztán a sitebuilder gondolkodhat, melyik mérettel számoljon.

Bő tíz éve vagyok a szakmában, de eddig egy munkámnál készített a grafikus egy olyan psd-t, amiben benne volt minden grafikai elem színekkel, méretekkel, megfelelően szétbontva, amiből egyértelműen el lehetett készíteni mindent.

Így kéne csinálni.

NINCS ANTIALIAS A CSS-ben!
Ez is igaz, a böngészők élsimítása bizony más, mint a Photoshopé, ezt is vegyék figyelembe, mert "élőben" néha nagyon nem úgy néz ki, ahogy elképzelték, nehogy csalódás érje őket.
5

" aztán a sitebuilder

RedPoppy · 2013. Május. 13. (H), 12.27
" aztán a sitebuilder gondolkodhat, melyik mérettel számoljon."

Elvileg a látványéval érdemes. Az antiliast próbáld meg az ügyfélnek elmagyarázni, amikor ő TUDJA, hogy olyan van, én őt ne hülyítsem... a grafikust ritkán éri bármilyen csalódás, nekünk mindegy. Tényleg.
9

Így kellene valóban!

Csurga · 2013. Május. 13. (H), 17.44
Szerintem is követendő példa a linkelt kép, amikor grid-alapú rendszerekkel dolgozunk, akkor nem nehéz a gombokat, színállásokat külön mellékelni, ráadásul adott gridekhez, már komplett előre-gyártott boxokat is tölthetünk le (akár komplex, grafikai elemeket, mindenféle elrendezéshez) és így könnyebb az életünk is. Szerintem ez abszolút járható út és nem is annyival több idő, mint gondolnánk. inkább megszokás kérdése.
13

Köszönöm, hogy ezt linkelted.

bamegakapa · 2013. Május. 14. (K), 11.38
Köszönöm, hogy ezt linkelted. Nagyon tetszik.
17

Tetszeni nekem is nagyon

RedPoppy · 2013. Május. 14. (K), 13.27
Tetszeni nekem is nagyon tetszik, csak abban nem vagyok biztos, hogy azt a felárat kifizetnék, amibe kerül. Egy ideig volt olyan kiegészítő "szolgáltatásom", hogy megírom én a css classokat, de a kutyának sem kellett.

Arra viszont talán mindenképpen jó lenne, hogy lefektessünk valami általános irányelveket, hogy mittudomén, psd kötelező részei. Aztán aki betartja, betartja, aki nem, nem. Ha ügyfélszempontból nézem, tényleg nagyon zsákbamacska, hogy kit hívnak meg egy feladatra, és onnan mit kapnak. A részletes leírást viszont nem olvassák el... egyelőre keresem a középutat. :)
6

Most akkor az aranymetszés

Joó Ádám · 2013. Május. 13. (H), 15.46
Most akkor az aranymetszés mehet a kukába? :)
7

A gridsystemekkel együtt. De

RedPoppy · 2013. Május. 13. (H), 16.09
A gridsystemekkel együtt. De csak ha nem ötösre, vagy nullára végződnek.
16

5-0 szabály

_subi_ · 2013. Május. 14. (K), 12.37
Az 5-0 szabály nagyon jól működik, amikor készpénzzel fizetek. :) Ennek ellenére a grafikai munkálatokat nem erőszakolnám meg ezzel a szabállyal.
4

Látom, megtaláltad mivel

RedPoppy · 2013. Május. 13. (H), 12.21
Látom, megtaláltad mivel lehet hozzászólásokat csinálni. De sajnálom, én nem harcolok kollégákkal.

(Pepita, a cikk készül, csak vizsgaidőszak van.)
8

Köszi!

Pepita · 2013. Május. 13. (H), 17.41
(Mármint a készülő cikket.)

Szerintem ezt párbeszéd-formában kellene (v. kellett volna), nekem már a címbeli felkiáltójel rossz érzést keltett, a cikket el sem olvastam. Nekem ez a fajta hírverés (Csurga) nem jön be, mint stílus, viszont szívesen olvasnék itt olyan párbeszédet, ahol mindkét fél pozitív hozzáállással elmondja az ötleteit, hogy szerinte hogyan tudhat a grafikus-frontendes-backendes jól összedolgozni. Ilyen és hasonló "majd én megmondom neki, hogy dolgozzon!" már volt (túl) sok mindegyik oldalról, és nincs értelme.
10

Párbeszéd

Csurga · 2013. Május. 13. (H), 17.49
Én csak a saját tapasztalataimat, gondolataimat írtam le a cikkben és egy olyan témát vetettem fel, ami az ügyfeleknek is hasznos lehet, ha esetleg ilyesmin törnék a fejüket.

Más nézőpontjából nem tudom megközelíteni a dolgokat, és nem is lenne túlzottan szakmai. Magammal párbeszédbe elegyedni meg nem az én stílusom, vitatkozni viszont szeretek. A címet illetően, ha elolvasod a cikket (vagy legalább az elejét és a végét), akkor látni fogod, hogy inkább ironikus értelemben lett kiválasztva (illetve a figyelemfelkeltés is közrejátszott).

Én nem azt mondom meg a cikkben, hogy kinek mi a munkája, meg ki hogy dolgozzon, hanem azt, hogyan lenne könnyű egy ideális esetben.
12

A helyedben azért nem adnék

bamegakapa · 2013. Május. 14. (K), 11.35
A helyedben azért nem adnék túl sokat azok véleményére, akik el se olvasták a cikket :).
18

Azt ne is, semmiképpen. ;)

RedPoppy · 2013. Május. 14. (K), 13.29
Azt ne is, semmiképpen. ;)
21

gy.k.

Pepita · 2013. Május. 14. (K), 17.06
a cikkrol nem mondtam velemenyt, csak itteni megnyilvanulasokrol. A cikk ezek miatt nem erdekel.
23

Nem rossz egyébként, csak egy

RedPoppy · 2013. Május. 15. (Sze), 14.54
Nem rossz egyébként, csak egy nagyon könnyűnek látszó, és valójában nagyon nehéz témát választott (én már egyszer elvéreztem ezen). Meg szerintem élesben kissé nehezen kivitelezhető dolgokat javasol, pl. az első főoldalterv után adjuk át a sitebuildernek meg a programozónak a projektet. Ez ügynökségnél működhet, de kiszervezett projektnél, ahol az ügyfélnek az utolsó utáni pillanatban is bármi eszébe juthat, nagyon drága játék tud lenni.
24

Most elolvastam :)

Pepita · 2013. Május. 15. (Sze), 15.30
Szép álom, némi hiányossággal.

Szerintem egy ilyen cikket itt (is) kellene publikálni, mindhárom csoportnak véleményezni, ezek alapján írni hozzá egy konklúziót. Így lehetne jobban jelentése ill. súlya, ebben a formában (főleg több felkiáltójeles címmel és hibával) mindössze egy grafikus véleménye a dologról, amit a megrendelője elhisz vagy nem. (És régen rossz, ha ez "hitkérdés".)

Egy dologban igaza van: a legtöbb a felek kommunikációján múlik. Viszont egy ilyen íráshoz is a felek előzetes és alapos kommunikációjára van (lett volna) szükség. Ezzel az írással sok választ ki lehet csikarni (mint azt hiszem te is írtad), azonban eléggé kétes értékű reklámot jelent. Egy ideje van is olyan érzésem, hogy Csurgának ennyi a célja. (Más tartalmat nemigen hoz ide, mint saját blogmarkot és ahhoz kommentet.) Ez nem feltétlenül rossz vagy baj, mindenesetre nekem nem tetszik.
25

Én hiszek a MeBrandban, bár

RedPoppy · 2013. Május. 15. (Sze), 16.17
Én hiszek a MeBrandban, bár csak ismerem, nem használom. Ilyenformán tényleg nem látok kivetnivalót a reklámban... a whismylovéban sem egyébként, bár ő már kicsit a low másik oldala. És ha valamennyi infót átad vele, az csak jó. Hogy én nem értek vele tökéletesen egyet, hát istenem. Valószínűleg nincs olyan szakma, aminek minden képviselője mindenben egyetért. Valahol az is szimpatikus, hogy ő legalább csinál valamit, ellentétben például velem. :D

Az elején azért voltak a cikkel kapcsolatban fenntartásaim, mert úgy tűnt uszítani akar, de ez tisztázódott.

A hitkérdésekkel viszont jó lenne valamit kezdeni, valóban. Csak olyan ötletem nincs rá, amiről úgy gondolom, hogy általánosan működőképes lenne. A legtöbb megrendelőnek problémás megbarátkozni azzal, hogy ez olyan szakma, ahol ahány ember, annyi féle... és itt megint előkerülnek az ügynökségek, ahol legalább valamit lát belőle szerencsétlen. Kéne csinálni egy ügynökséget. :DD
32

Nem kéne

Pepita · 2013. Május. 17. (P), 20.41
ez olyan szakma, ahol ahány ember, annyi féle...
Minden szakma ilyen, a web (sajnos) az az ág, ahol túl sok dolog vélemény-alapú. Ez köszönhető az elmaradott szabványoknak ill. szabványtalanságnak is, de nem kéne, hogy oka legyen ekkora szemléletbeli különbségeknek. Szabvány nélkül is lehet(ne) jól csinálni, de nem mindenki akarja / tudja...
26

Sajnálom!

Csurga · 2013. Május. 15. (Sze), 16.59
@Pepita

Azért hoztam ide a cikket, mert:

1 - Meg akarom tudni, hogy a "szakmabéliek" mit gondolnak róla. Valószínűleg vannak benne hibák, bár a felkiáltó jelen kívül nem igen árultál el róla sokat, csak annyit, hogy neked "nem tetszik". Nekem ez nagyon kevés.

2 - Reklám miatt is természetesen. (Erre való a blogmark, amúgy mi értelme lenne?) Ne kezeljük titokként, egyik célom az oldalam népszerűsítése. Mivel ez az oldal lehetőséget ad erre, miért ne élnék vele? Nem értem, ebben hol a hiba. Ha úgy gondolod, hogy értéktelen a tartalom, akkor indokold meg észérvekkel. Minden esetre azért látszódik, hogy nem egy 5 perc alatt megírt "tákolmány", csak hogy szerezzek egy linket az oldalnak.

3 - Engem tényleg érdekel a vita része, illetve a visszajelzések. Ebben lehet kételkedni vagy nem, de igazából az is azt mutatja, hogy érdekel mit gondoltok, hogy itt vagyok és reagálok mindenkinek, gyakran még arra is, amire nem is lenne érdemes (ne vedd magadra).

Ha azt szeretnétek, hogy ne rakjak ki több linket ide, akkor csak nyugodtan jelezzétek, én ebből nem fogok gondot csinálni. Egyébként szoktam itt olvasgatni a cikkeket már elég rég óta, többek között olvastam a te cikkeidet is Pepita, attól hogy nem szólok hozzá követem az eseményeket. Evidens, hogy itt vagyok a legaktívabb, mivel első kézből tudok válaszolni arra, miért lett ilyen a cikkem. Egyébként mindig örülök a negatív véleményezőknek, mert reakcióra késztetnek másokat is.
28

Ne hisztizz, szeretünk. Én

RedPoppy · 2013. Május. 16. (Cs), 11.34
Ne hisztizz, szeretünk. Én sem sértődtem meg azon, hogy nekem sosem válaszolsz. ;)

Ne kezeljük titokként, egyik célom az oldalam népszerűsítése. Mivel ez az oldal lehetőséget ad erre, miért ne élnék vele?


így van.
29

Én sem sértődtem meg azon,

Hidvégi Gábor · 2013. Május. 16. (Cs), 14.07
Én sem sértődtem meg azon, hogy nekem sosem válaszolsz. ;)
Lehet, hogy nemi diszkrimináció áldozata lettél. Jobban tennéd, ha a biztonság kedvéért megsértődnél!
30

Gondolod hogy erről van szó?

RedPoppy · 2013. Május. 16. (Cs), 14.53
Gondolod hogy erről van szó? :(
31

@RedPoppy Ne haragudj,

Csurga · 2013. Május. 16. (Cs), 16.24
@RedPoppy

Ne haragudj, remélem így minden oké! :)

Semmi diszkrimináció nincs a háttérben :)
36

Ne hisztizz, szeretünk. Én

Joó Ádám · 2013. Május. 18. (Szo), 11.30
Ne hisztizz, szeretünk. Én sem sértődtem meg azon, hogy nekem sosem válaszolsz. ;)


Gyere el sörözni, ott beszélgetünk veled.
38

Gondoltam rá, de nagyon

RedPoppy · 2013. Május. 18. (Szo), 16.39
Gondoltam rá, de nagyon rosszkor van. :( Vizsgaidőszak után bármikor.

Beszélgetni meg persze nem kötelező, abszolút önkéntes alapon zajlik. :P
39

Szombaton vizsga?

Hidvégi Gábor · 2013. Május. 18. (Szo), 17.02
Szombaton vizsga?
40

Aha, ma már volt egy, meg

RedPoppy · 2013. Május. 18. (Szo), 17.45
Aha, ma már volt egy, meg egyet mindjárt lenyomok telefonon, mert nem tudtam bemenni rá (ütközött egy másikkal, és csak egy időpont volt, amit mondjuk én sem értek).
24.-én is lesz kettő, hála istennek. :D
43

Kegyetlen helyre jársz, ha

Hidvégi Gábor · 2013. Május. 19. (V), 08.44
Kegyetlen helyre jársz, ha szombaton is vizsgáztatnak, én a helyedben rögtön felmondanék, és 24-én este hétkor borba fojtanám a bánatom.
44

emlékeim

Poetro · 2013. Május. 19. (V), 10.35
Emlékeim szerint levelező tagozaton szombaton vannak órák és vizsgák is.
48

Igaz

Hidvégi Gábor · 2013. Május. 19. (V), 15.52
Ez eszembe sem jutott.
33

Én is

Pepita · 2013. Május. 17. (P), 21.20
Azért hoztam ide a cikket, mert
Szerintem ha idehozol egy cikket, akkor az így történik.

1.: Hát sajnos nem is igen fogom tudni magam rávenni, annyira nem jött be ez az indítás. Előtte kellett volna fórumozni, stb., itt megjelentetni (ha Ádám-szűrőn átment, már jelent valamit), kicsit kisebb mértékben nyomulni, akkor igen. Ezzel szemben te itt "megmondtad a tuttit", aztán várod, hogy tapsikoljunk. (Tudom, hogy ez némiképp túlzás, de remélem így már érted.)

2.: Arra való a blogmark (szóljon aki nem ért egyet!), hogy ha olyan cikket találsz / olvasol máshol, ami jó is és másoknak is hasznos (itt), akkor azt kényelmesen meg tudd osztani, némi infóval együtt. Ha pl. naponta betennél 2-3 blogmarkot, amik mellett "beficcenne" az a kb. heti egy saját cikk - akkor azt gondolnám: "ez egy rendes csávó, jókat szokott blogmarkolni, véleményezem a sajátját is, vagy másképp segítek neki, ha tudok." Mint már jeleztem: az a gond, hogy kizárólag reklámra használod a WL-t, amúgy lesz**od a kezdőket, mindenkit.
5 perc alatt megírt "tákolmány"
Ezekkel az előzményekkel kb. már mindegy, hogy ez mennyire igaz-hamis.

3.: Ezt nem vitatom. Az a gond, hogy - legalábbis látszólag - más nem érdekel.

Ha azt szeretnétek, hogy ne rakjak ki több linket ide...
Figyelem! Itt kizárólag saját véleményemet írom le (mint mindig), senkinek nem kell követnie, és semmilyen tisztségem / jogosultságom nincs arra, hogy beleszóljak a WL házirendjébe / működtetésébe!

Tehát ha ez eldöntendő kérdés, akkor igen: én azt szeretném, hogy legalább egy ideig kímélj meg ezektől. Leírtam, hogy nekem hogyan tetszett volna, sosem késő...

Evidens, hogy itt vagyok a legaktívabb
Akkor pontosítok: kizárólag itt vagy aktív. Áruld el légyszíves a korábbi felhasználónevedet és hogy miért nem akként vagy jelen, mert a jelenlegiből csak azt látom, hogy:
- mindössze 4 heti reg., ezalatt:
- 3 blogmark, mind saját oldalra,
- több komment, kizárólag a saját blogmarkokban,
- 0 kérdés,
- 0 segítségnyújtás mások kérdése / problémája kapcsán.

Én nem ismerlek, úgyhogy csak ezeket tudom (amit látok), viszont ez önmagában annyi, hogy már nem is érdekel. Mint ahogy Whismylove esetében sem mentem bele abba a játékba, hogy "reakcióra késztetnek másokat", veled sem.

Sajnálom, tőlem ennyi tellett.
34

Ennyi tellett.

Csurga · 2013. Május. 17. (P), 21.40
A linked egy itt beküldött cikk. Viszont az oldalon van lehetőség Blogmark-ok beküldésére, és én ezt meg is tettem. Nyilván, ha lenne erre valamilyen szabályozás (pl egy blogmark - egy cikk, hozzászólás minimális száma vagy hasonló), akkor nem került volna ki. Én tudtommal minden szabályt betartottam, és élek az oldal adta lehetőségekkel, hogy etikus-e az már vitatható, de úgy gondolom, hogy kikértem a véleményeket és meg is hallgattam, tehát zöld út. Ennek ellenére elfogadom a tiedet.

Én már leírtam miért tettem a dolgokat, ha ebben nem értesz valamit, nyugodtan térj rá vissza, olvasgasd. Ha ezt nem hiszed el/nem érdekel, szíved joga, de attól még igaz marad.

Az oldalon való Blogmark megjelenést nem TE szabályozod, hanem egy moderátor, akinek vélhetően sokkal több köze van az oldal működéséhez, mint NEKED. A beküldések kikerültek, bizonyára azért, mert releváns a téma. Az, hogy neked nem tetszik a dolog, más kérdés. Nekem kicsit átmegy OFF-ba ez az egész, szóval a részemről is lezárnám a kérdéskört. Ha ennyit tudsz hozzáfűzni véleményként, hogy "Nem olvasom el, meg nem érdekel", akkor nem értem miért olyan fontos neked ez a téma.

Vendégként olvastam főleg az oldalt, a regisztráció kizárólag azért történt, mert a blogmarkba szerettem volna beküldeni pár posztot (a fent említett okok miatt).

Tetszik az elszántságod, de én nem mennék bele személyeskedésbe. Elkönyveltem részedről a mínusz egyet (várom a többiek reakcióját is ezzel kapcsolatban), de szeretném, ha tartanád magadat a továbbiakban reakció-mentességhez az általam nyitott topikokban. Előre is köszönöm!
35

No-no!

Pepita · 2013. Május. 17. (P), 22.27
Itt te mentél át moderátorba (legalábbis próbálkozol), úgyhogy nem sikerült megúszni.
A linked egy itt beküldött cikk.
Pontosan. Elég részletesen le is írtam, miért ér többet egy blogmarknál (és ha te is küldesz be cikket, majd rájössz sok másra is).
leírtam miért tettem a dolgokat, ha ebben nem értesz valamit, nyugodtan térj rá vissza, olvasgasd
Vicces vagy :).
Tudom furcsának találod, de még azt is értem, amit nem írtál le. :)
Igyekeztem azonban finoman fogalmazni és csak azt leírni, ami elengedhetetlen, ám ha te nem érted vagy más okból / céllal poénkodsz itt velem, akkor jobban kirészletezem.
Az oldalon való Blogmark megjelenést nem TE szabályozod...
Ez az, amiért kénytelen vagyok felvenni a kesztyűt, pedig nem akartalak megbántani.
- Honnan tudod? (Onnan, hogy fentebb felhívtam rá a figyelmet :D)
- Te aztán pláne nem... Nézz már egy kicsit körül, hogy én milyen tartalmakat hozok ide, segítek-e másoknak, vajon mennyit adnak a véleményemre, ... Szóval javasolnám, hogy inkább magadból vegyél vissza, ahhoz te nagyon kevés vagy, hogy nekem diktálj.
- Ami még nem lépi át a moderálandó határt, nem lesz mindjárt "releváns". :)
- Tudtommal a blogmarkok azonnal kikerülnek, nincs előzetes elbírálás, tehát csak azt törli valaki, amelyik moderálandó. (Elég zűrös lenne mindegyiket külön átnézni.)
Ha ennyit tudsz hozzáfűzni véleményként, hogy "Nem olvasom el, meg nem érdekel", akkor nem értem miért olyan fontos neked ez a téma.
Politikával nem akarsz foglalkozni?
Ott sikereket érhetnél el ezzel. Nem hiszem, hogy egy mondatba én ennyi valótlant és hülyeséget bele tudnék szőni -> mondjuk én béna is lennék politikusnak.
Ha neked ennyi jutott be az output-omból, akkor már sajnállak. Persze kevesebbet fűztem ténylegesen hozzá, mint amennyit tudok, de ez is jóval több, mint amit feltételezel. És ez a téma nekem nem fontos, viszont veled kapcsolatban valami csípi a szemem, és nem szoktam hagyni, hogy megdumáljanak.

Tetszik az elszántságod, de én nem mennék bele személyeskedésbe.
Nos, problémamegoldásban még elszántabb tudok lenni... :)
Ezt a kommentet teljesen feleslegesen és számodra előnytelenül "követted el": asszem bőven elég lett volna annyi is, hogy vetted a -1-et. (Egyébként mostanra már -100.)
Természetesen szíved joga visszaszólogatni-megsértődni-stb, egyet viszont ne felejts el: ugyanezek a jogaim nekem is megvannak, és nem törvényszerű ám, hogy te bírod tovább cérnával. Én mindenkinek megmondom a véleményem, először finoman, ki-ki reagál ahogy akar - és én is.
Emiatt sajnálattal fel kell világosítsalak:
szeretném, ha tartanád magadat a továbbiakban reakció-mentességhez az általam nyitott topikokban. Előre is köszönöm!
Ezt már verheted is ki a fejedből. Javaslom, hogy véglegesen.
Majd pont te mondod meg nekem, hogy akár itt akár bárhol mit csinálhatok?!
Fentebb azért jeleztem, hogy nekem nincs moderátori-stb. jogosultságom, mert előfordulhatott volna, hogy egy-egy olvasó azt hiszi. Te viszont nálam is messzebb vagy az ilyen dolgoktól...

Tehát ne köszönd - nincs mit. Aki nem kóstolgat engem, azzal én is finom(abb)an beszélek.
41

Rendben

Csurga · 2013. Május. 18. (Szo), 17.45
Tudtommal a blogmarkok azonnal kikerülnek, nincs előzetes elbírálás, tehát csak azt törli valaki, amelyik moderálandó. (Elég zűrös lenne mindegyiket külön átnézni.)

Hát szerintem ebben tévedsz. Moderálják.

Elég sokat fórumozom, máshol is megtalálhatsz a neten, mindenhol vannak olyan figurák mint te, már régen megtanultam kezelni őket.

Természetesen amiket leírsz itt, handabanda, nem szól semmiről, csak teszteled a határokat és mindig tied az utolsó szó. Más topikokban is láttam már a hozzáállásodat, szerintem hagy némi kívánnivalót maga után. Mint mondtam, én betartom a szabályokat, és te írtad az előző hozzászólásodban, hogy "Részedről ennyi volt...", nem tudom ez mit jelent, de bátorkodtam azt gondolni, hogy Belőled volt ennyi :)

Azért ha már az "íratlan szabályok" figyelmen kívül hagyásával vádolsz, akkor megemlíteném, hogy az OFF-olás sem túl etikus, akár melyik fórumon is vagy. Ugyanis te már az első hozzászólásoddal is ezt tetted.

Most próbálod menteni ami menthető, sok sikert. Aki azért elolvassa a teljes témát, szerintem tud maga is dönteni arról, hogy kinek van igaza, attól függően, hogy te milyen tartalmakat hoztál ide, vagy hány OFF kommentet toltál már erre a lapra.
46

Egyéb?

Pepita · 2013. Május. 19. (V), 13.58
Ügyesen dobálod a sz@rt, meg kell hagyni. Vajon képes vagy pozitívumokra is?
Ne felejtsd el: aki sz@rt dobál: sz@ros lesz a keze... :)
49

Én őszintén nem értem miért

bamegakapa · 2013. Május. 26. (V), 21.58
Én őszintén nem értem miért provokálod, illetve miért szúrja ennyire a szemedet ez a blogmark...
50

Ne már!

Pepita · 2013. Május. 26. (V), 23.01
Nem provokáltam senkit itt, sőt, szerintem a WL egészén sem. Legalábbis nekem a provokáció azt jelenti: szándékosan serkenteni / előidézni konfrontációt. Éppen ezt teszed ezzel a bejegyzéssel így 1 hét távlatából...
51

Most olvastam :).

bamegakapa · 2013. Május. 27. (H), 10.06
Most olvastam :).
37

Tudtommal a blogmarkok

Joó Ádám · 2013. Május. 18. (Szo), 11.37
Tudtommal a blogmarkok azonnal kikerülnek, nincs előzetes elbírálás, tehát csak azt törli valaki, amelyik moderálandó. (Elég zűrös lenne mindegyiket külön átnézni.


A blogmarkok is szerkesztői jóváhagyásra kerülnek ki.
45

Örülök neki :)

Pepita · 2013. Május. 19. (V), 13.54
Titkon reménykedtem benne, így viszont azt nem értem, hogy csak a WL-re hogyan elég a nap 24 órája... (A megélhetésről nem is beszélve.) :)
47

Segítünk

Poetro · 2013. Május. 19. (V), 14.14
Úgy, hogy segítünk neki. Formázzuk a fórumot, töröljük a szemetet ilyesmi. Vagyunk páran akik tudnak segíteni ebben.
27

Ne legyünk ilyen magyarosak,

bamegakapa · 2013. Május. 15. (Sze), 23.52
Ne legyünk ilyen magyarosak, hadd futtassa az oldalát, ha annak a tartalma hasznos :).
42

Talán próbáld meg kívül állókét szemlélni

tuningegesjavito · 2013. Május. 18. (Szo), 20.39
Egyszerűen, nem kel túl dramatizálni
14

Szerintem jó a cikk (olvastam

Hidvégi Gábor · 2013. Május. 14. (K), 11.38
Szerintem jó a cikk (olvastam : )) és a végkövetkeztetés is.
22

+1 szerintem is jó cikk.

deejayy · 2013. Május. 15. (Sze), 10.43
+1 szerintem is jó cikk.
11

Azon röhögök éppen, hogy a

RedPoppy · 2013. Május. 13. (H), 22.35
Azon röhögök éppen, hogy a 10dolog.hu-n ugyanez a cirkusz megy, csak ott nyomda vs. grafikussal. Lehet hogy megcsinálom az ügyfél vs. grafikusos topicot is.

Btw, most ébredtem rá, miért mentem grafikusnak. Kiskoromban mindig az volt a kedvenc játékom, hogy én vagyok a gonosz főellenség. Erre itt van. :D
15

nekem fura ez a cikk...

_subi_ · 2013. Május. 14. (K), 12.33
Nekem fura ez a cikk, több szempontból is:

- A címe ugyan „Grafikusok vs. Sitebuilderek!”, de ehhez képest a sitebuilder-ek feladatáról kevesebbet írsz, mint az ügyfelekéről.

- Az ügyfélnek ilyen értelemben nincs feladata. Feladata az ügyféllel kommunikáló embernek van. Neki kell megfelelő kommunikációt alkalmaznia az ügyféllel szemben, hogy igenis legyen tartalom. A koncepciót, pedig az ügyfelet vezetve, segítve az ügyféllel közösen kell kialakítani.

- A grafikus feladatainál egyenesen nevetséges, amit lekerekített objektumok átméretezéséről írsz például. Az tény, hogy így működik Photoshop-ban, de egyrészt talán meg kellene említeni, hogy melyik szoftverrel kapcsolatban van így, másrészt talán nem kellene triviális dolgokat leírni.

Nem tudom kinek, kiknek szántad a cikket, de valahogy nehéz elképzelnem a leendő ügyfeleket, amint szorgalmasan tanulják az ügyfelek feladatait. Viszont előttem van egy kép, amint a grafikus egy jól elhelyezett, hangosan csattanó homlokon csapással jutalmazza magát, amint megvilágosodik, hogy „Ez az! Soha többet nem méretezek át lekerekített objektumot!”. :)
19

A vaktervezés tényleg

RedPoppy · 2013. Május. 14. (K), 14.09
A vaktervezés tényleg probléma, legalábbis nálam. Szerintem alapvető lenne, hogy az ügyfél tisztában legyen azzal, mit akar elmondani a cégéről másoknak. De ha leszámolom azt, hogy nekem nehéz tervezni, akkor is sérül a designnak az a tulajdonsága, hogy vizuális eszközökkel segítse az oldal értelmezését (nem tudod mit kell kiemelni, mi hangsúlyos, mi nem, stb).

Másrészről viszont az ügyfelek viszont valóban nem hajlandóak ezzel foglalkozni. Vagy ha foglalkoznak, jobb lenne, ha nem tennék, mert akkor van, hogy olyan briefeket kapok, hogy "az oldal proaktív és innovatív értékeket közvetítsen a célközönség felé". Én meg nézek, hogy most wtf.
De egyelőre nem tudok rá megoldást. :)
20

A címről

Csurga · 2013. Május. 14. (K), 16.02
@_subi_

Köszönöm a véleményt.

A cím figyelemfelkeltő és bizonyos értelemben fricska magára a vitára is (amit mi most is folytatunk). Görbe-tükör akart lenni. A Sitebuilder feladatokat azért nem taglaltam ilyen részletességgel, mert írtam is a cikk elején, hogy Grafikus szemszögből közelíteném meg a dolgot.

Hatalmas tévedés, hogy az ügyfeleknek nincs feladata. Elég sok feleslegesen lefutott körtől, kidobott pénztől menthetnék meg magukat, ha ezeket az egyszerű dolgokat figyelembe vennék. (Persze többször is kiemeltem, hogy ez egy "ideális" eset. Lehet másképpen is dolgozni, csak nem mindig kifizetődő, az idő tényezőről nem is beszélve.) Ha az ügyfelek elolvassák ezt a cikket, komolyabb képet kaphatnak arról, hogy mire is adják ki a pénzüket, mert laikusok, és nincs is affinitásuk jobban belemélyedni. Ez természetes, de egy 20 perc alatt végigolvasható cikk talán segíthet pár alapvető dolgon a témával kapcsolatban. Ez kifejezetten nekik készült. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg helyen megtévesztik őket a különböző szakmák feladataival kapcsolatban. Sokszor nem tudják eldönteni, kinek-mi a feladata és egyáltalán kihez kell fordulni bizonyos problémák felmerülésekor. Ami nekünk evidens, másnak nem biztos, hogy az... ezt tapasztalatból mondom.

A grafikusi feladatoknál meg vannak említve jelentéktelen dolgok. Nagy részét egy jó sitebuilder élből korrigálja, mert látott már ilyet, viszont ha lehet rajtuk változtatni, akkor miért ne? A PSD alapvetően Photoshop formátum. Evidens, hogy nem a Gimp-et fogom taglalni. A webdesign szerintem eléggé összeforrt a szoftverrel, de ez egy újabb vita tárgya lehetne...

Még egyszer leírom, az ügyfeleknek nem kell "megtanulni" ezeket a dolgokat, elég, ha tudnak róla. Szerintem egy ügyfél igényes, gyors munkát szeretne a lehető legalacsonyabb áron. Amennyiben ez igaz, ez a cikk valamelyest hozzájárulhat ehhez. Nem Biblia, de máshol még ennyit sem lehet róla olvasni.
52

Design..stb

bégé · 2013. Dec. 5. (Cs), 14.45
Sziasztok!

Egyik kollégám hívta fel a figyelmemet erre a témára. A kis csapatunkban a design és a kreatív meló, meg valahol a teljes koncepció kidolgozása is a feladatom. Régi motoros vagyok, de online felületeket csak 4 éve tervezgetek. 3. éve már, hogy a munkáim bekerülnek Az év honlapja pályázatra, 5 alkalommal díjazták is ezeket. Legutóbb tegnap este is. Tapasztalatból mondhatom, hogy a jó koncepció, aminek a része a design, egy csapat munka eredménye. A víziót vagy a magadénak érzed és teszed a dolgodat, vagy siker elmarad. A vízió azért kell, mert tervszerűen lehet csak haladni. Sokszor tévedtem már én is, és menet közben módosítok, változtatok, de a lényeg, hogy egy csapattal együtt teszem. Leszarom, hogy tetszik e a pixelméret, a font színe, aránya, elhelyezkedése a programozóknak. Ugyanakkor nagy tisztelettel tekintek a munkátokra, amikor az elvadult ötleteket pixel pontosan megvalósítjátok, a háttér rendben van, SEO király, stb. Kb minden megrendelés teljesítésekor anyukámat többször emlegethetik a kollégáim, mint más szavakat. Röpködnek az érdekes levélváltások, de a vége mindig az, hogy a megrendelő elégedett és fizet. Pont azért fizet amit egy terv alapján elfogadott, és kurvára nem érti és nem is érdekli, hogy a háttérben mennyit szívtál vele, milyen pixel arányok vannak:D

Ne akarjátok gúzsba kötni a kreatívokat, mert az a halála a netnek. Pont elég már az a sok hányadék, tökegyfomra template. Na ott minden egyforma. Ha azt akarod, már 8 dolcsiért elérheted, és nem kell vitáznod a tervezőiddel:D

Uff, gé szóltam:D