ugrás a tartalomhoz

Mozilla értesítési rendszer weboldalakhoz

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 7. (K), 01.22
A Firefox új szolgáltatása a meg sem nyitott oldalak számára is lehetővé teszi majd a figyelmeztetések küldését
 
1

RSS?

H.Z. v2 · 2012. Feb. 7. (K), 13.39
Miután a HUP-on is felvetődött a kérdés, már meg merem kérdezni: miért jobb ez, mint az RSS? Én sem értem igazán... Különösen annak fényében, hogy a tűzfalaim kicsit morcosak lesznek, ha valaki kívülről akar beszólni a böngészőmnek, hogy "HÉ! Jött valami érdekes!" :)
Vagy félreértek valamit?
2

Emlékeim szerint a Windows

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 7. (K), 13.56
Emlékeim szerint a Windows 95-ben vagy a 98-ban szerették volna az Active Desktopon használni a Server Push technológiát, de elhalt elég hamar a dolog, gondolom, nem véletlenül. Persze lehetnek előnyei, elvileg alacsonyabb a szerverterhelés, mert nem kell annyit kérdezgetni.
3

Notification Service

Kaszás Balázs · 2012. Feb. 7. (K), 14.53
Ugyan nem mélyedtem bele a specifikációba, de azt írják, hogy szükség van egy Notification Service-re. Talán ez valami központi szerver lesz, amit adhat pl. a Mozilla is, és a böngésződ erre a csatornára iratkozik fel, s amit 3rd party programok ide behánynak, azt leküldi a feliratkozottaknak. Többes szám, mert lehet desktop Firefox, mobile Firefox vagy épp egy notifier app is.

Szóval nem gondolnám, hogy megváltják a világot és külső TCP kapcsolatról engednék be a böngésződ felé a forgalmat, fittyet hányva a tűzfalakra.
5

Köszi. (a tűzfalas témát a

H.Z. v2 · 2012. Feb. 7. (K), 14.57
Köszi. (a tűzfalas témát a hup-on láttam, addig meg sem fordult a fejemben ilyesmi, akkor meg hirtelen felindulásból ide írtam :) )
4

Értesítő szolgáltatás

Kaszás Balázs · 2012. Feb. 7. (K), 14.56
És ami még nem mellékes, hogy ez egy értesítő szolgáltatás, nem kell hozzá RSS feed olvasó, sem külső program, nem kell megtanulni semmi újat. Ráadásul mikor láttunk olyat, hogy egy webshop RSS-ben értesítene arról, hogy postára adták a csomagod (mert hogy ez van épp a példában).
6

Re; kicsit off

Max Logan · 2012. Feb. 7. (K), 15.45
A „webshop RSS” példa arra, hogy miként lehetne kiemelkedni a konkurensek közül*. Hasonló példát látni az aprod.hu-nál. Adnak egy előre generált PDF-et a hirdetésedből, melyet csak ki kell nyomtatni, kicsit bevagdosni és már mehet is fel a hirdetésed egy offline világbeli hirdetőtáblára. Ezektől a nüansznyi dolgokról lesz egy szolgáltatás sikeres, értékes vagy sem. És akkor nem érti a megrendelő, hogy miért nem három hét alatt készül el egy webes cucc...

* a lehetőség eddig is adott volt erre, sőt iWiW, Facebook appot, vagy bármit lehetett volna készíteni. De sok itthoni cégnél még az is kihívást jelent, hogy a különböző forrásokból származó vevői megkereséseket (pl. telefon és e-mail) összehangolják és IQ-ből tudjanak válaszolni arra, hogy hol tart egy ügy. Szóval amíg a marketing, a CRM és hasonló dolgok nincsenek letisztázva egy-egy cégnél, addig kár elvárni, hogy valami hozzáadott értéket adjanak és ahhoz megkeressék a testhezálló technológiát.
7

Amellett, hogy egyetértek

Kaszás Balázs · 2012. Feb. 7. (K), 18.35
Amellett, hogy egyetértek írásod nagyrészével, szabadna megjegyeznem hogy én speiciel pont ezt a vonulatot értelmetlennek látom (webshop RSS rendelés státuszváltás). Egyrészt ha ebben lenne fantázia, a külföldi miliárdos bevételből gazdaálkodó webshopok már régen megcsinálták volna. Másrészt (és ez a gyakorlatiasabb része) nehezen tudom elképzelni, hogy a felhasználóknak érdemes elmagyarázni mi ez az RSS, mit csináljon, miért vegye fel és hova (feed reader).
8

Re

Max Logan · 2012. Feb. 7. (K), 18.41
Én is így gondolom. Éppen ezért írtam azt, hogy: „a lehetőség eddig is adott volt erre, sőt iWiW, Facebook appot, vagy bármit lehetett volna készíteni.”

Amíg az emberek az internet alap játékszabályaival sincsenek tisztában, addig az RSS bár jóság, nem érdemes rá építeni a nagyobb rétegek számára plusz szolgáltatásokat.

Ezért is küld értelmesebb webshop e-mailben státuszjelentést, mert azzal azért már nagyjából megbarátkoztak az emberek. Korrektebb futár meg SMS-t is küld, hogy aznap viszik a csomagot.

Sajnos igaz, hogy bár vannak életképes technológiák, amíg azok nincsenek köztudatban, nem érdemes rájuk gondolni, pedig csudajó dolgokat lehetne létrehozni...
9

Nem beszélve arról, hogy

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 7. (K), 19.05
Nem beszélve arról, hogy gyakorlatilag kőkorszaki technológiát használunk webes adattárolásra.
10

RSS haszna (off)

Pepita · 2012. Feb. 9. (Cs), 00.12
... az RSS bár jóság, nem érdemes rá építeni ...
Arra nem is, hogy a hétköznapi Júzer feliratkozik rá (tisztelet a kivételnek). De hasznos, ha egy oldal (pl. hírportál) adott RSS-ét akarod beépíteni egy másik oldal pl. sidebox-ába. Ez a te oldaladnak is és az RSS gazdaoldalának is hasznos lehet.
11

Re: RSS haszna (off)

Max Logan · 2012. Feb. 9. (Cs), 10.25
Valóban. És ha maradunk szakmai vonalon, akkor akár arra is jó, hogy egy adott rendszer állapotáról kapjunk státuszjelentéseket (lehalt a DB szerver, torlódnak a mailek, van x számú új megrendelés, stb.), melyeket pl. mobilról folyamatosan követünk.