ugrás a tartalomhoz

Chrome app launcher developer preview

Joó Ádám · 2013. Feb. 21. (Cs), 16.20
Chrome alkalmazások indítóképernyője
 
1

Chrome packaged apps deliver

Hidvégi Gábor · 2013. Feb. 22. (P), 10.34
Chrome packaged apps deliver a native-like experience across multiple platforms (...)
Ez a mondat nem teljes, mert elfelejtik azt megemlíteni, hogy csak azokon a platformokon lehet ezeket az alkalmazásokat futtatni, ahol Chrome böngésző van, minden API hívásuk úgy kezdődik, hogy chrome.*. Így nem különbek az Apple-nél, a Microsoftnál vagy a Samsungnál, akik ugyancsak saját API-val szeretnék magukhoz kötni a fejlesztőket (az Apple annyiban lóg ki a sorból, hogy ők legalább nem erőltetik a HTML-t).

Akkor minek fejlesszen az ember JS-ben és HTML-ben? Nem vagyunk előrébb, mert megint N darab rendszeren kell tesztelni, N rendszerre kell megírni a kód egy részét, ennek a hülyeségeire figyelni, amannak a hibáira kell áthidaló megoldást találni, mi ennek az értelme? Miért nincs egy API? Nem egyszerűbb akkor natív alkalmazát készíteni, és akkor nem kell a webes szabványok hülyeségeivel foglalkozni?
2

nem tudom hogy megy ez,

szabo.b.gabor · 2013. Feb. 26. (K), 10.01
nem tudom hogy megy ez, gondolom nem akarnák ők sem erőltetni, hogy chrome.* prefix-szel kezdődjenek a hívások, viszont úgy járni sem akarnak, mint a júdeai nemzeti front.
3

Kettős mérce

Hidvégi Gábor · 2013. Feb. 26. (K), 13.31
Amikor tizenpár éve a Microsoft csinált saját megoldásokat, össznépi felhördülés követte, aminek a hullámait még ma is néha lehet érezni. Most, amikor mindenki ugyanezt műveli, érdekes módon nem zavar már senkit. Megint mindenhova wrappert kell írni, ezer készüléken tesztelni, "elavult telefont használsz, cseréld le" üzeneteket bámulni és így tovább.

A webes technológiákat nem a józan ész, hanem a politika és a pillanatnyi marketingérdekek alapján fejlesztik, és ennek nem biztos, hogy a felhasználók és mi, fejlesztők vagyunk a nyertesei. Pedig mi vagyunk többen, kérdés az, hogy miért kell hagynunk, hogy így legyen?
5

Ez nem így van, mai

Joó Ádám · 2013. Feb. 26. (K), 17.45
Ez nem így van, mai formájában az egész web a Netscape és a Microsoft (majd azóta a Mozilla és Webkit) saját megoldásainak az eredménye. A hörgés a Microsoft piaci hozzáállása miatt volt.
6

Mi nincs így? Hányszor

Hidvégi Gábor · 2013. Feb. 26. (K), 18.04
Mi nincs így? Hányszor hallottuk már a Microsoft megoldásairól, hogy azok nem szabványosak?
7

Nem az a baj, hogy nem

Joó Ádám · 2013. Feb. 26. (K), 18.45
Nem az a baj, hogy nem szabványos, hanem hogy ráerőlteti a világra. Most, hogy a Webkitnél csak az árnyéka feltűnt ennek, ugyanúgy volt hörgés. Nincs itt kettős mérce.
8

Senki nem erőltetett a

Hidvégi Gábor · 2013. Feb. 26. (K), 19.57
Senki nem erőltetett a világra semmit, csak sok birkát régen és most sem érdekel, hogy a lehető legtöbb böngészőben jól jelenjen meg az oldala, a kompatibilitás érdekében nem tesznek semmit. Sok egyéni fejlesztésükről utólag derült ki, hogy hasznosak (innerHTML), vagy szabványosították (XMLHttpRequest), jópárat meg elkaszáltak (dinamikus CSS), pedig előrébb lennénk a használatukkal.
9

Miért nem annak a

Joó Ádám · 2013. Feb. 26. (K), 20.03
Miért nem annak a konzorciumnak a keretein belül innovál, aminek tagja?
10

Ezt a kérdést szoktam én is

Hidvégi Gábor · 2013. Feb. 26. (K), 20.21
Ezt a kérdést szoktam én is feltenni. Mondjuk az alapján, amit a W3C-nél művelnek, én sem biztos, hogy szeretnék velük dolgozni (nem csoda, hogy mindenki magának fejleszt), lassúak, dilettánsok, és hogy egy ott "dolgozó" sem készített életében weboldalt vagy -alkalmazást, az biztos. De ezzel nem szeretnék felmentést adni senkinek, szerintem rossz irányba megy a web.
11

A W3C-nek 62 fő alkalmazottja

Joó Ádám · 2013. Feb. 26. (K), 20.32
A W3C-nek 62 fő alkalmazottja van, és ezek nagy része adminisztratív tevékenységet végez. Az érdemi munkát a specifikációkon a tagság szakértői (nem) végzik.
12

persze, mert

razielanarki · 2013. Feb. 27. (Sze), 14.13
persze, mert a szabványokat megalkotó szakértők a rendes munkájuk mellett teszik ezt, (elég csak a html5 szabvány editorait megnézi).

a másik dolog az h nem csak írkálják a specet, hanem meg is vitatják belsőeg, pro és kontra, a w3c emberei legtöbb esetben csak koordinálják a szakmai bizottságokat.
13

persze, mert a szabványokat

Joó Ádám · 2013. Feb. 27. (Sze), 14.57
persze, mert a szabványokat megalkotó szakértők a rendes munkájuk mellett teszik ezt, (elég csak a html5 szabvány editorait megnézi)


Nem tudom, hogy a HTML5 esetében hogyan megy, de szerintem egy Google vagy Microsoft megteheti, hogy fizessen ezért a munkáért.
15

Üzlet

Pepita · 2013. Már. 8. (P), 06.26
Főként azért, mert üzleti érdekeik is megkívánnák. Olyan ez, mint a XV. században volt a törökvész, ill. a sok pápai felhívás a keresztesháborúra. Egész Európa serényen bólogatott, hogy "igen, persze, szerintünk is", áldozatot mégis csak mi hoztunk, valószínűleg mi is csak azért, mert közvetlenül voltunk érintve. A többi csak helyeselt, de nem tett semmit, várta a fejleményeket (és hasznot húzott belőle). Szerintem itt detto u.ez van.
4

Kereszthalál

zzrek · 2013. Feb. 26. (K), 15.38
Kereszthalál :-)
Egyébként a prefix lényegtelen, csak legalább legyen eszük és azon belül mindenki csinálja ugyanazt. Aztán később megállapodhatnak egy közös prefixben is ha már megmentették Briant.
14

Ez is egy formája annak,

saxus · 2013. Feb. 28. (Cs), 05.23
Ez is egy formája annak, hogyan kényszerítsék vávalaki valakiket.