ugrás a tartalomhoz

Drupal 7 workshopon jártam

Török Gábor · 2011. Jún. 13. (H), 15.43

Az elmúlt hetekben az Integral Vision szervezésében egy Drupal workshop került megrendezésre Budapesten. A három szakaszos kurzus utolsó, a Drupal 7 mélységeit feltáró állomására a Weblabor is meghívást kapott. Az alábbiakban a workshopon eltöltött két nap élményeit foglalom össze.

A műhelyt a magyar Drupal közösségben elismert szakértő, Palócz István vezette. A kurzus természetszerűen gyakorlat orientált volt. A résztvevők a saját megszokott környezetükben, a saját számítógépükön követhették az órák anyagát. A délelőtti órákban egy-egy új ismeretanyag került terítékre, délután pedig az önálló feladatok kidolgozásán volt a hangsúly. A két nap nagyon jó hangulatban telt, fontos szerepet kapott a párbeszéd, az együttdolgozás, amely kitűnően illeszkedett Palócz István mentor-szemléletéhez.

Drupal programozás mesterfokon jeligére a workshop témája a Drupal 7-es kiadásban megjelenő entitás réteg volt, amelynek felhasználási lehetőségeivel, és a hozzáköthető Field API-val ismerkedtünk meg. Ha egy mondatban akarnék konklúziót levonni, azt kell hogy mondjam, a Drupal 7-re immáron tényleg lehet webes keretrendszerként hivatkozni. A Drupal túllépett a CMS rendszer kötöttségein, a 7-es verzióban bevezetett Entity és Field felületek lehetővé teszik, hogy a legelemibb szinten formáljuk kedvünkre a rendszert, nincs többé node-hoz kötve a kezünk.

A jövőre nézve egy tanáccsal élnék a szervezők felé: a sok elemi példa kidolgozása helyett izgalmasabb és hosszú távon tanulságosabb lenne egy összetettebb feladat kidolgozása, amely nagyjából lefedi az adott workshop teljes tematikáját.

Köszönjük a részvételi lehetőséget.