ugrás a tartalomhoz

Már a HTML6-ot kezdi tervezgetni a W3C

Hidvégi Gábor · 2012. Május. 5. (Szo), 16.37
A szabvány véglegesítése 2030 körül várható
 
1

Na igen, és

Pepita · 2012. Május. 6. (V), 21.45
a HTML5 - CSS3 meg már marad ilyen katyvaszban, mint most van. Remélem, mire nyugdíjas leszek (ha megérem), még megtapasztalhatom a szabványos netet...
2

Pár kérdés

Hidvégi Gábor · 2012. Május. 7. (H), 18.39
Mitől lesz a net szabványos?
Ki mondja meg, mi a szabvány?
Bárki kreálhat szabványokat? (Lásd WHATWG -> HTML5)
Kinek és milyen előnyöket nyújtanak ezek a szabványok?
Ha profitorientált cégek írják a szabványokat, merrefelé hajlik minden szent keze? (Lásd webkit prefixek)
Muszáj-e elfogadni az ilyen cégek által írt szabványokat?
Ha a W3C nem képes tartani a tempót a fejlődéssel és az igényekkel, muszáj-e elfogadni mint szabványügyi testületet?
Mennyire hiteles a W3C, ha amiatt kritizálják, mert a résztvevő cégek adományainak arányában szólhatnak bele a szabványkészítésbe?
Milyen alternatívák vannak a W3C és a profitorientált cégek mellett szabványkészítésre?
3

Pár válasz

Pepita · 2012. Május. 8. (K), 14.03
Attól, mint minden más szabványosítható dolog: széleskörben megvitatott és elfogadott pontos szabályoktól.
Ki mondja meg? Jó kérdés, pont ez a gond a nettel, hogy némely résztvevővel nagyon elszaladt a ló. Sztem még mindig a W3C-nek kellene.
Nem, amit "bárki" kreált, az távolról sem szabvány, mindössze egyéni elképzelése a dologról.
A szabványok (ha tényleg szabványok, és be is tartjuk/tartják őket), mindenkinek hasznára válik a Megrendelőtől a Fejlesztőkön át a Látogatókig, beleértve a böngészőprogramok és hardverek gyártóit is.
A webkit az én szemléletem szerint egy céges leírás - és nem szabvány. Én szabványon a "hivatalos előírást" értem. Mint ilyent, egy profitorientált cég természetesen nemigazán tud létrehozni, mivel nem a legoptimálisabb és egységes technikai megoldás a célja (mint a szabványoknak általában), hanem a többi versenytárs kizárása, lehagyása. Mivel ezek nem szabványok, nem kell elfogadni.
A W3C-t nem kell elfogadni - de tudsz jobbat? Egyáltalán van erre megfelelő szervezet? Kéne lennie. Én azonban hajnalka vagyok ehhez, de szívesen segítenék, ha tudnék.
Ezt az adományféle dolgot nem ismerem pontosan, de valahol még meg is tudnám érteni. T.i. a nagyobb adományozó valószínűleg nagyobb piaci résztvevő is, ennélfogva több felhasználót szolgál ki, többet is szólhasson bele a hogyanba.
Szabványkészítési alternatíva: a szabványok legalapvetőbb lényege pont a széleskörű "egyformásítás", tehát sem neked, sem másnak nem érdeke külön-külön saját, kicsi "szabványkákat" létrehozni. Itt a baj mostanában: olyan dolgokat hívnak szabványnak a szakemberek, ami nem szabvány, de nagyon szeretnék, ha az lenne. Közben pedig csak egyre nagyobb a káosz lesz, még jó, hogy elvileg a szabványok teremtenének rendet a technika világában. Arra lenne szükség, hogy a NAGYOK és az OKOSOK végre úgy üljenek le szabályokról (szabványról) tárgyalni, hogy a valós technikai problémákkal foglalkoznak, a személyes/üzleti érdekeiket meg "későbbre halasztják". Évek óta előbb programoznak, utána próbálják "szabványosítani". Épp fordítva kéne, csak akkor előfordulhat, hogy 2-3 dollárral kisebb lesz a profit...
4

Évek óta előbb programoznak,

Poetro · 2012. Május. 8. (K), 15.16
Évek óta előbb programoznak, utána próbálják "szabványosítani". Épp fordítva kéne, csak akkor előfordulhat, hogy 2-3 dollárral kisebb lesz a profit...

Ez ugye azért van, mivel nekik valamit meg kell valósítani egy cél érdekében (mondjuk hogy az iTunes felületén legyenek egyszerűen lekerekített sarkok vagy lineáris színátmenet), ezért kitalálnak valamit, amivel ezt jelölni tudják CSS-ben például. Ezek után, mivel ez ilyen frankón sikerült nekik, szeretnék, ha ebből szabvány lenne, és más is profitálhatna a tapasztalataikból, valamint közösen vihetnék előre a többiekkel a fejlődést. Tehát vannak a valós igények, amiket az ottani fejlesztőknek akkor kell megvalósítani, mivel ezt a feladatot kapták, és ez a már létező eszközökkel nagyon nehéz (XHR, lekerekített sarkok), ezért bevezetnek egy egyedi kiegészítést. De mivel látják, hogy ez másoknak is hasznos lehet, ezért szabványosítani akarják.

Azt nem várhatják meg, hogy évek alatt majd lesz belőle szabvány, és majd akkor építk be a cuccot a saját szoftverükbe, mert ez nekik most kell. Ha te lennél egy böngészőgyártó, és neked, vagy a fizető ügyfeleidnek lenne egy kérése, hogy legyen már ez meg ez a szolgáltatás benne az eszközben, és azt mondanád, hogy "majd ha szabvány lesz", akkor jól kiröhögnének, és mással csináltatnák meg a feladatot.

De igaz ez minden szoftverre. Te se várod meg, hogy kijöjjön majd évek múlva az X keretrendszer következő változata, ami majd tudni fog egy szolgáltatást ami neked most kell, hanem szépen lefejleszted, és beajánlod a keretrendszer fejlesztőinek, hogy ugyan rakják már be ezt a következő változatba. Aztán vagy bekerül, vagy nem.
5

Mindez szép és jó, csak az

Hidvégi Gábor · 2012. Május. 8. (K), 15.43
Mindez szép és jó, csak az lesz a vége, hogy a böngészők gigabájtosra nőnek, mert az aktuális divatirányzatoknak megfelelően belezsúfolnak minden csilli-villi effektust. Nem gondolom, hogy ez jó irány, de ez a tipikus egy bolond százat csinál szindróma.
6

Túl gyors a világ

Pepita · 2012. Május. 8. (K), 23.21
Vagy én vagyok lassú?
Vagy inkább a W3C.

Nagyrészt neked is igazad van, kivéve:
,mert ez nekik most kell.
Ugyan miért? Kelljen akkor, amikor szabvány. Tessék benyújtani a tervet, fogadják el, stb...

Persze ehhez az kéne, hogy mondjuk egy tervet max. 30 napon belül elbíráljanak. Nem kell ilyen rövid idő alatt szabványt csinálni - nem is lehet -, de dönteni lehet róla, hogy a következő szabványba bekerül, a következő szabványt meg kiadják ekkor és ekkor. Ezzel a döntéssel már lehet programozni (vagy akár előbb is, ha kockáztat), a bizottság közzéteszi magát a döntést (is) és így a "többiek" is programozhatják máris.

Sajnos a W3C nem a gyorsaságáról híres, de így meg mi is szívunk és a látogatók is.