ugrás a tartalomhoz

Debreceni Drupal Napok 2011

Török Gábor · 2011. Már. 9. (Sze), 10.26

Március 26-27-én kétnapos rendezvénynek ad otthont Debrecen. A 2011-es Debreceni Drupal Napok főszervezőjét, Kurucz Istvánt (@nevergone) kérdeztük.

Weblabor: Mi a Drupal, és miért szerveztek neki napot?

Kurucz István: A Drupal egy rendkívül sokoldalú tartalomkezelő rendszer, amely rugalmasan átalakítható a igényeinknek megfelelően. Viszont a Drupal sem csodaszer és nem találja ki a gondolatainkat, így az alaprendszer telepítése után még számtalan teendő vár ránk, amíg az oldal el nem éri a megálmodott formáját és funkcionalitását. Palócz István (pp) óta tudjuk, hogy „a Drupal olyan, mint a legó: bármit kirakhatsz belőle, de mindig rücskös lesz a teteje”. A munka a honlap üzembe helyezésével sem állhat meg, hiszen „a weboldal olyan mint egy kert, ha nem gondozod, felveri a gaz és a szomszédok odahordják a szemetet”, ahogy arra pp rámutatott.

Egy Debreceni Drupal Használói Találkozó után merült fel ötletként, hogy szükség lenne egy olyan rendezvényre, amelyik folyamatában mutatja be egy honlap kialakításának első lépéseit és támpontot nyújt a folytatáshoz is.

Drupal bögre előtt legó figurák
„A Drupal olyan, mint a legó” (fotó: Hojtsy Gábor)

WL: Korábban több alkalommal is volt Budapesten Drupal Konferencia és Drupal Hétvége. Folytatása ez annak az eseménysorozatnak?

KI: Nem folytatása, mivel a Drupal Hétvége tervek szerint idén is megrendezésre kerül. Inkább kiegészítése annak, hiszen míg a Drupal Hétvégén minél szélesebb réteget céloznak meg a változatos témákat felölelő előadások, addig a Debreceni Drupal Napok előadásait egy adott témára fűztük fel: szeretnénk az érdeklődőknek bemutatni egy kisvállalkozás oldalának elkészítésének alapjait, a kezdetektől eljutva addig, hogy mikor és miért érdemes szakemberhez fordulni.

WL: Kiket vártok a rendezvényre? Elrángassam a projektmenedzsert is?

KI: A rendezvényre elsősorban érdeklődőket-ismerkedőket várunk. Olyan emberekre számítunk, akik kacérkodnak egy saját Drupal alapú honlap gondolatával, szeretnének önállóan megpróbálkozni az elkészítésével, viszont még nem ismerik a rendszert annyira, hogy kezdeti lelkesedésen túljussanak. A projektmenedzsert is szeretettel várjuk, ha érdeklődik egy Drupal alapú honlap elkészítésének technikai részletei iránt.

WL: A programot áttekintve feltűnt, hogy nem látni előadó neveket a témák mellett.

KI: A rendezvény programja folyamatos bővítés alatt áll, a közeljövőben az előadók neve is kikerül az oldalra. Örömünkre szolgál, hogy néhány jól ismert név mellett olyanok is bemutatkoznak, akik szakemberként már bizonyították a hozzáértésüket, viszont még nem igazán volt lehetőségük közönség előtt szerepelni. Terveink szerint a jövőben is törekedni fogunk arra, hogy teret biztosítsunk a jó kommunikációs készséggel megáldott, vállalkozó szellemű szakembereknek.

WL: Mennyire lesznek interaktívak az előadások? Vigyek netbookot?

KI: Az első napon nem építünk túlságosan az interakcióra, bár az előadások tempója és kapcsolata olyan lesz, hogy akár a helyszínen el tudja ismételni bárki a bemutatott lépéseket. A rendezvény második napja igazi közösségi nap lesz, ahol az érdeklődők a gyakorlatban kaphatnak betekintést a fordítások és hibabejelentések rendszerébe, vagy kódsprint keretében konkrét hibák javításában vehetnek részt. Számítógépet hozni semmiképpen sem árt, a közösségi nap munkájához pedig szükséges is.

WL: Nem ismerek más drupalos fejlesztőket. Érdemes a közösségi napon is résztvennem?

KI: A közösségi nap szinte minden eseménynél egy közvetlenebb, családiasabb hangulatban telik, ez nálunk sem lesz másként. Remek alkalmat nyújt a személyes kapcsolatépítésre, szakmai tapasztalatok szerzésére. Ekkor már túl leszünk az első nap végére szánt, nem kizárólag szakmai sörözésen, ez tovább erősíti a közösségi nap baráti jellegét, ahol akár egyéni kérdések megválaszolására is sor kerülhet.

WL: Hol tudok a Drupal Napokra jelentkezni, és mennyibe kerül a részvételi díj?

KI: Támogatóinknak köszönhetően a rendezvény ingyenesen látogatható lesz. Természetesen továbbra is várjuk a felajánlásokat, amelyek segítik a rendezvény zökkenőmentes lebonyolítását.

Regisztrálni a Drupal Napok honlapján lehet, a jelentkezési határidő 2011. március 20.

WL: Köszönöm a válaszokat.

 
1

itt is

nevergone · 2011. Már. 9. (Sze), 11.24
Természetesen tagja vagyok a Weblabor közösségének is, így itt is várom a visszajelzéseiteket. :)
2

részletes program

nevergone · 2011. Már. 16. (Sze), 20.02
A rendezvény részletes programja elérhetővé vált: http://drupal.hu/konferencia/debrecen2011/program