ugrás a tartalomhoz

Books: Bits vs. Atoms

Joó Ádám · 2012. Ápr. 11. (Sze), 23.07
Gondolatok a villanykönyvek előnyeiről és hiányosságairól
 
1

Digitális kor

Hidvégi Gábor · 2012. Ápr. 12. (Cs), 10.47
Pont a napokban gondolkoztam a témán, és szerintem további hátrányokkal járnak még az elektromos könyvek, és úgy általában a digitális adattárolás (különösen az internet maga):

- folyamatos energiát igényel az adatok tárolása és megjelenítése, így szerintem hosszabb távon környezetszennyezőbb, mint a papíralapú könyvek
- rengeteg "régi" (pár éves) tartalom tűnik el a süllyesztőben, amikor egy-egy weboldalt nem éri meg már fenntartani, és ugyanígy abban sem lehetünk biztosak, hogy a kedvenc e-könyvünket kiszolgáló cég csődjekor mi lesz a megvásárolt termék sorsa

Pár éve olvastam, hogy ami nincs kőbe vésve, az el is fog veszni, és ez így is van. Amit nem mentünk le magunknak, jó eséllyel belátható időn belül elérhetetlen lesz.
2

DRM free

Poetro · 2012. Ápr. 12. (Cs), 11.00
Én csak DRM free termékeket vásárolok, ergo a könyvek megmaradnak, amíg el nem veszítem őket. És el kell, hogy mondjam, azért nem kevés villanykönyvet vettem eddig. Ha normális a kiadó, akkor el akarja adni a könyveit, úgy, hogy el is tudjam olvasni, akkor, ott, és azon az eszközön ahol akarom. Van, hogy ez az asztali számítógépem, van, hogy az a könyvolvasóm, van hogy a laptopom. Mikor épp melyik esik kézre. Ha kell, akkor online könyvből, cikkből is csinálok villany-könyvet, csak hogy biztosan meglegyen később (persze érdemes figyelni a licencelésre ezen esetben, de magánhasználatra jó eséllyel megtehető korlátozások nélkül).
3

nem környezetszennyezőbb

zzrek · 2012. Ápr. 12. (Cs), 13.12
Szerintem nem környezetszennyezőbb, csak összeolvadt az összehasonlításodban a teljes számtech rendszer igénye az egy e-könyvre jutó energiaigénnyel. Ha pusztán az adattárolást nézed, meg hogy hány emberhez jut el az információ, akkor az arányok eltérése is hatalmas: egy körömnyi helyen elfér egy papírkönyvtárnyi e-book --- ráadásul a számítástechnika adattárolási technológiája folyamatosan fejlődik, míg a papírkönyvgyártás már nemigen fejlődhet tovább. (Szóval hosszú távon sem a papír a nyerő energiafelhasználás-fenntartás szempontjából sem, nem csak a gyártási és elosztási szempontból)
Egyébként a papírkönyveknek felhasználásának/tárolásának ugyanúgy van energiaigénye: attól kezdve, hogy könyvtárakat fenn kell tartani egészen addig, hogy amikor pedig olvasol, fel kell kapcsolnod a lámpát.
4

fel kell kapcsolnod a

Hidvégi Gábor · 2012. Ápr. 12. (Cs), 13.48
fel kell kapcsolnod a lámpát
Igaz, egyébként pont tegnap olvastam, hogy valamelyik nagy cég olyan e-könyvolvasót fejleszt, aminek olvasásához nem kell fény vagy legalábbis jóval kevesebb.