ugrás a tartalomhoz

Metro style browsing and plug-in free HTML5

kuka · 2011. Szep. 18. (V), 16.54
A következő Windows egyik böngészője határozottan a HTML5 mellé áll a beépülőkkel szemben.
 
1

Nagyon kíváncsi vagyok, mi

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 18. (V), 18.22
Nagyon kíváncsi vagyok, mi fog ebből kisülni, pár napja, amikor letöltöttem és feltelepítettem először a Windows 8-at, találkoztam először ezzel a végtelenségig leegyszerűsített böngészési móddal (azóta már kiderült, hogy a meglévő táblapc-ken is ugyanilyen). Felhasználói felületek tervezésekor is figyelembe kell venni, hogy metró módban pl. nincs jobb egérgomb, azaz máshogy működik (még nem néztem meg, hogy az oncontextmenu pl. működik-e), ha szükségünk van rá, át kell váltani desktop módba (és azt sem tudom, lehet-e ezt detektálni).

Ugyancsak figyelembe kell venni, hogy pluginek nélkül a flash-ek sem fognak működni, azaz a dizájnerek kezdhetik tanulni a canvas programozását. Erre is kíváncsi vagyok, mert tapasztalataim alapján egy ember vagy programozó vagy dizájner, de a kettő együtt elég ritka, szóval kérdés, mikor jön ki a Flash szerkesztőhöz hasonló szoftver grafikusok számára (bár mintha ilyenről olvastam volna a napokban).
2

Nem kell egér

Poetro · 2011. Szep. 18. (V), 19.07
A contextmenu-höz nem kell egér, van rá Windows billentyűzeteken dedikált gomb, illetve billentyű kombináció.
3

A helyi menü gombra és

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 18. (V), 19.51
A helyi menü gombra és Shift+F10-re is ugyanaz történik, mint amikor jobb egérgombot nyomsz, azaz megjelenik a felső és alsó menü. Az alábbi képen jól látszik, hogy mit lehet csinálni:



Majd valamikor megnézem, hogy ilyenkor milyen egéreseményeket lehet elkapni.
4

Adobe Edge

Thoer · 2011. Szep. 18. (V), 21.37
lesz a designereknek készített JavaScript alapú "Flash-pótlék", már van is preview verzió.
5

Igen, erre gondoltam. Ki is

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 19. (H), 09.14
Igen, erre gondoltam. Ki is próbáltam, első ránézésre nem túl egyértelmű, hogyan kell kezelni, nem találtam előre elkészített objektumokat, amit használni lehet benne, de a hiba valószínűleg bennem van. Egyébként egy jquery-re épülő html kódot generál; nem tudom, hogy ennek a különböző verziói mennyire tudnak egymás mellett futni (mert feltételezem, hogy a szoftver későbbi változataiban frissíteni fogják).
6

Videók

Poetro · 2011. Szep. 19. (H), 09.25
Azreal677 csinált pár videót a témában érdemes azokat végignézni. Vagy egy teljesen új dokumentumra dobál rá elemeket (nem javasolt, a nem szemantikus HTML miatt), vagy egy már elkészült HTML dokumentumot animálsz.
7

Köszönöm, így kicsit

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 19. (H), 14.46
Köszönöm, így kicsit érthetőbb.
nem javasolt, a nem szemantikus HTML miatt
Mármint úgy érted, hogy a program rossz HTML-t generál?
8

div halom

Poetro · 2011. Szep. 19. (H), 14.53
Ha nem saját HTML-t adsz meg neki, akkor egy nagy div-halmot fog neked magától generálni (ez létszik a videókból is, csak figyelni kell a jobb illetve alsó panelt, és látszik a <div>).

megjegyzés: Egyébként ha jól tudom, az Adobe az AIR keretrendszerét használja ezen kisebb léptékű alkalmazások létrehozására, az pedig a Webkit motort használja a HTML renderelésére.
9

A programot virtuális gépen

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 19. (H), 15.27
A programot virtuális gépen próbáltam ki, megnéztem a telepített szoftvereket, Air nincs köztük, viszont van Microsoft Visual C++ 2008 Redistributable (bár az lehet, hogy csak a programozási környezet kinézetéért felelős).

egy nagy div-halmot fog neked magától generálni
És ezzel mi a gond?