ugrás a tartalomhoz

ECMAScript 6 collections, Part 1: Sets

Joó Ádám · 2012. Szep. 26. (Sze), 14.32
Halmazok az ECMAScript 6 új gyűjtemény típusai közt
 
1

Az igazi az lenne, ha lenne

inf · 2012. Okt. 2. (K), 23.27
Az igazi az lenne, ha lenne HashSet meg HashMap a DOM Node-oknak. Ez már 10 éve is hiányzott, és még mindig csak utángányolással megoldható, pedig szerintem nagyon alap dolog lenne, ha mondjuk az ember selectorokat akar használni. Az xpath és css selectorok beépített támogatása ugyanúgy jól jönne. Én azt nem értem, hogy miért csináltak külön css selectors, amikor már ott volt az xpath...

Szerk:
css az sgml öröksége, és 1980-as évektől ilyen-olyan formában jelen van, míg xpath kb 20 évvel később jelent meg, amikor már xml is volt. Én mondjuk rend a lelke mindennek alapon örültem volna, ha a html5 úgy jelenik meg, hogy xhtml stílusban megy csak, és xpath selectorok vannak a stíluslapoknál. Szóval mondjuk lehetett volna xhtml 2.0. Persze nem lett. Ez van.
2

Egyetértek

Hidvégi Gábor · 2012. Okt. 3. (Sze), 06.41
A CSS3-ba nyugodtan csinálhattak volna XPath kompatibilist kiválasztókat is.
3

kényelmetlen

Poetro · 2012. Okt. 3. (Sze), 06.52
Mivel az XPath kényelmetlen, nehezen olvasható, és a CSS-sel ellentétben nem igazán elterjedt a használata, ezért gondolom, hogy jól döntöttek, hogy a querySelector-t és querySelectorAll-t implementálták.
4

Nem értek egyet

Hidvégi Gábor · 2012. Okt. 3. (Sze), 08.51
Átnéztem az általam készített XSL-ekben az XPath kiválasztókat, egyáltalán nem bonyolultak, egy átlag weboldalnál pont olyanok, mintha CSS-ben írtam volna őket. Az más kérdés, hogy lehet kreálni a segítségével nehezen olvasható kérést.
5

Nem értem, én nem olvasgatni

inf · 2012. Okt. 3. (Sze), 18.03
Nem értem, én nem olvasgatni szoktam...
6

olvasás

Poetro · 2012. Okt. 3. (Sze), 18.46
Pedig a szoftverfejlesztés nagyobb része olvasás, nem írás. Többször kell a kódot szerintem elolvasni, mint megírni. Kell a reviewzéshez, debuggoláshoz, kódértéshez. Ha nehezen olvasható, megérthető, feldolgozható, sok előismeret kell hozzá, akkor érdemes lehet más megoldást keresni, ezzel gyorsítva a fejlesztést.
7

Oké, meggyőztél. Tudnál

inf · 2012. Okt. 3. (Sze), 19.16
Oké, meggyőztél. Tudnál mutatni egy példát, hogy hol nehezen olvasható az xpath a css-hez képest? Szerintem nem az, illetve a css-ből egy csomó olyan dolog hiányzik, ami az xpath-ben benne van, és szívesen használnám. Például a parent selector ilyen.
8

Szülő

Hidvégi Gábor · 2012. Okt. 4. (Cs), 07.18
Hát, igen, már nem egyszer lett volna már szükségem olyan választóra, hogy ha a gyerek elem fókuszt kap, a szülő bizonyos stílusát is meg tudjam változtatni.