ugrás a tartalomhoz

Debreceni Drupal Napokon jártam

Török Gábor · 2011. Ápr. 18. (H), 08.36

Március utolsó hétvégéjén kétnapos szakmai rendezvénynek adott otthont Debrecen belvárosa.

A legtöbben már péntek este megérkeztek, így a szombati konferencianap a reggel kilenc órás kezdésével már telt házzal startolt a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán. Az előadások egy jól definiált feladat – készítsük el egy kávéház honlapját – ívére voltak kifeszítve. Palócz István a nyílt forráskód és Drupal szellemiségét ismertető bemelegítőjét követően Hajas Tamás már a Drupal telepítését demonstrálta, hogy az őt követő előadók mind-mind egy meghatározott funkcióval bővítsék ki azt. A konferencia deklaráltan elsősörban az ismerkedőket kivánta megszólítani és ezt nagyon jól teljesítette, átfogó képet nyújtott egy Drupal alapú webhely kivitelezésének folyamatáról. Noha a konferencia előadói között többen is voltak, akik most prezentáltak szélesebb közönség előtt első ízben, jól vették az akadályokat.

A konferencia hallgatósága (fotó: TeeCee)
Üdvözlet Debrecenből (fotó: TeeCee)

A teljes nap követhető volt élőközvetítésben (képben és hangban, a #ddn2011 Twitter csatornán pedig élményben egyaránt). Az előadók produkciójáról screencast is készült, amely a diákkal egyetemben hamarosan elérhető lesz a rendezvény honlapján.

Az óraátállítás és az előző esti kultúrált szórakozás véletlen egybeesésének köszönhetően a vasárnapi közösségi napra többen csak némi késéssel érkeztek, de késő délelőttre már aktív kiscsoportos foglalkozás keretében ki Drupal foltokat tesztelt, ki modult fejlesztett vagy éppen a lokalizáció rejtelmeibe merült.

Míg az eddigi Drupal konferenciák javarészt Budapesten kerültek megrendezésre, a Debreceni Drupal Napok lehetőséget teremtett főleg az ország keleti részében élők számára is, hogy könnyen eljuthassanak a rendezvényre, de voltak, akik a határontúlról érkeztek hétvégére.

A konferencia színvonalas lebonyolításáért és a tartalmas hétvégéért a konferencianap előadóin túl a szervezőknek, Kurucz Istvánnak és Borsa Péternek jár köszönet.